Perkoz Zgłoś Napisano 12 Grudnia (edytowane) Pytanie brzmi co byś cie wybrali i DLACZEGO ( to nie jest sonda), cenowo wychodzi podobnie, mam do wybory Radion XR15 gen 6 blue 3 sztuki czy Reef flare Blue L 1 sztuka plus Reef Flare Bar 45W 2 sztuki Edytowane 12 Grudnia przez Perkoz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 12 Grudnia Nowy posolony z Tarnowa Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Grudnia Ja bym poszedł w radiony. Widziałem jak świecą reef flare, widziałem jak radiony. Na oko dużo ładniejsze światło i dużo ładniejsze korale. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano Czwartek o 17:30 Sam mam Radiony więc naturalnie je właśnie polecę. Dodatkowo jeśli kupisz 3x xr15 to będziesz miał więcej W nad zbiornikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perkoz Zgłoś Napisano Czwartek o 18:41 2 godziny temu, katani napisał: Ja bym poszedł w radiony. Widziałem jak świecą reef flare, widziałem jak radiony. Na oko dużo ładniejsze światło i dużo ładniejsze korale. Konkretnie i na temat Godzinę temu, dadario napisał: Sam mam Radiony więc naturalnie je właśnie polecę. Dodatkowo jeśli kupisz 3x xr15 to będziesz miał więcej W nad zbiornikiem. Dzięki, jeżeli chodzi o W to to jest identyczne, xr15 95w x 3 daje 285, a reef flare L blue 195 plus 2 belki reef flare bar2 M 45w x2 w sumie 285. Ale ważniejsze jest oddawanie barw, światło, kolory korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano Piątek o 11:17 (edytowane) A ja pójde na przekór 2x A8SE tzw chinski radion taniej, a naprawde świeci tak samo albo porównywalnie do radiona Zanim zawiesiłem nad swoim akwarium długo sie doktoryzowałem czy warto i wyszło, że warto. Edytowane Piątek o 11:19 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano Piątek o 12:07 Reef flare ma brzydki biały i zielony kanał, przynajmniej porównując z Pacific sun Alpha, ja bym brał radiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Piątek o 14:06 2 godziny temu, sith114 napisał: A ja pójde na przekór 2x A8SE tzw chinski radion taniej, a naprawde świeci tak samo albo porównywalnie do radiona Zanim zawiesiłem nad swoim akwarium długo sie doktoryzowałem czy warto i wyszło, że warto. Też bym brał Chinki , po co przepłacać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano Piątek o 22:45 (edytowane) To ja Wam wrzucę coś takiego... Do prostych korali daje radę, a i byle jaką Euphylię utrzymuje. Do tego ładnie świeci. Jeśli komuś nie potrzeba sterowania z wi-fi, wystuka sobie wszystko z menu to nic lepszego na rynku nie ma. Do tego ten model idzie wyrwać za mniej niż 600 zł 75W, wschody, zachody, tryb nocny etc. Wszystkie te bajery jedynie bez wi-fi. Edytowane Piątek o 23:01 przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano Sobota o 10:16 Też właśnie szukam czegoś podobnego ale tylko jednej sztuki, z takich Ala Chinek wpadła mi jeszcze Chihiros Nova 1. Można kupić w PL poniżej 1,3k na znanym portalu, radion to już wydatek około 2k Niestety bardzo ubogo z informacjami na temat lampy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Sobota o 10:48 Używane radiony G5 można kupić za 1000-1200. Pewnie przy 3 zawsze jeszcze można ponegocjować. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano Sobota o 11:12 12 godzin temu, Opelin napisał: To ja Wam wrzucę coś takiego... Do prostych korali daje radę, a i byle jaką Euphylię utrzymuje. Do tego ładnie świeci. To było moje pierwsze światło nad kostką i dopóki nie wymieniłem na radiona to wydawało mi się , że ładnie świeci A wracając do pytania: przy Reef Flare będziesz miał więcej PAR z Wata ale bardziej skupione, natomiast radiony dają światło bardziej rozproszone przez co równiej pokrywają powierzchnię - dlatego ja bym wybrał radiony. Dochodzi jeszcze kwestia stabilności działania co w przypadku polskiego producenta niestety jest piętą achillesową. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach