SU1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) No to hop , nie od dziś, a w zasadzie od pół roku , zaczęło się od cyklicznego klejenia skały , a raczej szkicu zbiornika . Wiercenie, klejenie komina,oklejenie akwa folią , przyklejenie komina , zamówienie szafki . Hydraulika w toku . Jeszcze brak kilka kilo skały . Ps : szafka skrywa stelaż stalowy z profili . Jak by co nawet prosto pospawałem . po tym poszedł lakier proszkowy , zobaczymy jak MARBO kładzie powłoki . ( Tak to ta firma co robi regały ) Edytowane 8 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Hej... No i gitara, wyglada bardzo fajnie, czy te czarne tlo to lacobel?... Powoli robie swoj plan i tym razem mocno zjade z wysokoscia i wlasciwie wszystko mam w glowie, oprocz tla i nie tyle koloru co techniki... Powodzenia... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Gratuluje nowego baniaka! Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anney Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 powodzenia! ladne akwarium Cytuj http:// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) 54 minuty temu, Iceberg napisał: Hej... No i gitara, wyglada bardzo fajnie, czy te czarne tlo to lacobel?... Powoli robie swoj plan i tym razem mocno zjade z wysokoscia i wlasciwie wszystko mam w glowie, oprocz tla i nie tyle koloru co techniki... Powodzenia... Tył - naklejona folia do ciemnienia szyb samochodowych . A jeszcze powiem Ci że żałuję że nie dodałem 5 cm w poziomie . Akwa z głębią pięknie się prezentują . Dzięki ... 46 minut temu, magu napisał: Gratuluje nowego baniaka! Podziękował ... Się wybieram do cie w odwiedziny od roku , heh , myślałem że może wlecisz na wystawę na polanie . 44 minuty temu, anney napisał: powodzenia! ladne akwarium Dziękuję Edytowane 3 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Jak już ogarniesz przenosiny daj znać, chętnie Cie odwiedzę i zerknę na Twoje fajne pomysły. Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 4 minuty temu, magu napisał: Jak już ogarniesz przenosiny daj znać, chętnie Cie odwiedzę i zerknę na Twoje fajne pomysły. A wlatuj kiedy znajdziesz chwilę , tylko z zapasem czasu .Zbiornik będzie startował jak nigdy u mnie pooowwwooolllii . A i na początek nie będzie co oglądać bo zamierzam bez mała od zera . Zagoszczą szczepki , lubię widzieć jako wsio rośnie od "zera" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 Fajnie, że kolejny krok kibicuje mocno! Poprzednim projektem wysoko zawiesiłeś sobie poprzeczkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2019 13 minut temu, ensso napisał: Fajnie, że kolejny krok kibicuje mocno! Poprzednim projektem wysoko zawiesiłeś sobie poprzeczkę A dzięki , miło to czytać . poprzednie zbiorniki ,nie wiem jak to ująć ,działały lux bez jakiś szczególnych zabiegów z mojej strony , wręcz były wynikiem olewania ,co kłóciło się z wiedzą wyczytaną na forum . jedyne co to pilnowałem ostro KH . Jeszcze nie wiem jak to będzie , w razie co odpieniacz czeka na półce . Zbiornik wystartuję bez DSB i refugium mimo że miejsce na to jest przewidziane . Będzie tylko ceramika i inne bio media + skarpety /watolina . Specjalnie zaczynam od zera , i mam nadzieję że jak w poprzednim po 9 miesiącach będzie piknie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 profeska Pytanie tylko czy uwzgledniłeś napięcie szkła przy wycięciu na komin. Nie wiem jak gruba jest szyba, ale może warto było zrobić wycięcie o zaokrąglonych rogach? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Witam. Projekt klasa sama w sobie. Tester o ile dobrze widzę to otwór na grzebien/komin nie jest wycięty w szkle tylko są doklejone paki szkła po obu stronach otworu. U siebie mam to samo rozwiązanie. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Tak, tak.. widziałem. Ale wyciecie szkła na przelew było pod katem prostym - dlatego pytałem. Jestem pewien ze bedzie ok Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaadd Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 Czym będziesz świecił? Led czy Świetlówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Tester napisał: profeska Pytanie tylko czy uwzgledniłeś napięcie szkła przy wycięciu na komin. Nie wiem jak gruba jest szyba, ale może warto było zrobić wycięcie o zaokrąglonych rogach? Cześć , "szybki" po bokach są doklejane więc naprężenia są jak w zwykłym akwarium . Do tego szyba ma 10 mm , to jak na metr akwarium duży naddatek . Był pomysł jednej tafli i wycięcia , właściwie wywiercenia szczeliny pod grzebień ale tak było prościej , mniej estetycznie ale myślę że po zalaniu nie będzie bardzo widoczne . 18 minut temu, mmaadd napisał: Czym będziesz świecił? Led czy Świetlówki? Oczywiście lampa LED , własnej produkcji .Jedna z obecnego zbiornika i jej bez mała klon , będą dwie , choć w praniu się okaże czy wystarczą do równomiernego pokrycia światłem tak jak to sobie planuję . Najwyżej dołożę trzecią . Dziś jak dobrze pójdzie (odpukane) skończę część hydrauliki za szafką i akwa powędruję na swoje docelowe miejsce . I będzie początek ożywiania skały . Edytowane 4 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Większe , ale d..y nie urywa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 @SU1 Widzę, że masz Coralboxa. Jak oceniasz te pompki??? A co do projektu... Świetna robota. Czekam na dalszą relację... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 5 minut temu, dadario napisał: @SU1 Widzę, że masz Coralboxa. Jak oceniasz te pompki??? A co do projektu... Świetna robota. Czekam na dalszą relację... Dodam coś od siebie, ogólnie fajna pompka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki@elesperoale z tym tematem jestem na bierząco... ale interesuje mnie opinia "po czasie"... Edytowane 6 Stycznia 2019 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) 22 godziny temu, dadario napisał: @SU1 Widzę, że masz Coralboxa. Jak oceniasz te pompki??? A co do projektu... Świetna robota. Czekam na dalszą relację... Ogólnie jestem bardzo zadowolony .jak już pisałem obsługa lux , korekty bajecznie proste , dawki stabilne . Trochę jedna pompa zaczęła głośniej chodzić ,nie wiem czy problem nie jest spowodowany podawaniem KH i krystalizacją w rurce , ale podłączyłem do dawkowania amino , dawki tak małe że nie przeszkadza . Ale w razie co muszę poszukać głowicy na zapas , a już gdzieś u nas widziałem , Na fishstreet mają , nawet mi pisali że polecają dla tych co pompę kupili za 1/2 ceny ) . Akwarium powoli bez pośpiechu , co chwilę znajdę to się coś grzebnie . Najbliższe operacje to podłączenie do obiegu mniejszej bańki . A i skałę postawiłem na "plackach " z silikonu akwarystycznego , jest 0,5 - 1cm nad szybą . i pierwsze 45 litrów pod kroplówką . Edytowane 7 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Woda sukcesywnie dolewana po około 10 L, jestem w połowie i dam kilka dni systemowi . Cztery dni temu wleciały pierwsi oblatywacze , ślimaki i korale . Szczepki zrobione z tych co u mnie były w totalnym cieniu i ledwo żyły .Jakoś im nowe środowisko podpasowało i nabierają koloru . Zresztą podwojenie wody w systemie za sprawą dolania świeżej w kilka dni spodobało się koralom w małym zbiorniku . Po kilku miesiącach przerwy zrobiłem wczoraj testy wody w systemie . Kh 7,5 Mg 1350 Ca 380 ( Bełty w Ca zatkały zaworek ) Po4 0.0 No3 0.0 Zasolenie 1025+ Ps: Wymiana wody między zbiornikami to 15 L /h Edytowane 19 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Akwarium będzie bez piasku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 39 minut temu, waldek123blau napisał: Akwarium będzie bez piasku? To jeszcze nie ustalone . Ogólnie nie przeszkadza mi widok bez , w małym cyrkulacja i tak przesunęła piach za połowę więc się przyzwyczaiłem . Do tego jest plan zagospodarowania dna płaskimi skałami porośniętymi zoa , a wcześniej już po ukończeniu zbiornika będzie potrzebne miejsce na szczepki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Widziałem akwaria bez piasku i mnie osobiście się to nie podoba ale ważne aby Tobie odpowiadało. Sporo zwierząt Ci odpadnie bo bez piasku nie da rady ich utrzymać. Po za tym w piasku wiele dobrych procesów zachodzi dla akwarium i zbiornik z piaskiem bardziej przypomina rafę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divennn Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 Bardzo ładnie się znowu zapowiada czym kleiłeś skałę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) 38 minut temu, waldek123blau napisał: Widziałem akwaria bez piasku i mnie osobiście się to nie podoba ale ważne aby Tobie odpowiadało. Sporo zwierząt Ci odpadnie bo bez piasku nie da rady ich utrzymać. Po za tym w piasku wiele dobrych procesów zachodzi dla akwarium i zbiornik z piaskiem bardziej przypomina rafę. Jop , i wydaje mi się że akwaria z piaskiem lepiej działają , może nie lepiej a prościej jest utrzymać w kondycji . Ostatnio u znajomej po odessaniu piasku skała dość szybko zarastała różnym badziewiem , po tym dosypaliśmy bo taki był kaprys i stanęło . Teraz po całkowitym odessaniu znów jest "puchato" . Mam DSB i będzie więc ten problem raczej mnie nie spotka . Z drugiej strony to tylko 220L akwa , więc za dużo życia tam nie upchnę . Ale jak wyżej pisałem , jeszcze nie wiadomo , w razie co czeka w piwnicy spory worek . Skała klejona CX5 Edytowane 19 Stycznia 2019 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach