rs4 Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) chłopaki wejdę w słowo.... głupie laickie pytanie . - ile kosztuje fajne wypasione zbudowanie lampy do oświetlenia ( beda 2 x 150w 20k hqi ) kostki 80x80x70 ... może być bez bajerów typu sterowanie z kompa czy z smartfona. Rozważam kupienie gotowej lampy ( wybór spory ) .... ale może zamiast dawać zarabiać dużym producentom zbuduje coś w domowym zaciszu ...... p.s. dodam ze jestem pi*da bo powinienem sam spokojnie to zrobić ( niestety totalny brak czasu ) .... skończyłem zajączka z tytułem technika elektronika Edytowane 10 Marca 2013 przez rs4 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 Radiator 65x12x4cm wysoki. Czujnik raczej nie przekłamuje, po półgodziny pracy nie mogłem dotknąć radiatora. Drivery na 1400mA ( XP-G + XT-E ) i jeden na 700mA, wsadzone między żeberkami, one głównie nagrzewają. Musze się dowiedzieć wydajność wentylatorów ( mam dwa 80x80x15mm ). Drivery grzeją Ci się bardziej niż diody??? U mnie przez pół roku drivery chodziły w ogóle bez jakiegokolwiek chłodzenia dopiero potem jak mnie żonka pogoniła żebym poukrywał trochę kabli wokół akwarium to przykleiłem je na wspólny radiator (taki malutki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 http://allegro.pl/przetwornica-driver-led-175ma-1400ma-co-175ma-p-i2970922253.html Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 Kośmid jak będziesz miał lampkę gotową to się pochwal i wrzuć fotkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Lampa już była gotowa ale mi się wzieło na jej ulepszanie ;/ kiepsko na tym wyszedłem szczerze mówiąc... Chyba odkryłem problem grzania się lampy. Zworki driverów dotykając radiatora oddawały mu energie, grzejąc go a nie dostarczając całości diodom. Tak więc pytanie moje brzmi co wsadzić między żebro radiatora aby zlutowane zworki driverka żeby prąd nie przechodził ale żeby nie stopiło się to Edytowane 10 Marca 2013 przez Kośmid (wyświetl historię edycji) Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Tomku (a może inni wiedzą), pozwolę sobie zapytać, bo nie chcę marudzić przez telefon, czy jeśli mam drivery sterowane potencjometrami, to czy jest jakiś sposób, żeby symulować wschody i zachody ? Poza zapalaniem oddzielnymi sekcjami ? No i ręcznym kręceniem potencjometrami ? Oraz, na jakiej zasadzie dobiera się potencjometry do driverów ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Niestety do wschodów i zachodów musi być sterownik lub przynajmniej sam generator PWM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Dokładnie Marku, a jakie masz drivery? Jeśli z allegro to sterowanie PWM to nie problem:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Marca 2013 Driverów jeszcze nie mam - mogą być i sterowane PWM i potencjometrem. Lampa będzie wisiała 30 cm od głównej lampy LED - ze sterownikiem. Problem opisałem szczegółowo w temacie "Lampa do glonowiska". Chodzi o to że mogę podpiąć się do sterownika nieko "równolegle" (chyba mogę ?). Tyle że wtedy będę miał sterowanie proporcjonalne do głównej lampy - to znaczy, na obu musze mieć tyle samo % na kanał. I teraz, nie było by problemu, gdybym wiedział że mogę sobie wrzucić tam diody 1W power led i będę miał OK. Zbiornik dla glonów będzie miał 60x12x20 (20- wysokość) i diody chciałem dać w proporcjach: czerwona na 3 białe i 3 niebieskie(z tym że niebieskie 3W - albo jeszcze lepiej 3:2 na korzyść niebieskich, w 1 W). Dlatego 1W power ledy, że zbiornik raczej niewielki, a długi i potrzeba mi równomiernego pokrycia. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Czy ktoś z szanownych forumowiczow używał kleju do mocowania diód cree do radiatora? Edytowane 13 Marca 2013 przez janusz-pśl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 w latarkach i lampie w lazience mam cree na silikonowym kleju termo fujik. Oczywiście dodatkowo przykręcone do radiatora. Na samym kleju raczej bym nie dawał:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Oczywiście śmiało możesz zamocować ledy tylko na kleju. @Dale - problem sterowania chyba już rozwiązaliśmy? Edytowane 13 Marca 2013 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tomaszu, a na jakim kleju polecasz? :-) Ja mam zawsze obawy ale wykluczenie wiercenia 120 dziur bardzo mnie cieszy :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Właśnie sprawdziłem swoje diody. Klej stwardniał i diody trzymają się. Przy klejeniu starałem się jak najmocniej docisnąć diody do radiatora. Stosowałem klej kupiony na a..o oznaczony stars-922 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Daj znać jak trzymają za kilka dni. Mam do przytwierdzenia 30 cree i perspektywa wiercenia i gwintowania przynajmniej 60 otworów śśrednio mnie cieszy... :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 ja dzisiaj przykleiłem 23 diody 10 XT-E RB, 3 XP-E RB i 10 XP-E CW i zajeło mi to ok 30 min Daj znać jak trzymają za kilka dni. Mam do przytwierdzenia 30 cree i perspektywa wiercenia i gwintowania przynajmniej 60 otworów śśrednio mnie cieszy... :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Światełko nadziei wniosłeś w moje życie:-) A ja zawsze na śruby wszystko.. :-S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Jasne Tomaszu , Na Tobie zawsze można polegać - ale tak namolnego znajomego, chyba dawno nie miałeś ps. nie mogę już się doczekać zobaczyć Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Spoko Marek, jak będę wódę bez akcyzy przemycał to mi się zrewanżujesz.... Co do kleju- pojedyńcze ledy zawsze kleję, nigdy nie przykręcam. Użyeam klej AG termoglue. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 jesne ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 14 Marca 2013 Posiadam diody 3W niebieskie (chyba powerled) i nie wiem jaki ustawić prąd dla drivera. Czy istnieje jakiś domowy sposób na jego pomiar czy w ciemno ustawić na 650mA? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth0 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Moze ktos napisac gdzie moduly, drivery kupic w UK, bede wdzieczny. Chcialbym sam srobowac cos pokleic prosze o liste z cennikiem najlepiej. Dzieki z Gory. Cytuj Akwarium 440l LR: 30kg, Sump 110l Cyrkulacja: Jebao WP25 - Jebao WP40 - 2 x JVP 102, Obieg: Jebao 8000L Odpieniacz: Deltec SC2060, Oświetlenie Maxspect Razor 16k 300W 6xPompy dozujące Marine Colour Chinol, dolewka Autoaqua Smart ATO, TLF Phosban Reaktor, Jebao Lampa UV, + sporo innych gratów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Moze ktos napisac gdzie moduly, drivery kupic w UK, bede wdzieczny. Chcialbym sam srobowac cos pokleic prosze o liste z cennikiem najlepiej. Dzieki z Gory. jakbyś przeczytał cały ten temat to wiedziałbyś co gdzie kupić a ty jeszcze chcesz listę by ktoś ci zrobil?powodzenia Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 jakbyś przeczytał cały ten temat to wiedziałbyś co gdzie kupić a ty jeszcze chcesz listę by ktoś ci zrobil?powodzenia Kolega pytał o UK. Ja spędziłem temat i nie widziałem podanych miesc w UK. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Cuter i Farnell mają oddziały w UK. ( sorki ale mogą być literówki w nazwach firm) Maritex też chyba wysyła za granicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach