TDS Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Witam Czy pompy dozujące z profiluxa dadzą sobie radę czy jestem skazany na zakup innej?? Pozdro Cytuj w realizacji- 120x60x60h 105 l sump, 2xAPF600:)DIY, NJ6000, 2x T 6100, 1x6055 2x250 HQI +4x54W masa innego drobnego sprzetu Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D http://tablica.pl/of...-20130829202216 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Poradza sobie ale nie wiadomo jak dlugo. U mnie zalacza sie co parenascie sekund. Uwazam ze pompa powinna byc na wezyki 6-8mm a nie na te cienkie Na ebay mozna kupic gotowe i sporo tansze od IKS rozwiazania Edytowane 8 Czerwca 2013 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Standardowe pompki dozujące do ballinga nie dadzą rady niestety, Nie są one przeznaczone do pracy 24h/doba. Cytuj Nowe szło 135x90x65h-> start listopad'2016. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrzysJ Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Sledzik-wawa, czy możesz coś więcej powiedzieć - "Na ebay mozna kupic gotowe i sporo tansze od IKS rozwiazania" ? IKS ma sterowanie którym ustawiasz dawkę przepływu wody... a to tańsze rozwiąnie czy również posiada "sterowanie" ? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) "Na ebay mozna kupic gotowe i sporo tansze od IKS rozwiazania" - czy aby napewno ??? http://www.ebay.pl/sch/i.html?_nkw=pompa+perystaltyczna&_sacat=0&_odkw=pompa+dozuj%C4%85ca&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez robi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HetmanPL Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 "Na ebay mozna kupic gotowe i sporo tansze od IKS rozwiazania" - czy aby napewno ??? http://www.ebay.pl/s...6.c0.m270.l1313 litości, wpisz "peristaltic pump" , to znajdziesz Cytuj 120x40x50, MaxpectRazor 160, Jebao WP40, AF +1,+2,+3 & AquaTrend Doser, Weipro+AM OR2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) litości, wpisz "peristaltic pump" , to znajdziesz Litości, nie zrozumiałeś mnie ,ebey Polska więc pisze po polsku,a to co wyszukuje w "angielszczyżnie" to o kant d..y pobić ! Edytowane 8 Czerwca 2013 przez robi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) robi - uzywasz innego jezyka niz polski?? :-) te co sa na ebay to sa np. dozowniki ( czesci zamienne ) plynow do zmywarek przemyslowych ktorych bez awaryjna praca i trudne warunki sa o wiele drastyczniejsze niz akwarium morskie. Masz np. dokladne pompy do Elektrolux'a, Adler itp... Co więcej - jako ze lubie DIY znalazłem producenta pomp w dozownikach IKS. IKS tego nie produkuje, bierze wlasnie wyzej opisane pompy dozujace OEM do zmywarek od jednego Włoskiego producenta i pakuje w swoje opakowanie. Ba, nawet regulacja obrotow to opcja producenta pomp OEM :-) IKS sklada to tylko w swoje pudelko i dodaje marże - to tak w ramach rozjasnienia sytuacji :-) Jak ktos nie wierzy to proponuje wpisac w google symbol ktory jest na naklejce znamionowej pompy IKS'a :-) ( w srodku ) Z drugiej strony taka moja uwaga, nastawiamy sie na regulacje obrotow pompy aby zmieniac dawke. Placimy za to sporo a potem.... i tak chodzi rozkrecona na max i zalaczana cyklicznie. Dodatkowo w instrukcji Dastaco jest napisane w skórcie: "Ustaw wydajnosc pompy dozujacej na max, nastepnie potencjometrem sterownika Dastaco II reguluj czestotliwosc zalaczania sie pompy" Z tego wynika ze nie potrzebna jest zadna pompa o regulowanym przeplywie bo ustawiamy ja na maks. Potrzebny jest tylko uklad cyklicznego zalaczania sie pompy z regulowanym czasem przerwy miedzy zalaczeniami. To powoduje ze sama pompa podajaca jest tansza i uklad prostszy. To tak w skrocie - I aby nie bylo ze teoretyzuje - u mnie tak wlasnie pracuje. Stala pompa perystaltyczna zalaczana cyklicznie. Potencjometr pozwala mi regulowac dozowanie praktycznie od 10ml do 4l /h poprzez zmianę częstotliwości cykli a nie regulację wydajności samej pompy. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 @ sledzik-wawa - wielkie dzięki,jak zawsze jesteś pomocny.Rozwązałem (chyba) problem bo zamówiłem IKS wario blue II a ta właśnie ma regulowaną wydajność przez zmiane długości czasu pracy ,czyli takie on-of. Czyli z taką pompą nie trzeba (chyba) wyłączać całego systemu w celu odpowietrzenia ,jak to zaleca producent dastaco-raz na 24 godz wyłączyć na 1 min. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Robi niestety bez względu na użytą pompę musisz odpowietrzać reaktor. Dobrze zrobiłeś, że wybrałes IKS-a, pierwsze konstrukcje tego reaktora pracują od grudnia zeszłego roku, właśnie na takich pompach. Sam jaj używam i na chwilę obecną nie mam zadnych uwag. Co do odpowietrzania, to musisz to robić, ponieważ w procesie rozpuszczania się wkładu reaktora powstaje tlen O2. Tę informacje również możesz zobaczyć w orginalnej instrukcji dastaco. Pompy IKS-a są montowane w orginałach jak i równiez w konstrukcjach DIY kolegów z zeovit.com. Tak wiec niestety musisz go odpowietrzać, bez względu jaka pompę użyjesz. Cytuj Nowe szło 135x90x65h-> start listopad'2016. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Mam pytanie na temat bezpieczenstwa reaktora. Znaczy bezpieczenstwa dla akwarium. Jakie jest potencjalne ryzyko, jakie sa slabe punkty reaktora i powiedzmy, jak szybko od wystapienia awarii moze wystapic reakcja akwarium? Też sobie zadaję taki pytanie. Niestety brak odpowiedzi od reaktorwców. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Na poprzedniej stronie Sledzik napisał. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Jestem młody w tym temacie, ponieważ kopia dastaco pracuje u mnie dopiero 6 miesięcy. Jako, że sprzet ten nie posiada ph komputera oraz sondy, to można wylkuczyć choroby związane z ustawianiem ph i kalibrację. Co do mozliwych awarii, to oczywiście możemy mieć : - awarię pompki cyrkulacyjnej, skutkuje to powolnym spadkiem parametrów odcieku, ale to chyba nie jest groźne. Tą awarię łatwo zauważyć. - awaria pompki perylstatycznej ( np. IKS-a), to tak samo jak przy pompach do ballinga, obserwujemy powolny spadek parametrów - awaria elektrozaworu, jeśli się nie otwiera, to powolny spadek parametrów jak wyżej, natomiast jesli sie nie zamknie to spowoduje to szybkie opróżnienie butli CO2, ale to równiez łatwo zauważyć - na koniec pusta butla CO2, ale to już wcześniej opisałem- powolny spadek parametrów. Warto miec drugą mniejszą na zapas w razie W. Osobiście nie widze większego problemu w użytkowaniu reaktora, wcześniej borykałem sie również czasem z pompą dozyjącą ballinga. Były przypadki zapychania i spadania wężyków i rozjazdu parametrów itd. Oczywiście wyraziłem tu swoją opinię, i każdy ma prawo miec inne zdanie w tym temacie. Cytuj Nowe szło 135x90x65h-> start listopad'2016. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Witam Mam nie używane takie dwie pompy http://www.aspenpumps.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=146 I jedną z nich będę dozował wodę do reaktora .Pompę będzie załączał przekaźnik np.taki http://allegro.pl/pr...3298250039.html , ale nie koniecznie. Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2013 przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Tu przykład kolejnej pompki, którą przygotowałem dla jednego z kolegów. Taka alternatywa dla IKS'a ( cenowa bo funkcjonalnośc ta sama ) :-) Kluczem jest silnik napędzający aby mógł pracować w trybie ciągłym ( nie wszystkie silniki to mogą !!! ) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Robi niestety bez względu na użytą pompę musisz odpowietrzać reaktor. Dobrze zrobiłeś, że wybrałes IKS-a, pierwsze konstrukcje tego reaktora pracują od grudnia zeszłego roku, właśnie na takich pompach. Sam jaj używam i na chwilę obecną nie mam zadnych uwag. Co do odpowietrzania, to musisz to robić, ponieważ w procesie rozpuszczania się wkładu reaktora powstaje tlen O2. Tę informacje również możesz zobaczyć w orginalnej instrukcji dastaco. Pompy IKS-a są montowane w orginałach jak i równiez w konstrukcjach DIY kolegów z zeovit.com. Tak wiec niestety musisz go odpowietrzać, bez względu jaka pompę użyjesz. No dobra,co do otpowietrzania to czy będzie konieczne jeśli pompa nie podaje ciągle ? ile to odpowietrzanie ma trwać ? 5 czy 10 minut ??? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Wystarczy nawet minuta,po wyłączeniu pompki i gazu wszystko co jest w kolumnie mieszającej ucieka do kolumny reaktora z zasypem i załatwione. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Dokladnie, po 24h w kolumnie mieszania zostaje samo O2, ktore juz sie nie rozpuszcza ale blokuje miejsce pod wtryskiwanie CO2. Dlatego wlasnie trzeba raz na 24h zatrzymac cyrkulacje wody w reaktorze aby cały gaz z komory mieszania uciekl przez pompe do glownej komory i zwolnil miejsce pod swieze CO2. Pompa dozujaca nie musi byc wtedy zatrzymywana. Przy takiej konstrukcji reaktora to bardzo wazne aby uwolnic ten gaz bo tutaj nie ma jak w tradycyjnym reaktorze uciecki gazu do komory glownej w trakcie jego pracy. Sent from my iPhone 5 using Tapatalk Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Czytając informacje zawarte w tym wątku dochodzę do (może nie słusznego) wniosku że reaktor wymaga więcej uwagi i obsługi niż podawanie Ballinga pompkami. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Czytając informacje zawarte w tym wątku dochodzę do (może nie słusznego) wniosku że reaktor wymaga więcej uwagi i obsługi niż podawanie Ballinga pompkami. To samo odniosłem wrażenie sporo tego grzebania i ciągła obserwacja sprzętu,ale nie powiem ciekawa alternatywa dla osób mających sporo wolnego czasu. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Koledzy dobry reaktor raz ustawiony chodzi bezbłędnie. Warunek jest jeden raz w tygodniu robimy test KH i na podstawie niego robimy ewentualne korekty. Dla akwarium nie jest tak groźny niski poziom CA jak skoki KH. Ja mam reaktor Skiby i powiem szczerze jest naprawdę świetną konstrukcją , chodzi u mnie przez 4 lata i ani razu mnie nie zawiódł , raz miałem wpadkę ale to tylko z mojej winy. Prostota ponad wszystko , o kosztach użytkowania nie wspomnę. Cytuj 160x90x60 , sump 390L , RedSkim 300 , żywej 30 kg , Diuna T5 8x80W , Iks , calciumreaktor AM 1000 , http://dameb.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 No ja odniosłem zupełnie inne wrażenie. To bailing właśnie wymaga sporo roboty. Przygotowywanie, ważenie, mieszanie, kontrolowanie parametrów, koszty prochów i soli, ilość miejsca zajmowanego przez zbiorniki z płynami. W tym reaktorze jest jeden potencjometr , którym regulujesz KH w zbiorniku i to wszystko, niczym się nie martwisz. Raz 1/2 roku uzupełnisz zasyp i tyle roboty. Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Już kiedyś była dyskusja na temat reaktor vs balling. Wydaje mi sie , że nie ma co dyskutować na temat wyższości jednej metody nad drugą. Każdy musi się sam przekonac i wybrać własną drogę. Ja powiem tylko od siebie, że już nie wrócę do ballinga, ponieważ jestem zbyt leniwy. Teraz moge tylko podziękować Robertowi K. za pomoc w podjęciu decyzji, jak równiez Jarkowi J., za długie godziny spędzone nad dyskusją nt. działania reaktora dactaco oraz pomoc przy budowie pierwszego egzemplarza. Cytuj Nowe szło 135x90x65h-> start listopad'2016. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) BAU - ale wiekszej uwagi z czym? Chyba nie zrozumiales zasady. Wszystkie rzeczy robia sie automatycznie - my opisalismy zasade dzialania tego rozwiazania. Ty jako uzytkownik robisz jedynie test kH raz w tygodniu i korygujesz ewentualnie odciek - I tyle. Raz na pol roku sprawdzasz ilosc zasypu, reszte kontroluje ci sterownik i jak cos jest nie tak dostajesz alarm wyjacy :-) ...a w ballingu: 1. 3 testy co tydzien 2. Sprawdzasz plyny czy sie nie skonczyly, ZAWSZE koncza sie jak akuratn nie ma cie w domu lub jestes na urlopie :-) 3. Wazenie proszkow co max 3-4 tyg - mieszanie - podmiana baniek 4. Korygujesz dawki 3 plynow osobno 5. okresowo sprawdzasz czy ci sie rurki nie przytkaly ( mniejsza srednica wezyka - czesto zarasta od kH ) Nie wiem co wymaga wiekszej uwagi :-) Ja tez bylem starym ballingowcem i tez jak Noa nie wroce do ballinga - tylko reaktor. Nie mam czasu na rozrabianie plynow i zabawe, czesto wracam pozno bo mam inne zajawki, czesto wyjezdzam plywac i nie ma mnie 1-4 tygodnie. Przy reaktorze kontroluje tylko alarm, jak sie pojawi to reaguje :-) No i o kosztach nie mowie ( proszki vs wklad do reaktora )... :-) Edytowane 9 Czerwca 2013 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 BAU - Sledzik ma racje. U mnie tradycyjny reaktor chodzi 3 tygodnie i juz widze zalety o ktorych napisal Marcin Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach