45l Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Witam. Co myslicie o wykonaniu samodzielnie podstawki pod korala np. Briareum , wlasnie z tego cementu? Mozna tak zrobic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r1remek Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Na pewno trzeba długo płukać przed włożeniem do akwarium Jeśli podstawka ma być duża to dodaj jakiegoś kruszywa lub użyj cx15. Cx5 jest dość trudne w obróbce, po wymieszaniu masz kilka minut - sama chemia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Myślę, że cement nie oddycha, nie ma kanalików w którym powstanie życie morskie, w małych zbiornikach dodatkowo jakieś związki chemiczne. W sklepie akwarystycznym z gruzu koralowego stworzysz podstawkę ot np łącząc delikatnie takim właśnie CX. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Mozna tez użyć cementu portlandzkiego bialego i wymieszac z grubym zwirem koralowym. Tylko uzyj czystego cementu bez popiolu i dodatków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) 25 minut temu, Nik@ napisał: Mozna tez użyć cementu portlandzkiego bialego i wymieszac z grubym zwirem koralowym. Tylko uzyj czystego cementu bez popiolu i dodatków Dokładnie jak Nik@ pisze ma być CEM1 . Osobiście robiłem i wyszło ok Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Darecki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Możesz też zmieszać taki cement z grubym zwirem koralowym. Uzyskasz w ten sposob bardziej naturalny wygląd, mniejszą ilość cementu oraz "oddychającą" konstrukcję Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Cement portlandzki biały CEM1, żwir/piasek koralowy, woda RODI. Proporcje 2+1 - 2 częsci piasku koralowego, 1 część cementu portlandzkiego - dolej troszke wody - wymieszaj dokladnie do uzyskania dość gęstej masy. Tylko dobrze wymieszaj. Ja uzywam małego wiaderka - ruchem okrężnym mieszam ze soba. Podstawki wychodzą prima sort. Odstawiam je na dzien, dwa do wyschnięcia a pozniej zalewam RODI, wymieniajac ja co jakis czas. Jak woda jest clear uznaje, że podstawki oddaly to co mialy oddac. W małych baniakach wypadaloby zrobic test na kH, moga one podbijac ten parametr. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Przecież podstawki kosztują 15zl.za chyba 10szt. Czy to gra warta świeczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Te tutaj zrobione zostały z 1 szklanka cementu, 2 szklanku zwiru koralowego. Jak kupiłem cement kilka lata temu tak do tej pory go mam (koszt cos kolo 10zl, za żwir placilem ponizej 3zl za kg czy jakos tak). Jakaś reklamówka podstawek już za mną co najmniej. Czy gra warta świeczki ? Można przepłacić i kupić 10 szt za 15zl, mozna kupic skladniki za 15zl i zrobic 1000 podstawek (moze przerysowalem ale nigdy nie liczylem ile już do tej pory zrobiłem z tego co kupiłem wieki temu). Czas zrobienia tych co na zdjeciach - max 30 minut. Tak samo z ballingiem - jedni kupuja za gotowca i placa krocie, inni dzwonią na azoty i kupują czda w cenie wystarczajacej na kilka lat. P.s Nie polecam gazet jako podkladke, polecam jakas grubsza folie - tutaj z braku laku sa gazety bo nie bylo folii pod reka P.s2 Te sklepowe nie sa zrobione w niewiadomo jakiej technologii - analizy nie robilem ale material wyglada podobnie ;P Róznica taka, że te śa nieregularne i korale łądniej wygladąją jak obleją podstawkę, niż np. takie okrągłe idealne kółeczka Ale o gustach się nie dyskutuje Edytowane 16 Grudnia 2017 przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 gdzie można kupić cx5/cx15 w 5kg workach? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Ja kupilam ten: https://www.obi.pl/suche-zaprawy/cekol-cement-bialy-5-kg/p/6087340 Typ CEM 1 52,5R A cx w kazdym markecie budowlanym kupisz w roznej wagi opakowaniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 to miałem pecha bo mrówka castorama i mniejsze składy miały tylko po 25 kg. Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Takie wyszły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
45l Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 CX5 kupisz u mnie w hurtowni Hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 np. za 52zł z wysyłką masz na allegro 50 podstawek , albo po 1zł sztuka + wysyłka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Zależy jak kto ma czas i chęci za 50zl to mam całe wiadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) lepiej samemu zrobić i połowe sprzedać. wyjdzie na zero 35 minut temu, 45l napisał: CX5 kupisz u mnie w hurtowni Hehe trochę za daleko . może ktoś w okolicy Wadowic wie gdzie kupić Edytowane 16 Grudnia 2017 przez karol86 (wyświetl historię edycji) Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Ile czasu moczycie podstawki ze żwiru/piasku i portlandzkiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 to miałem pecha bo mrówka castorama i mniejsze składy miały tylko po 25 kg. Ja kupiłem w Castoramie, wiaderko chyba 3kg za 16 zeta.Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 8 godzin temu, 45l napisał: Witam. Co myslicie o wykonaniu samodzielnie podstawki pod korala np. Briareum , wlasnie z tego cementu? Mozna tak zrobic?? Jak to ma być podstawka pod briareum to lepszym rozwiązaniem według mnie będzie kawałek suchej skały np. Marco Rocks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Takie wyszły Dla AF produkujesz? indentyczne ostatnio od nich kupiłem.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) moje są tylko podobne Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Darecki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2019 Jak się podstawki sprawują? @Nik@ Jak ten Cem 1 z Obi sprawdził się? ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach