Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Dnia 20.04.2017 o 16:34, laszek napisał: Każdy roztwór ma taką samą instrukcje. Ktoś stosuje i zna proporcie abc?Napisane żeby stosować wszystkie.po równo. Jezeki mam parametry Ca 385, mg 1350 i kh 9.3, to który lać? Czy do tego ballinga jakbym dokupił mg http://erybka.pl/product-pol-6972-Tropic-Marin-Bio-magnesium-Liquid-1000-ml.html to jak tamto leje po równo to ten mg moge lać w miarę potrzeb do uzupełnienia? Tamte leje z 30minutową przerwą. Jeżeli kh mi rośnie przy równym ballingu, nogę sobie odpuścic roztwor B na jakis czas albo zmniejszyc dawke roztworu B? Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez laszek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Maja 2017 Zauważyłem że na wężyku z kh co pare dni krystalizuje się płyn z kh. Czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 22 Maja 2017 5 minut temu, laszek napisał: Zauważyłem że na wężyku z kh co pare dni krystalizuje się płyn z kh. Czy to normalne? Obetnij końcówkę po kątem, proces spowolni; końcówka nie dotyka wody. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Maja 2017 Jest kilka cm nad wodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 Nijak nie mogę nigdzie znależć. Jeżeli pure KH reeflowers 2,5g na 100l wody podnosi dkh o 1. To ile wsypać do butelki 5l żeby rozrobić roztwór do ballinga? To jest jak z innymi proszkami np czda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Panowie nawiazując do 1 posta, czy mieszając sole zgodnie z tabela rozpuszczam daną ilość proszku w określonej ilości wody np 1L ? Czy proszek rozpuszczam i uzupełniam do 1L ? Z góry dziękuje za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 8 minut temu, StefanTG napisał: Panowie nawiazując do 1 posta, czy mieszając sole zgodnie z tabela rozpuszczam daną ilość proszku w określonej ilości wody np 1L ? Czy proszek rozpuszczam i uzupełniam do 1L ? Z góry dziękuje za odp. Rozpuszczasz w 3/4 litra i potem dolewasz do równego litra . Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Czy stosując ballinga jednej firmy moge podbić jeden parametr gotowym roztworem w płynie np innej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o ciągłe dawkowanie to o ile mają te same stężenia to tak. A jeśli chodzi o jednorazowe podbicie parametru to można, bez względu na stężenie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Mam na myśli podbicie raz na 8-12 dni. Przeszedlem na rownego ballinga bo chce zbić kh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Nie rozumiem... Przeszedłeś na równego, żeby zbić KH?? Jak lejesz równo i spada Ci KH to i Ca i Mg powinno Ci spadać. To czy dany parametr spada czy nie zależy od podaży (dawka) wzgledem popytu (konsumpcja). Jesli dajesz wiecej niż jest konsumowane to parametr rośnie. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2017 Tak ca i mg tez spada. Lałem wcześniej nierówno. Teraz przeszedłem nanlanie po równo i kh mi rosło, więc zmniejszyłem dawkę. Kh mi powolutku ładnie spada ale też ca i mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 2 godziny temu, Kris81 napisał: Rozpuszczasz w 3/4 litra i potem dolewasz do równego litra . Chyba jednak nie we wszyscy produce ci sie tego trzymaja . W instrukcjiAF wszystko rozpuszcza sie w 1litrze . I tak wartosci plynow po rozpuszczeniu sa rozne tj . Kh1l + 80g , Mg I Ca 1l + 60g , SBS 1l +25g . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 1 minutę temu, ibiza napisał: Chyba jednak nie we wszyscy produce ci sie tego trzymaja . W instrukcjiAF wszystko rozpuszcza sie w 1litrze . I tak wartosci plynow po rozpuszczeniu sa rozne tj . Kh1l + 80g , Mg I Ca 1l + 60g , SBS 1l +25g . Plus do tego mikroelementy ale to już kroplowe sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 No ale to tylko od akwarysty zalezy czy je poda . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Tak. A te ich gotowe preparaty np. CA plus, KH plus, MG plus? One równowahi jonowej nie zaburzają. Nic w opisie nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Nie wiem nigdy nie stosowalem . Ile dawalem reade to robilem systematycznie podmiany . A pewnego dnia wy startowalem z Balingiem. Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Jak równo lejesz z sbs? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Tak wszystko rowno po 250ml . Zawsze lalem po rowno , nawet jak na poczatku cos nie gralo jak mg to ciagle lalem po rowno . Samo sie wszystko prostowalo. Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Korekty robiles po ppdmianach? Bo do tej pory jade bez podmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Nie zwracalem na to uwagi . Obecnie robie podmiane raz na miesiac i to tylko 20l . Testy Kh , Po4 No3 kazdej niedzieli rano . Jesli Kh sie rusza to wowczas robie korekty na wszystkich 3 pompach . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Bo mi kh podskoczyło do 10.5 obnizyłem ballinga i ca spadło 380 i mg 1260 kh powoli spada. To ca i mg z ręki uzupełniłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Dnia 17.04.2017 o 03:43, DarekB30 napisał: Ja używam całego zestawu ...Tropic Marin Balling Set 3x1kghttp://korale.pl/tropic-marin-balling-set-3x1kg.html Dodatkowo podaje z ręki pierwiastki śladowe Pro-coral K+ i A- Dariusz Barcikowski Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka @DarekB30 Czy mógłbyś wyrazić opinię na temat tych środków? Także ich używam lecz krótko.Ktoś kiedyś "wysmarował" część C czyli SBS TM z tego zestawu i mam lekki niepokój.. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Ja używam całego zestawu ...Tropic Marin Balling Set 3x1kg[mention=24878]DarekB30[/mention] Czy mógłbyś wyrazić opinię na temat tych środków? Także ich używam lecz krótko.Ktoś kiedyś "wysmarował" część C czyli SBS TM z tego zestawu i mam lekki niepokój.. Używam moim zdaniem z powodzeniem, jestem bardzo zadowolony z efektów i parametrów wody, dodatkowo daje jako 4 składnik MG teraz daje AD plus oczywiście micro TMTeraz mi się skończyły preparaty TM i będę zmieniał chemię Poniżej masz wyniki wody z mojego akwarium po ponad pół roku dozowania chemi i Ballinga TMhttps://www.dropbox.com/s/j859y8osy451438/Results_2017_06_14_939.pdf?dl=0Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedź. U mnie też się sprawdzają a wyniki z Marinlab już po miesiącu stosowania mam dobre. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach