pumba07 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Ja też swój piasek płukałem. Najpierw z 3 razy w wodzie kranowej a potem 2 razy w RO/DI. Ogólnie to płukałem tak długo aż przestał pylić. Cytuj Akwarium 80x40x40cm (128l) + sump z DSB i refugium, w obiegu 130l wody. Start 17.02.2017r. Akwarium prowadzone na metodzie DSR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Ubijaliscie piasek w jakiś sposób? Czy te pęcherzyki powietrza mogą być i nie przeszkadzają. Dla świętego spokoju, przeoralem piasek żeby zlikwidować powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Nie trzeba ubijać - sam się uleży , przeorałeś świeżo zasypany ? można bo jeszcze nie zaczęło działać - potem już nie oraj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Wsypałem piasek i trochę nakłuwałem patykiem, trochę powietrza wydostało się na powierzchnię. Potem wyrównałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 11 Marca 2018 Mam pytanie. Miesiąc temu miałem akcje z przedawkowania miliputa. Prawdopodobnie drastycznie spadła ilość tlenu w wodzie. W trakcie tej małej katastrofy z dsb wydobywalo się mnóstwo babelkow (powietrze, azot?)Po kilku godzinach wszystko wróciło do normy, ale na przekroju piasku pojawiła się czarna plama (h2s?)Czy mam się martwić? Co się mogło stać z biologia w piasku?Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 W dniu 8.07.2017 o 11:10, waldek123blau napisał: Ja z kolei polecam lampę Hqi 70w nad refugium. Miałem wcześniej 4 świetlówki T5x 24w o barwie 6000k i makroglony również rosły nie powiem, ale dopiero jak powiesiłem Hqi o barwie 4200k to makroglony zwariowały co tydzień pełne wiaderko muszę wyrwać bo nie mogą się pomieścić w refugium. Jak ktoś chce taką lampę to za 100 zł mogę sprzedać mam jeszcze 3 sztuki. A tak to u mnie wygląda: Ktoś wie co to za lampa , gdzie można taką kupić ? Waldek nie odpisuje. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 To jest lampa HQI. Wydaje mi się, że @waldek123blaują zmieniał później na t5 EDIT: do refugium spokojnie wystarczą LEDy białe zimne. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 Bardziej interesuje mnie obudowa tej lampy a konkretnie przesłony które skupiają światło. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 52 minuty temu, Marqo napisał: Ktoś wie co to za lampa , gdzie można taką kupić ? Waldek nie odpisuje. Sorki że nie odpisywałem na priva Obecnie nie mam już tych lamp. ale znalazłem link do aukcji z nimi: Tu masz tą lampę: https://www.ebay.at/itm/163084413786?rmvSB=true Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 Przesłony były w komplecie czy sam dorobiłeś ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 26 Marca 2020 Część Mam pytanie bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mam refugium 30x50x30h osobna ostatnia komora w sumpie zasilana baypassem ze zrzutu. W refugium kilka skałek i glony. Stwierdziłem że chcę dołożyć piach czyli DSB+Refugium. I tu pytanie generalnie komora żyje glony , detrus itp... , komorę będę sprzątał oczywiście przed dokładaniem piachu ale czy to ma być generalne sprzątanie czy wręcz dezynfekcją??? Wyczytałem że piach musi być czysty żeby nie gnił a co z resztkami z komory??? Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 26 Marca 2020 Na dnie komory żyją obecnie organizmy tlenowe. Zasypujac komorę piachem odetniesz im dostęp do tlenu i faktycznie zaczną się rozkładać. Sugerował bym umyć komorę w miarę do czystą, ale bez przesady, bez dezynfekcji i wtedy zasypać piachem. Osiedlą się tam odpowiednie mikroorganizmy w odpowiadających im warunkach - różne w zależności od głębokości i od dostępu tlenu. A piach powinien być dobrze przepłukany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 26 Marca 2020 @Arek77 też tak uczynie, tylko wolę zapytać czy ktoś na żywym organizmie tak robił i czy miał jakieś niespodzianki. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach