Przemo87 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Witam mam problem z no3 ,wychodzi mi na tescie około 25 walcze z tym juz od miesiaca leje bakterie co dzien,PO4 mam 0 a no3 nie moge zbic ,czy ma ktos jakis pomysl ,testy salifild Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Trzeba podnieś PO4 inaczej NO3 nie ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Podbij po4 to No3 ruszy . Jakie duze akwarium jaka obsada i czym karmisz ? Pluczesz mrozonki jesli nimi karmisz ? Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Właśnie dlatego nie możesz zbić NO3 bo masz niewykrywalne PO4. Nie pomoże lanie bakterii bo one potrzebują obu związków do namnażania https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Musisz dać więcej informacji.Ile litrów jakie ryby korale.Tak to sobie można ustalać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawecki1984 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Zmierz PO4 Hanka. U mnie przy 0 na salifercie w rzeczywistości było 0.28 na Hance. Podbij PO4 (jeśli rzeczywiście jest 0) i użyj np. Środka z RED SEA NO3PO4-. U mnie pomogło. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Czym radzicie podbić po4? Nieplukalem mrożonek, waliłem dużo suchego, nawet podawałem K2PO4 w ogromnych ilościach a i tak Hanka pokazuje 0ppm. Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawecki1984 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Ja podbiłem wlewajac 10 ml z kubka odpieniacza do sumpa Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 13 minut temu, Vertiscire napisał: Czym radzicie podbić po4? Nieplukalem mrożonek, waliłem dużo suchego, nawet podawałem K2PO4 w ogromnych ilościach a i tak Hanka pokazuje 0ppm. Fitoplankton. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Miałem podobny problem, trzy miesiące nie mogłem zbić NO3 ,nie wiem co dokładnie pomogło ale użyłem: xport NO3 Cubes, Red Sea NO3PO4-X oraz ELIMI-NP Tropic Marin.Xport NO3 Tubes wyjąłem po miesiącu używania ,dalej używam NO3PO4-X oraz ELIMI-NP i NO3 mam między 0 a 2 Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Jeżeli masz ryby, karmisz je i nie masz jakiejś mega ilości absorbera na fosforany, to PO4 masz na pewno. U mnie działało no3po4x od Red Sea. Lałem przez jakiś rok miedzy 4 a 6ml na dobę. Jak tylko schodziłem z dawki 6ml No3 rosło. Dwa miesiące temu przeszedłem na sól probiotyczną Aquaforest. Od tamtej chwili regularnie zmniejszałem ilość podawanego No3po4x. W tej chwili leje jeszcze zapobiegawczo 1ml no3po4x na dobę. Korale karmię codziennie. No3 mam niewykrywalne na teście salifiert. Przed zmianą soli korale karmiłem 2 x w tygodniu. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 no to wspólnym mianownikiem zaczyna być no3po4x od Red Sea.Ja leję ok. 8ml na dobę.Musisz spróbowac najwyraźniej. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 Miałem to samo. U mnie pomogło też NO3PO4 z RedSea. Z NO3 z 50 spadło w stosunkowo krótkim czasie do wartości jednocyfrowych i później do zera. Wcześniej chciałem podbijać PO4, ale nie zrobiłem tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ravicq Zgłoś Napisano 2 Lipca 2017 ja to samo leje no3po4 od redsea i spada, u mnie po4 było nie wykrywalne a no3 zawsze wysokie, niestety odkąd się za to zabrałem rodactisy sp7 wszystkie są białe, a były ogromne wyglądały jak ukwiały (po 15 cm średnicy). leje jakieś 5,2 ml na dzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) " nawet podawałem K2PO4 w ogromnych ilościach a i tak Hanka pokazuje 0ppm " Ile to jest "ogromne ilosci" i czy to napewno K2PO4 ? Dodaj odrobinke K2PO4 do szklanki wody i sprawdz testem. Prawdopodobnie zabraknie skali. Moim zdaniem, zamiast dodawac drogie preparaty, mozna wodka ustawic parametry jakie sie chce. Do tego potrzebna jest wodka, odpieniacz, prochy na podbijanie NO3 i PO4, dobre testy, zeby to wszystko ogarnac oraz cierpliwosc. Byc moze wystaczy umieszczenie w sumpie (jesli w akwarium nie ma miejsca) sporego kawalka zywej skaly itp ? Edytowane 4 Lipca 2017 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 skaly mam naprawde sporo w akwarium,akwarium ma 300l +sump odpieniacz na pompie jecod 3000 moze przestane lac bakterie i sprubuje podbic troche po4 czy lepiej lac bakterie dodawac vodke i wiecej karmic ile lac vodki na poczatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Przemo87 - Dlaczego upierasz się że nie masz Po4 ? Czym mierzyłeś Edytowane 5 Lipca 2017 przez szutarek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 No wlasnie. Skoro podawales fosforan potasu i hanka pokazywala 000 to moze problem jest z hanka? Albo z odczynnikami? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 Znajdź kogoś z DUŻĄ HANKĄ albo wyślij wodę do testów ICP. Wtedy przekonasz się czy nie masz PO4 Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 Ktos ostatnio pisał o regentach do Hanki, ze miał załączone do kalibracji na których wywalało 000- moze tu jest problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Godzinę temu, flexin napisał: Ktos ostatnio pisał o regentach do Hanki, ze miał załączone do kalibracji na których wywalało 000- moze tu jest problem? to ja pisałem. faktycznie miałem PO4 = 0. Kilka dni bez płukania mrożonek i PO4 = 0,06 Edytowane 5 Lipca 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Nie mam hanki,mam tylko testy salifert .A gdzie moge kupic w dobrych pieniadzach hanke ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Wpisz w alledrogo : Hanna HI 713 - to jest mała Hanka Taniej masz tylko używane na forum w dziale targowisko Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095, Tunze 6045. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 4x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati actinic, 1x Ati Purple plus. Sól: Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Tylko patrz żeby w zestawie były fiolki z nakrętkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 7 Lipca 2017 Tu jest chyba najtaniej: http://www.mera-sp.com.pl/katalog-produktow/przyrzady-pomiarowe/kolorymetry/mini-fotometr-do-pomiaru-fosforanow-hi-713 Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach