Efendi Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Przymierzam się do całkowitego restartu akwarium i muszę odkazić (na mokro) cały baniaczek - filtry, hydraulika, sump itd. Może ktoś ma jakieś dobre sprawdzone sposoby:) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Z czego odkażenie? Zdaje mi się, że zwykłe osuszenie wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 3 minuty temu, Raffy14 napisał: Z czego odkażenie? Zdaje mi się, że zwykłe osuszenie wystarczy Jak napisałem wcześniej - metoda na mokro. Osuszanie ma jedną zasadniczą wadę - ZAPACH Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) tez się chętnie dowiem "czemu" akwarium bajka ! Edytowane 23 Stycznia 2019 przez fOe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Może chloramina? Po jakimś czasie się ulotni, a wcześniej zabije wszystko co żywe. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2019 Kwasem ortofosforowymWysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Wystarczy wymyć je octem. Takim najzwyklejszym dziesiecio procentowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Najbezpieczniej to dodać do wody perhydrol,tylko uważać trzeba na ręce bo to jest 10 razy mocniejsze od wody utlenionej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 33 minuty temu, grzegorz77 napisał: Najbezpieczniej to dodać do wody perhydrol,tylko uważać trzeba na ręce bo to jest 10 razy mocniejsze od wody utlenionej. Poproszę o rozwiniecie tematu (w jakich ilościach, jak długo i czy nie ma konfliktu z hydrauliką PCV itd) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_T Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Nadmanganian potasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Siema Kiedyś raz odkarzałem przy przekładce Wode zlałem zalałem słodką i wsypałem dwie łyżki stołowe miedzi Wszystko się kręcilo przez dwa dni Pozdr. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 Soda kaustyczna , wybije i rozpuści wszystko organiczne a w razie szczątkowych pozostałości w zakamarkach nie zaszkodzi przyszłemu baniakowi . A z jakiego powodu chcesz dezynfekować sprzęt ? . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 jakis patogen się wdał, że trzeba pełną dezynfekcję wszystkiego? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Na całkowity restart baniaka miał wpływ upierdliwa walka z różowym glonem (trudno nawet nazwy ustalić) oraz zmiana cyrkulacji, skały, soli itd. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Efendi (wyświetl historię edycji) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 13 minut temu, Efendi napisał: Na całkowity restart baniaka miał wpływ upierdliwa walka z różowym glonem (trudno nawet nazwy ustalić) oraz zmiana cyrkulacji, skały, soli itd. Też miałem to dziadostwo i pokolce dały radę. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2019 10 godzin temu, SU1 napisał: Soda kaustyczna , wybije i rozpuści wszystko organiczne a w razie szczątkowych pozostałości w zakamarkach nie zaszkodzi przyszłemu baniakowi . Też jestem na sodą kaustyczną. @Efendi a próbowałeś zwalczyć to dziadostwo sodą kaustyczną ? To metoda GrannF'a tego od DSR - tu przepis (dozowanie 2ml na 100l wody) Aiptasia rozpuszcza się pięknie Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach