Jukos Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Udało mi się w końcu skoczyć projekt rollemata. Body wykonane z plexi ciętej laserem. Przed wersją finalną miałem 3 projekty przejściowe. Musiałem wymienić pływak, bo kątowy okazał się nieskuteczny. No i oczywiście dobór odpowiedniego silnika. Do tego sterownik, który cały czas probkuje i odpowiada za działanie napędu. Poniżej link do filniku i kilka zdjęć Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Świetna sprawa. Ja ogólnie powoli zmieniam zdanie co do takiej filtracji. Od 2 miesięcy stosuje podobny filtr. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 To i ja się dołączę do pochwał,coraz mniej się otwiera dział DIY,gratki za pomysł i realizację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Jaki napęd użyłeś? Możesz dać kilka fotek jak rozwiązałeś element zwijakacy mate? Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezarreefmax Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Mi taki filtr zrobił kolega paragon bajka [emoji3]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Jak tylko wrócę do domu wrzucę zdjęcia z silnikiem. Jeżeli ktoś chciałby takie cudo zapraszam na priv Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Całkiem zgrabnie Ci to wyszło Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2019 Tak wygląda napęd. Silnik dc z przekładnią. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2019 Gratuluje pięknego wykonania! Piękna robota. Jeśli to nie tajemnica jaki był koszt produkcji tego urządzenia? BTW. Ostatnio urządzenia z projektów DIY wyglądają nie gorzej niż te "firmowych" producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2019 Jedyna rzecz do której bym się doczepił to tzw footprint. Nie mam punktu odniesienia więc nie wiem jak to jest w realu, ale filtr wydaje sie dość spory względem zajmowanej powierzchni. Może by obciąć te wystajace "uszy" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2019 Jedyna rzecz do której bym się doczepił to tzw footprint. Nie mam punktu odniesienia więc nie wiem jak to jest w realu, ale filtr wydaje sie dość spory względem zajmowanej powierzchni. Może by obciąć te wystajace "uszy" Masz rację, trochę popuściłem wodze fantazji. Konstrukcje poprawiłem (Nie tylko wizualnie) został dodany miedzy innymi przelew na wypadek zwiechy systemu...zresztą zobaczcie sami [emoji41] Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 Co to za materiał filtrujący??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2019 jakaś odmiana geowłókniny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 W dniu 15.08.2019 o 11:34, Jukos napisał: zresztą zobaczcie sami dasz info co to dokładnie za włóknina ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, silvia napisał: dasz info co to dokładnie za włóknina ? użyłem włókniny od clarisea 3000. Było to dla mnie na etapie projektu najprostsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 8 Września 2019 Właśnie skończyłem kolejnego dla kolegi z forum. Projekt wymagał szeregu zmian ponieważ filtr będzie pracował w dużo większym baniaku. Powiększona została komora filtracyjna oraz zmodyfikowany napęd. Niezbędne było wykonanie przekładni zebatej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 11 Września 2019 W dniu 10.08.2019 o 18:36, cezarreefmax napisał: Mi taki filtr zrobił kolega paragon bajka dzięki W dniu 10.08.2019 o 11:54, Jukos napisał: Udało mi się w końcu skoczyć projekt rollemata. Body wykonane z plexi ciętej laserem. Przed wersją finalną miałem 3 projekty przejściowe. Musiałem wymienić pływak, bo kątowy okazał się nieskuteczny. No i oczywiście dobór odpowiedniego silnika. Do tego sterownik, który cały czas probkuje i odpowiada za działanie napędu. Poniżej link do filniku i kilka zdjęć Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka kurcze dopiero wpadłem na ten temat, gratki fajny projekt, W dniu 10.08.2019 o 13:51, @Beti napisał: To i ja się dołączę do pochwał,coraz mniej się otwiera dział DIY,gratki za pomysł i realizację Nom może niedługo będzie zimniej to coś się ożywi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 15 Września 2019 Ja to nie mogę spokojnie na d*pie siedzieć Więcej modyfikacji nie przewiduję... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 16 Września 2019 Fajny pomysł ze zliczaniem zużytej włókniny Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 16 Września 2019 Spoko a w jaki sposób przelicza z obrotu koła napędowego? bo wraz z nawijaniem włókniny średnica rolki z brudna lub czystą włókniną będzie się zmieniała, inaczej mówiąc 1 obrót początkowo to 25cm włókniny ale z czasem będzie sie to zmieniało i finalnie 1 obrót rolki to może być 40cm, jak to kompensujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 16 Września 2019 Spoko a w jaki sposób przelicza z obrotu koła napędowego? bo wraz z nawijaniem włókniny średnica rolki z brudna lub czystą włókniną będzie się zmieniała, inaczej mówiąc 1 obrót początkowo to 25cm włókniny ale z czasem będzie sie to zmieniało i finalnie 1 obrót rolki to może być 40cm, jak to kompensujesz? Matematyka. Przewinąłem kawał rolki żeby sprawdzić czy występuje jakaś stała , którą można zastosować. Znając liczbę kroków na poszczególne metry można wyliczyć następne. Oczywiście wyliczenie może być obarczone błędem statystycznym ale tutaj nie chodzi o zliczanie co do cm ale o informację kiedy masz wymienić włóknine lub przygotować się na jej wymianę. Jak zostaną na rolce 3 m to włącza się alarm.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 16 Września 2019 7 minut temu, Jukos napisał: Matematyka. Przewinąłem kawał rolki żeby sprawdzić czy występuje jakaś stała , którą można zastosować. Znając liczbę kroków na poszczególne metry można wyliczyć następne. Oczywiście wyliczenie może być obarczone błędem statystycznym ale tutaj nie chodzi o zliczanie co do cm ale o informację kiedy masz wymienić włóknine lub przygotować się na jej wymianę. Jak zostaną na rolce 3 m to włącza się alarm. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka spoko czyli wyciągnąłeś średnią, więc nie pokazuje w czasie rzeczywistym ja myślałem nad tym na początku ale chciałem w czasie rzeczywistym, jednak to dodatkowe czujniki nie bardzo widzę sposobu zastosowania aby było nie awaryjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 16 Września 2019 spoko czyli wyciągnąłeś średnią, więc nie pokazuje w czasie rzeczywistym ja myślałem nad tym na początku ale chciałem w czasie rzeczywistym, jednak to dodatkowe czujniki nie bardzo widzę sposobu zastosowania aby było nie awaryjne Przewinąłem z 10 m i różnica była może z 2 cm na metrze. Według mnie taka dokładność jest wystarczająca, szczególnie że rolka ma i tak więcej włókniny nawinięteWysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 16 Września 2019 Teraz, Jukos napisał: Przewinąłem z 10 m i różnica była może z 2 cm na metrze. Według mnie taka dokładność jest wystarczająca, szczególnie że rolka ma i tak więcej włókniny nawinięte Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka tak rozumiem jak to zrobiłeś, bardziej chodzi mi o system myślałem że zastosowałeś jakiś czujnik, lub podobne rozwiązanie to też jest ok bardzo fajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jukos Zgłoś Napisano 16 Września 2019 tak rozumiem jak to zrobiłeś, bardziej chodzi mi o system myślałem że zastosowałeś jakiś czujnik, lub podobne rozwiązanie to też jest ok bardzo fajne [emoji106] Aaa, spoko Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach