Skocz do zawartości
luft

Na co mnie stać w 2026 roku?

Na co mnie stać w 2026 roku?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie są twoje tegoroczne plany dotyczące twojego posolonego hobby?

• Zamierzam powiększyć rozmiar zbiornika
      5
    • Będę zmniejszać litraż
      1
    • Wszystko pozostaje bez zmian
      8
    • Planuję zrobić sobie przerwę
      0
    • inne
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Kiedyś bardzo lubowałem się w tworzeniu różnych tematów z ankietą

Dzisiaj po dłuższym czasie zastanawiam się, czy mi to wszystko pyknie i niczego nie sknocę z wrzutką tego tematu :)

Co do moich 500 litrów to niczego nie planuję zmieniać litrażowo. Akwarium od wielu ostatnich lat jest FO i oceniam to bardzo pozytywnie, ponieważ po okresie fascynacji koralowcami fajnie było w końcu mieć ryby, których nigdy nie miałem prywatnie :)

Czego bym sobie sobie samemu życzył? - więcej sił i regularności przy trzymaniu w ryzach NO3/PO4 :D 

pozdro!

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamierzam powiększać. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w weekend odpalam 580L B) przesiadka z 240L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jutro będę wstawiał 800l, przesiadka z 500l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadzka do nowego domu i start solniczki 220x65x60h

Akwarium: za małe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ze dwa lata obecna kostka mam nadzieję że postoi bez przygód, a później zobaczymy co się wydarzy. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt już zgromadzony po wakacjach odpalam ponownie nowe 900 L

700 L // Diuna 10x54 // BK250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okresie letnim przesiadka z 550L na 900L 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniam pompy obiegowe na mocniejsze. Docelowo będzie 3x80W

Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2.

https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc

SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów

Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success!

It’s not complicated, unless you choose to make it that way 

Pozdrawiam HAPPY REEFING!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystartował nowy zbiornik 350l , powrót po latach przerwy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nowe baniaki powstają. To teraz Panowie czekamy na nowe tematy i aktualizację z powstawania i prowadzenia waszych akwariów. Ci z was którzy tu zaglądają też mogliby od czasu do czasu wrzucić jakieś aktualizacje ze zdjęciem. Rozruszajmy trochę forum. Tyle ciekawych tematów zdechło bez aktualizacji. Ile jeszcze zbiorników istnieje na forum? Ja obecnie czekam na nowe szkło. Jak tylko się pojawi to wskoczy temat.

Akwarium: za małe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam zwiększyć. Cel to ok. 300l. Ale raczej jeszcze nie w tym roku. 
Jeżeli chodzi o forum to raczej ciężko będzie go reaktywować z kilku powodów. Powiem o dwóch 

1 Kiedy zadaję pytanie to rzadko zdarza się że otrzymam odpowiedź w miarę szybko. ChatGPT odpowiada za moment.

2. Kiedy zadaję pytanie to najczęściej spotykam się z lekceważącą odpowiedzią pseudo doświadczonych uczestników forum. ChatGPT nie śmieje się z moich pytań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem znaleźć ostatnio ryby po zdjęciu więc użyłem ChataGPT: 

Rybka:

1055066045_Beztytuu.thumb.jpg.b333ae903444609b29c1d3ce4e310bbc.jpg

pierwsza odpowiedź: 

to najprawdopodobniej Pseudanthias squamipinnis. Piszę mu, że nie, że płetwy inne, kolor inny, pysk inny. Następny pomysł:  Pictichromis porphyrea

Dalej nie, Pseudochromis fridmani, znów pudło, no to proponuje Calloplesiops altivelis, 

Jak mu napisałem, że jest bardzo słaby w rozpoznawaniu ryb po obrazkach, to napisał, że mam rację i że jedeyne co może stwierdzić, że to nie jest pseudanthias ani żaden wargacz...

Tyle można się dowiedzieć z GPT. to jest dobry kalkulator. 

Edytowane przez katani (wyświetl historię edycji)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jacekS napisał:

1 Kiedy zadaję pytanie to rzadko zdarza się że otrzymam odpowiedź w miarę szybko. ChatGPT odpowiada za moment.

2. Kiedy zadaję pytanie to najczęściej spotykam się z lekceważącą odpowiedzią pseudo doświadczonych uczestników forum. ChatGPT nie śmieje się z moich pytań.

1. Otrzymałbyś za moment kilka lub kilkanaście lat temu. Teraz jak udziela się tylko garstka ludzi to trzeba czekać.

2. Idiotów nie sieją, sami się rodzą, ale nie wrzucałbym wszystkich do jednego worka, to nie jest fair. 

2 godziny temu, katani napisał:

i że jedeyne co może stwierdzić, że to nie jest pseudanthias ani żaden wargacz...

Tyle można się dowiedzieć z GPT. to jest dobry kalkulator. 

Bo to strzępiel raczej nie wargacz. 

Jakbym słuchał GPT to bym zimą w sandałkach chodził.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię o rozpoznawaniu zwierzaków. Tutaj nie ma pośpiechu. Jestem na tym forum chyba z 5 lat a może i dłużej i pamiętam że z tym rozpoznawaniem było różnie i takich głupot się czasami naczytałem. Czasami liczy się czas. Ustawienie dozowania, podbicie parametrów, reakcja na test ICP. Próbowaliście. Ja obecnie testuję. Jestem pod wrażeniem pomimo tego że wiek każe się buntować.

Edytowane przez jacekS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jacekS napisał:

Czasami liczy się czas. Ustawienie dozowania, podbicie parametrów, reakcja na test ICP. Próbowaliście. Ja obecnie testuję. Jestem pod wrażeniem pomimo tego że wiek każe się buntować.

Nie lepiej się nauczyć co akwa mówi zanim test zrobisz .

Czyli :    

Robisz testy widzisz jak akwa wygląda , oglądasz korale , wygląd skały itp . 

I z czasem dany parametr ( z tych podstawowych  kh , ca , po4 , zasol , ) idzie się nauczyć co akwa podpowiada (tzw.  test wzrokowy )  - wchodzisz do domu patrzysz na akwa i już widzisz że jest dobrze czy źle.

Najłatwiej idzie się nauczyć Kh  ,  potem to tylko robisz test dla potwierdzenia  że coś źle się dzieje .( oczywiście testy robię co tydzień zawsze w ten sam dzień o tej samej porze ) 

Obserwacja - testy , testy - obserwacja  i takie tam bzdety . 

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

. I to by było na tyle.  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tematu czekam na ATI STRATON X - powiesimy- zobaczymy  , później wlatują korale i tu mam dziwny pomysł ,ale czy się przyjemnie i czy się uda znaleźć . 

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

. I to by było na tyle.  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katanimoje AI mówi że to gramma melacara ;)

Co do chatów AI - każdy jeden w tematach akwarystycznych halucynuje i trzeba go weryfikować. W szczególności w tematach chemicznych bardzo łatwo o głupstwa. Bez odpowiedniego prompta dostaniecie odpowiedź wyciągniętą z for akwarystycznych, które przepełnione są głupotami ;)

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AnT

Jestem ciekaw do ilu stopni ta lampa się nagrzewa przy pasywnym chłodzenie .Mam nadzieję że napiszesz coś więcej o niej jak już będzie świeciła u Ciebie 

Pozdrawiam 

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem bardziej ciekaw, o ile PAR tnie światło jak się nagrzeje. Bo to że lampa mocno się grzeje to jestem pewien, i jestem pewien, że ma zabezpieczenia przed przegrzaniem = ścina moc światła. 

21 godzin temu, VDR napisał:

@katanimoje AI mówi że to gramma melacara ;)

sądząc po zdjęciach - dobrze ci mówi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, katani napisał:

Ja jestem bardziej ciekaw, o ile PAR tnie światło jak się nagrzeje. Bo to że lampa mocno się grzeje to jestem pewien, i jestem pewien, że ma zabezpieczenia przed przegrzaniem = ścina moc światła. 

sądząc po zdjęciach - dobrze ci mówi. 

Lampa się nie przegrzewa ani nie ucina mocy, temperatura radiatora nie przekracza 34 stopni przy 80% mocy. 
Jest tylko jedno ALE… temperatura w pomieszczeniu poniżej 25 stopni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi