luft Report post Posted May 7 Siema, Kiedyś bardzo lubowałem się w tworzeniu różnych tematów z ankietą Dzisiaj po dłuższym czasie zastanawiam się, czy mi to wszystko pyknie i niczego nie sknocę z wrzutką tego tematu Co do moich 500 litrów to niczego nie planuję zmieniać litrażowo. Akwarium od wielu ostatnich lat jest FO i oceniam to bardzo pozytywnie, ponieważ po okresie fascynacji koralowcami fajnie było w końcu mieć ryby, których nigdy nie miałem prywatnie Czego bym sobie sobie samemu życzył? - więcej sił i regularności przy trzymaniu w ryzach NO3/PO4 pozdro! luft Quote LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted May 7 Ja zamierzam powiększać. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Zaba971 Report post Posted May 7 Ja w weekend odpalam 580L przesiadka z 240L Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted May 8 Ja jutro będę wstawiał 800l, przesiadka z 500l Quote Share this post Link to post Share on other sites
Steron Report post Posted May 8 Przeprowadzka do nowego domu i start solniczki 220x65x60h Quote Akwarium: za małe Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted May 9 Jeszcze ze dwa lata obecna kostka mam nadzieję że postoi bez przygód, a później zobaczymy co się wydarzy. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
Pante Report post Posted May 9 Sprzęt już zgromadzony po wakacjach odpalam ponownie nowe 900 L Quote 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Share this post Link to post Share on other sites
JaRRoT Report post Posted May 10 W okresie letnim przesiadka z 550L na 900L Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek56 Report post Posted May 10 Wymieniam pompy obiegowe na mocniejsze. Docelowo będzie 3x80W Quote Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Share this post Link to post Share on other sites
apofis Report post Posted May 11 Wystartował nowy zbiornik 350l , powrót po latach przerwy . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Steron Report post Posted May 11 Widzę że nowe baniaki powstają. To teraz Panowie czekamy na nowe tematy i aktualizację z powstawania i prowadzenia waszych akwariów. Ci z was którzy tu zaglądają też mogliby od czasu do czasu wrzucić jakieś aktualizacje ze zdjęciem. Rozruszajmy trochę forum. Tyle ciekawych tematów zdechło bez aktualizacji. Ile jeszcze zbiorników istnieje na forum? Ja obecnie czekam na nowe szkło. Jak tylko się pojawi to wskoczy temat. Quote Akwarium: za małe Share this post Link to post Share on other sites
jacekS Report post Posted May 12 Zamierzam zwiększyć. Cel to ok. 300l. Ale raczej jeszcze nie w tym roku. Jeżeli chodzi o forum to raczej ciężko będzie go reaktywować z kilku powodów. Powiem o dwóch 1 Kiedy zadaję pytanie to rzadko zdarza się że otrzymam odpowiedź w miarę szybko. ChatGPT odpowiada za moment. 2. Kiedy zadaję pytanie to najczęściej spotykam się z lekceważącą odpowiedzią pseudo doświadczonych uczestników forum. ChatGPT nie śmieje się z moich pytań. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted May 12 (edited) Nie mogłem znaleźć ostatnio ryby po zdjęciu więc użyłem ChataGPT: Rybka: pierwsza odpowiedź: to najprawdopodobniej Pseudanthias squamipinnis. Piszę mu, że nie, że płetwy inne, kolor inny, pysk inny. Następny pomysł: Pictichromis porphyrea Dalej nie, Pseudochromis fridmani, znów pudło, no to proponuje Calloplesiops altivelis, Jak mu napisałem, że jest bardzo słaby w rozpoznawaniu ryb po obrazkach, to napisał, że mam rację i że jedeyne co może stwierdzić, że to nie jest pseudanthias ani żaden wargacz... Tyle można się dowiedzieć z GPT. to jest dobry kalkulator. Edited May 12 by katani (see edit history) Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted May 12 2 godziny temu, jacekS napisał: 1 Kiedy zadaję pytanie to rzadko zdarza się że otrzymam odpowiedź w miarę szybko. ChatGPT odpowiada za moment. 2. Kiedy zadaję pytanie to najczęściej spotykam się z lekceważącą odpowiedzią pseudo doświadczonych uczestników forum. ChatGPT nie śmieje się z moich pytań. 1. Otrzymałbyś za moment kilka lub kilkanaście lat temu. Teraz jak udziela się tylko garstka ludzi to trzeba czekać. 2. Idiotów nie sieją, sami się rodzą, ale nie wrzucałbym wszystkich do jednego worka, to nie jest fair. 2 godziny temu, katani napisał: i że jedeyne co może stwierdzić, że to nie jest pseudanthias ani żaden wargacz... Tyle można się dowiedzieć z GPT. to jest dobry kalkulator. Bo to strzępiel raczej nie wargacz. Jakbym słuchał GPT to bym zimą w sandałkach chodził. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
jacekS Report post Posted May 13 (edited) Nie mówię o rozpoznawaniu zwierzaków. Tutaj nie ma pośpiechu. Jestem na tym forum chyba z 5 lat a może i dłużej i pamiętam że z tym rozpoznawaniem było różnie i takich głupot się czasami naczytałem. Czasami liczy się czas. Ustawienie dozowania, podbicie parametrów, reakcja na test ICP. Próbowaliście. Ja obecnie testuję. Jestem pod wrażeniem pomimo tego że wiek każe się buntować. Edited May 13 by jacekS (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted May 13 (edited) 4 godziny temu, jacekS napisał: Czasami liczy się czas. Ustawienie dozowania, podbicie parametrów, reakcja na test ICP. Próbowaliście. Ja obecnie testuję. Jestem pod wrażeniem pomimo tego że wiek każe się buntować. Nie lepiej się nauczyć co akwa mówi zanim test zrobisz . Czyli : Robisz testy widzisz jak akwa wygląda , oglądasz korale , wygląd skały itp . I z czasem dany parametr ( z tych podstawowych kh , ca , po4 , zasol , ) idzie się nauczyć co akwa podpowiada (tzw. test wzrokowy ) - wchodzisz do domu patrzysz na akwa i już widzisz że jest dobrze czy źle. Najłatwiej idzie się nauczyć Kh , potem to tylko robisz test dla potwierdzenia że coś źle się dzieje .( oczywiście testy robię co tydzień zawsze w ten sam dzień o tej samej porze ) Obserwacja - testy , testy - obserwacja i takie tam bzdety . Edited May 13 by AnT (see edit history) Quote Jutro nowy dzień. I nowa szansa, żeby znowu coś spi**dolić ... ale tym razem kreatywniej. „Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”. . I to by było na tyle. . Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted May 13 Co do tematu czekam na ATI STRATON X - powiesimy- zobaczymy , później wlatują korale i tu mam dziwny pomysł ,ale czy się przyjemnie i czy się uda znaleźć . Quote Jutro nowy dzień. I nowa szansa, żeby znowu coś spi**dolić ... ale tym razem kreatywniej. „Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”. . I to by było na tyle. . Share this post Link to post Share on other sites
VDR Report post Posted May 14 (edited) @katanimoje AI mówi że to gramma melacara Co do chatów AI - każdy jeden w tematach akwarystycznych halucynuje i trzeba go weryfikować. W szczególności w tematach chemicznych bardzo łatwo o głupstwa. Bez odpowiedniego prompta dostaniecie odpowiedź wyciągniętą z for akwarystycznych, które przepełnione są głupotami Edited May 14 by VDR (see edit history) Quote 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted May 15 (edited) @AnT Jestem ciekaw do ilu stopni ta lampa się nagrzewa przy pasywnym chłodzenie .Mam nadzieję że napiszesz coś więcej o niej jak już będzie świeciła u Ciebie Pozdrawiam Edited May 15 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted May 15 Ja jestem bardziej ciekaw, o ile PAR tnie światło jak się nagrzeje. Bo to że lampa mocno się grzeje to jestem pewien, i jestem pewien, że ma zabezpieczenia przed przegrzaniem = ścina moc światła. 21 godzin temu, VDR napisał: @katanimoje AI mówi że to gramma melacara sądząc po zdjęciach - dobrze ci mówi. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted May 15 8 godzin temu, katani napisał: Ja jestem bardziej ciekaw, o ile PAR tnie światło jak się nagrzeje. Bo to że lampa mocno się grzeje to jestem pewien, i jestem pewien, że ma zabezpieczenia przed przegrzaniem = ścina moc światła. sądząc po zdjęciach - dobrze ci mówi. Lampa się nie przegrzewa ani nie ucina mocy, temperatura radiatora nie przekracza 34 stopni przy 80% mocy. Jest tylko jedno ALE… temperatura w pomieszczeniu poniżej 25 stopni Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted May 16 14 godzin temu, elespero napisał: Lampa się nie przegrzewa ani nie ucina mocy, temperatura radiatora nie przekracza 34 stopni przy 80% mocy. Jest tylko jedno ALE… temperatura w pomieszczeniu poniżej 25 stopni Czyli latem tnie moc. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted May 17 19 godzin temu, katani napisał: Czyli latem tnie moc. Idzie lato to się dowiemy, ale jak stać nas na akwaria to na klime nie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ghost Report post Posted May 18 W tym roku planuję upgrade oświetlenia – przejście z dwóch Maxspectów MJ-L165 + belki Orphek OR4 na 4 belki Orphek. Zobaczymy czy portfel wytrzyma Quote Share this post Link to post Share on other sites