Daro73 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2018 Niestety nie potrafię ogarnąć kontroli parametrów w moim akwarium. Ca i KH spada, to jest normalne , próbuję to ogarnąć dozowaniem, na razie nie mogę wstrzelić się w dawkę ale jakoś to ogarnę. Podaję środki Preis na podniesienie poziomu KH i Ca. Nie potrafię jednak zrozumieć że Mg stoi w miejscu. Dzieje się tak od podmiany do podmiany, przez cały czas poziom Mg stoi praktycznie w miejscu i jest dość wysoki około 1500-1450 Zamieram przejść na Ati Essentials Pro ale boję się że Mg potwornie skoczy, Dlaczego poziom Mg nie spada ????, tak dzieje się od początku od kiedy regularnie mierzę parametry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dexter2k13 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 używasz soli aquaforest? Jeśli tak to sprawdź mg świeżej solanki. tez kiedyś tak miałem. Ca/KH/Mg były całkowicie rozjechane. pamietam KH coś koło 6 ca ok 350 a mg w świeżej solance nie mieściło się na skali testu MG z saliferta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Najważniejsze pytanie. Co na to zbiornik? Jak kondycja korali, jak przyrosty? Bo jeśli wszystko gra, magnezem się nie przejmuj. Chcesz przejść na inną metodę dla próby czy chcesz osiągnąć konkretny cel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 może warto przemieszać sól ,1450-1500 to nie jakaś tragedia ja utrzymuję Mg w podobnym wyniku przy ballingu i co tyg podmianach.Jak reszta jest ok i zachowanie korali jest normalne,to zostaw i nic nie kombinuj,czasem zrób testy dla kontroli i to tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matroxpl Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Ile czasu już działa to akwarium? Ja miałem podobnie w swoim przez pierwsze miesiące, wszystko leciało w dół i musiałem podawać ballinga, prócz MG (ponad 1500), dopiero niedawno zaczęło lekko spadać. Podobną sytuacje miałem w poprzednim akwarium, tyle, że tamto miało ponad 2 lata. Oba prowadzone na soli Aquaforest. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez matroxpl (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje bagienko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Mam podobnie Mg 1400 sól AF . Mg nigdy nie dolewalem dawkuje jedynie kh Ca i SBS . Przyrosty korali w normie. Pytanie do kogoś z AF czy w SBS jest Mg ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz95 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Też używam soli AquaForest i również mam wysokie mg około 1450. Ale reszta parametrów też jest delikatnie wyższe niż być powinno. I powiem szczerze że u mnie jakoś za specjalnie nie chce spadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niko235 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Też to przerabiałem na soli AF, mg miałem powyżej 1500, ale zmieniłem sól system zaskoczył i teraz muszę pilnować mg bo spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calak Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Też używam AF Sea Salt, lecz u mnie MG nigdy nie przekroczyło 1400. Rozpuszczam 200g na 5l RO co wg. instrukcji powinno dać zasolenie 35ppt oraz MG na poziomie 1260-1300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Wystarczy obniżyć zasolenie o 5% i nagle z wysokiego Mg 1450 zrobi nam się 1380 . Ogólnie jeżeli zbiornik jest stosunkowo młody to Mg nie ma za wielu odbiorców tak jak zbiornikach starszych , jednym z największych odbiorców to glony wapienne i szybko rosnące spsy . Podobnie wygląda sprawa okrzemka w świeżych niestabilnych zbiornikach wystarczy delikatna ilość krzemianów i mamy plagę okrzemek ,a w stabilnych zbiornikach gdzie mamy gąbki nawet dolewając kranówkę system tego nie odczuje . Taka sama sytuacja jest i przy metodzie balinga i reaktorze . Przez pierwszy rok nie musimy dodawać Mg ,a potem szukamy wkładów z magnezem czy dodajemy magnez w płynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Zbiornik mam od dwóch lat, z czego tylko część życia pochodzi z mojego pierwszego zbiornika, były to głownie korale miękkie. W obecnym 250 litrowym akwarium jakiś rok temu wprowadziłem stylophorę, seriatoporę, teraz wprowadziłem montiporę talerzową. Generalnie nie mogę narzekać, przyrosty korali mam, nie mam przyrostu glonów wapiennych, nie wiem dlaczego bo parametry mam poprawne. NO3 na poziomie 5-10, Po4 na poziomie 0. Od jakiegoś czasu używam soli Tropic Marin, raz w tygodniu dozuję Gro Tech ABCM (wiem przydałaby się pompa) , bakterie special blend, oraz Nite Out II bo miałem trochę podwyższone NO3 Zadałem to pytanie bo chciałem kupić Ati Esentials Pro ale boję się drastycznego podbicia Mg który i tak mam już wysoki Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Daro73 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2018 Na af też mam wysoki mg. U mnie w okolicy 1500, ale widziałem zbiorniki z mg 1800 i wyglądały bajecznie więc nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach