Słony leszcz Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 1 minutę temu, Sagerrak1 napisał: A jeśli ten temat dotyczy wyłącznie jednej partii i nawet o innej wadliwej nie można się odezwać to przepraszam Nie że jednej, tylko jak jedna jest trefna, to inna też może. Co do skali i zamysłu, to właśnie dlatego pytam o szczegóły, bo co dla jednego zgodne, dla innego może być totalnie różne. Chyba odebrałeś moją wypowiedź jako jakiś atak, a tak nie jest. Po prostu uważam, że ten test zrobiony przez @rafik73 jest bardzo wartościowy (chciało mu się eksperymentować, bawić z testami, dał szanse producentowi wypowiedzieć się, a co najważniejsze - wypunktował grubszy "fcukup" producenta), a zaczynają się jakieś żale o "czepianie", "brak merytorycznych argumentów", czy podważanie umiejętności mierzenia zasolenia. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 To przepraszam odebrałem jako atak. Tamat generalnie ma dużo przesady w obie strony. Ja tylko podzieliłem się info, że jedna partia BASE jest ok i w sumie dlatego, że byłem przerażony 20kg wiadrem soli, które ma szansę nadawać się do sypania chodników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, nanokaczor napisał: Gęstość wody według ciebie to 1.03. Czyli to normalne, że masz trochę za wysokie parametry. Nie podałeś żadnego merytorycznego argumentu. Natomiast swoimi wpisami potwierdziłeś tylko, że nie wiesz co to jest zasolenie. Twój post i cały temat odbieram jako bicie piany na siłę. Natomiast firma zachowała się bardzo dobrze czym budzi moją sympatię. 1.026 jest na zdjęciu z pomiaru . Ale skoro dla Ciebie 1,03 to nie będę z Tobą dyskutował . Bo przecież Ty wiesz wszytko najlepiej Aha i jeszcze jedno . Zdjęcie pomiaru zasolenia jest z mojego akwarium a nie z solanki . Tego też nie dopatrzyłeś ?? PS. Mam natomiast dobrego okulistę. Mogę polecić . Edytowane 8 Lipca 2019 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Koledzy kto z Was używa tej soli ? Proszę o jakieś opinie. Mam sentyment do tej firmy i nie ukrywam że interesuje mnie zakup tej soli - proszę podzielcie sie opiniami. p.s. a wpadki zdarzają się każdemu.... Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez Luk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2019 ...nikt nie chce pomóc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2019 Z czystym sumieniem polecam zarówno Pro-reef jak i Syn-biotic. Naciąłem się kiedyś na Pro-reef ale więcej się to nie powtórzyło ( jakiś rok temu - sól z " wielkiej promocji ") Sól z górnej pół na pewno. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 8 godzin temu, R.I.P napisał: Z czystym sumieniem polecam zarówno Pro-reef jak i Syn-biotic. Naciąłem się kiedyś na Pro-reef ale więcej się to nie powtórzyło ( jakiś rok temu - sól z " wielkiej promocji ") Sól z górnej pół na pewno. PK @R.I.P Ty piszesz o Tropic Marin a kolega pyta o nowe sole Tropical. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 Tak, pytam o sól polskiej firmy Tropical Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 Ja jestem użytkownikiem soli Reef Base, choć przez relacje z firmą Tropical, moje zdanie w tym temacie sie mniej liczy. Kończe 3cie wiadro. Nie mam z nią żadnych problemów. Parametry identyczne w każdym wiadrze, ale mam wszystkie z tej samej serii wiec jakby to normalne. Sól sie doskonale rozpuszcza i spełnia moje wymagania. Korale nie grymaszą, ale to w większości gatunki miękkasów i LPSów Więcej od soli nie wymagam Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 siema jeszcze nie poinformowałem w temacie zlotowym ale firma Tropical wesprze naszą loterię fantową m.in. kilkoma wiaderkami soli także będziecie mogli sami potestować pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 Dzięki Tester że się wypowiedziałeś - nie sądziłem że to zrobisz, z wiadomych przyczyn. Sól Tropical Base już dziś zamówiłem - liczę że będzie oki - chcę wierzyć iż problemy z tą solą jakie miał kolega rafik73 który założył ten temat, to taki jednorazowy incydent. Pozdrawiam hej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 40 minut temu, Luk napisał: Dzięki Tester że się wypowiedziałeś - nie sądziłem że to zrobisz, z wiadomych przyczyn. Sól Tropical Base już dziś zamówiłem - liczę że będzie oki - chcę wierzyć iż problemy z tą solą jakie miał kolega rafik73 który założył ten temat, to taki jednorazowy incydent. Pozdrawiam hej. Jakimś cudem myślałem, że pytasz o plus a nie Base. Base używam od zwiększenia baniaka. Dojrzewanie przeszło na niej niezauważalnie. Na samej biologii w 2 tyg nie było śladu po istniejącym na skałę bryopsis. Włosowate załatwił mitrax i od tamtej pory cisza kompletna, aż krab i salarias cierpią z głodu. LPS i sps nie są w 100% formie, ale tego nie oczekiwałem w ledwie 2 miesiące i nie winie za to soli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 4 godziny temu, Luk napisał: Dzięki Tester że się wypowiedziałeś - nie sądziłem że to zrobisz, z wiadomych przyczyn. Sól Tropical Base już dziś zamówiłem - liczę że będzie oki - chcę wierzyć iż problemy z tą solą jakie miał kolega rafik73 który założył ten temat, to taki jednorazowy incydent. Pozdrawiam hej. Dlatego jasno napisałem co i jak. PS Z tego co czytałem kolega rafik73 nie miał zdaje się problemów ze solą tylko ze sprawdzeniem wynikow. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2019 Kolega rafik73 miał sprawdzić zasolenie hanką i cisza, więc mogła to być sprawa przesolenia wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) 56 minut temu, Artur32 napisał: Kolega rafik73 miał sprawdzić zasolenie hanką i cisza, więc mogła to być sprawa przesolenia wody. Nie była to kwestia przesolenia wody . Mój refraktometr AM jest zgodny z wynikami na dużej Hance . Nie ciągnąłem tematu bo nie widziałem sensu dalej tego robić . Zrezygnowałem z tej soli i już . PS. Kupiłem wiaderko na próbę -próba wyszła jak wyszła . Dla mnie to budżetowa sól porównywalna do tej : https://www.coralhouse.pl/blue-treasure-reef-sea-salt-6-7kg~p34123 To wszystko jak dla mnie w temacie soli Tropical. Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2019 40 minut temu, rafik73 napisał: Nie była to kwestia przesolenia wody . Mój refraktometr AM jest zgodny z wynikami na dużej Hance . Nie ciągnąłem tematu bo nie widziałem sensu dalej tego robić . Zrezygnowałem z tej soli i już . Fakt, firma potknęła się bardzo wcześnie z kodem na opakowaniu przeprosili i tyle. Trochę słabe rozwiązanie sytuacji, też fakt. A na forum wzajemne oskarżenia o niekompetencję. @rafik73 niechęć do dalszych prób rozumiem, sam bym pewnie tak samo postąpił. Jest jeszcze opcja z rozwarstwieniem soli, wtedy mogą być spore 10-15% różnice między tym co na górze wiadra a tym co na dnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 13 Września 2019 (edytowane) W dniu 31.08.2019 o 01:24, Tester napisał: Dlatego jasno napisałem co i jak. PS Z tego co czytałem kolega rafik73 nie miał zdaje się problemów ze solą tylko ze sprawdzeniem wynikow. @Tester przepraszam, za takie wywoływanie do tablicy, ale jesteś najbliżej z tą firmą ze znanych mi użytkowników. Potrzebuję pomocy: 1. Są jakieś zalążki czegoś w rodzaju "Tropical method" dla soli Reef plus? Konkretnie to samo stwierdzenie, że podwyższone makro i mikro to niewiele mi mówi. Może jest coś czym kieruje się Tropical w tworzeniu Base i plus, np ta druga ma mieć więcej Fe I Sr Mo etc? Chodzi mi generalizując o założenia jakie przyjęła firma by zróżnicować te dwie sole. 2. Już bardziej do wszystkich: KH na poziomie 9,8 w założeniach, nie potrafię znaleźć odzwierciedlenia w znanych mi metodach, ktoś chciałby utrzymywać takie KH (poza Red Sea mixed gdzie jest 12) ? Czy może to założenia do uzupełniania parametrów podmianami bez balinga? Edytowane 13 Września 2019 przez Sagerrak1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Września 2019 Myślę, że to pytanie powinieneś zadać producentowi a nie mi. Tak z czysto logicznego punktu widzenie, wydaje się ze podwyższone m.in wartości ballingowe w soli RP , dodatki witamin i aminokwasów sugerują stosowanie w zbiornikach ze zwiększona kalcyfikacją czyli de facto wzrostem korali. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 19 Września 2019 Dzwoniłem dziś do działu chemicznego Tropicala, z zapytaniem czy numer partii z dna pudełka może być nadany soli BASE i PLUS. Bo tak jest w moim przypadku. Uzyskałem odpowiedź że może się tak zdażyć jeśli tego samego dnia na dziale produkowano obie sole, czyli BASE i PLUS. To tak gwoli wyjaśnienia... Bo mnie to zdziwiło że mając sól BASE i wpisując na stronie Tropicala omyłkowo wybrałem sól Plus, to też mi pokazał kartę z poziomami składników choc faktycznie na obu tych kartach są różnice w mg/l Ja osobiście nie sprawdzałem solanki przed wlaniem, a mój zbiornik dojrzewa więc na razie nie będę robił podmian. Za jakiś czas przy podmianie zrobię testy i napiszę o wynikach. Pozdrawiam. Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka ... ja też posiadam sól o numerze 04HJ2119. Tą samą jak założyciel tego tematu, może kupowaliśmy ja w tym samym sklepie .gif' alt='default_;).gif' alt=';)'>.gif'> Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 19 Września 2019 55 minut temu, Luk napisał: Ja osobiście nie sprawdzałem solanki przed wlaniem, a mój zbiornik dojrzewa więc na razie nie będę robił podmian. Za jakiś czas przy podmianie zrobię testy i napiszę o wynikach. Pozdrawiam ... ja też posiadam sól o numerze 04HJ2119. Tą samą jak założyciel tego tematu, może kupowaliśmy ja w tym samym sklepie .gif' alt='default_;).gif' alt=';)'>.gif'> To tak jak na PW pisalem, mam tą samą partię Base i sprawdzałem. W KH Ca Mg się zgadza z deklaracją producenta w karcie, żelaza zakładam, że też ma tyle lub więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Września 2019 IJa mam reef plus. Pocztą pantoflową uslyszalam, ze miesza ja fioletowa betoniarnia, ale prosze to traktowac, jako plotke i ewentualnie podrazyc temat samodzielnie. Koncze pierwsze wiadro 20kg. Podmiany robie rzadko i symboliczne, od wielkiego dzwonu zrobie wieksza i nic zlego sie nie dzieje. W kazdym razie nic, o co mozna winic sol. Jak pisalam wczesniej i pozniej potwierdzil @Tester sol doskonale sie rozpuszcza. Zamieszam 3 razy reka w wiadrze i wlewam, czego nie moge powiedziec o ostatnich 2-3 kartonach z fioletowej dostawy. Blad moze sie przytrafic zawsze i kazdemu, jednak firme trzeba oceniac po tym, jak naprawia swoje (badz podwykonawcy) bledy. Moim zdaniem zachowali sie fair, przyznali sie do pomylki, zamiast uparcie robic durnia z klienta, ze pomylil łyżke z łopatą albo nie potrafi obsluzyc refraktometru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 19 Września 2019 Ja też używam tej soli reef plus od 5tyg jedno jest pewne rozpuszcza się super,dwa Mg jest na poziomie takim jakim powinno być,stabilniejsze ustawienie ballinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 20 Września 2019 16 godzin temu, Luk napisał: Dzwoniłem dziś do działu chemicznego Tropicala, z zapytaniem czy numer partii z dna pudełka może być nadany soli BASE i PLUS. Bo tak jest w moim przypadku. Uzyskałem odpowiedź że może się tak zdażyć jeśli tego samego dnia na dziale produkowano obie sole, czyli BASE i PLUS. To tak gwoli wyjaśnienia... Bo mnie to zdziwiło że mając sól BASE i wpisując na stronie Tropicala omyłkowo wybrałem sól Plus, to też mi pokazał kartę z poziomami składników choc faktycznie na obu tych kartach są różnice w mg/l Ja osobiście nie sprawdzałem solanki przed wlaniem, a mój zbiornik dojrzewa więc na razie nie będę robił podmian. Za jakiś czas przy podmianie zrobię testy i napiszę o wynikach. Pozdrawiam. ... ja też posiadam sól o numerze 04HJ2119. Tą samą jak założyciel tego tematu, może kupowaliśmy ja w tym samym sklepie .gif' alt='default_;).gif' alt=';)'>.gif'> Wysłane z mojego Moto G Play przy użyciu Tapatalka no super to napisali -czyli Chińczycy jeszcze się nie nuczyli Polskich znaków (literek i cyferek) i pakują jak leci ..............................dobrze , że objętości wiaderek nie pomieszali jest progres. A firma nawet się nie wysiliła żeby wycofać źle opisaną partię -bo po co ??? Jak by to było AF to byście ich zlinczowali na forum. Dalszy komentarz jest zbędny . Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 20 Września 2019 (edytowane) 17 godzin temu, Luk napisał: Uzyskałem odpowiedź że może się tak zdażyć jeśli tego samego dnia na dziale produkowano obie sole, czyli BASE i PLUS. Ale z tego wpisu wynika tyle iż numer partii powiązany jest z datą produkcji i daną zmianą pracowników odpowiedzialnych za tę produkcję. Chyba więc nic złego z tego nie wynika jeśli były by 2 linie produkcyjne lub pół dnia leciał skład X a drugie pół skład Y. Nie odpisali iż pomylili betoniarki/mieszalniki podczas pakowania towaru... Z ciekawości wyślecie uzyskaną solankę na testy składu ? Edit: A jednak przeczytałem początek tematu @rafik73 i zwątpiłem... bo z tego co piszesz to faktycznie była jednak pomyłka. Choć patrząc po parametrach to jednak miałeś plusa... za duże zamieszanie... Ale Rafik mam pytanie dlaczego testowałeś nową sól na swoim baniaku skoro masz zadowalające efekty na obecnej - jest sens zmieniać skoro jest dobrze? Edytowane 20 Września 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 20 Września 2019 Bardzo dobra sól. Żadnego zbrylania i innych cudów w akwarium po jej zastosowaniu. Polecam. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach