Marcin1978 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Marine czytając wypowiedzi na temat DSB zalecane jest osobne zasilanie dla złoża co więcej w rozwiązaniu nr 2 jest możliwość wyłączenia z obiegu DSB ( na wypadek kłopotów). Proszę jeżeli możesz napisz dlaczego rozwiązanie nr 1 będzie lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Marcin, Jakich klopotów? Największym (i w zasadzie jedynym) ryzykiem w przypadku DSB jest wzruszenie piasku i uwolnienie substancji toksycznych np H2S do wody. O ile nie masz pompy w DSB to taka sytuacja ma mikroskopijne szanse żeby zaistniec. Rozwiązanie pierwsze jest lepsze bo jest prostsze. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Dzięki Tester za odpowiedź, poprostu w wielu postach czytałem o zaleceniu umieszczenia DSB w osobnym obiegu lub nawet pojemniku. Pojawiały się również wypowiedzi o nie umieszczaniu DSB za odpieniaczem. Masz duże doświadczenie w pracy z DSB więc zdecyduję się na rozwiązanie nr 1, które dodatkowo jest tańsze oraz bardziej uniwersalne. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Przecież robisz w osobnym zbiorniku ktory zawsze mozesz odlaczyc na kilka godzin, czy nawet kilka dni. W czym problem? Nie damonizujcie DSB. To nie jakaś kosmiczna technologia. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Jak na piasku w DSB odkłada się detrytus, to jakoś go odsysać czy zostawić aż sam się zneutralizuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 A powiedzcie mi jak można stwierdzić że dsb juz działa? Jakie powinny być parametry wody z plenum? Podobno woda ma śmierdziec siarkowodorem Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Macku Detytrus jest czescia lancucha pokarmowego wiec jest pozadany w dsb, ale nie powinnien zalegac, wazne by wystepowal powolny ruch wody nad piaskiem. Nie odmulamy, nie wstrzasamy piasku, zycie ktore wystepuje na piasku poradzi sobie z odpadami. Grzegorz jedna z pierwszych oznak procesu dojrzewania sa przebarwienia piasku, pecherze powietrza, no i najwazniejsze no3, po4 pod kontrola Wazne co by wspierac zycie fitoplanktonem ,zooplanktonem trzeba dokarmiac w zaleznosci od popytu. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Marine, napisz czy masz duży przepływ w refugium bo na filmie widać falownik. Czyżbyś miał za mały przepływ że musisz się wspomagać falownikiem? Te plamy na piasku z przodu to dino? . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Faktycznie byl na poczatku potem zawezilem splyw i bylo lepiej Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Dnia 21.01.2017 o 15:36, marine napisał: Macku Detytrus jest czescia lancucha pokarmowego wiec jest pozadany w dsb, ale nie powinnien zalegac, wazne by wystepowal powolny ruch wody nad piaskiem. Nie odmulamy, nie wstrzasamy piasku, zycie ktore wystepuje na piasku poradzi sobie z odpadami. Grzegorz jedna z pierwszych oznak procesu dojrzewania sa przebarwienia piasku, pecherze powietrza, no i najwazniejsze no3, po4 pod kontrola Wazne co by wspierac zycie fitoplanktonem ,zooplanktonem trzeba dokarmiac w zaleznosci od popytu. DSB założyłem 11 miesięcy temu. Po 3 może 4 miesiącach dołożyłem glony, które przez kolejne jakieś 3 miesiące przyrastały dość wolno i nie było problemu z detrytusem. Teraz glonów jest dość gęsto i w jednym miejscu odkłada się detrytus. To sam nie wiem czy zwiększyć obieg, czy jednak go z tego miejsca odsysać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Troszke bym zwiekszyl lub delikatnie odsysal Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 W refugium na glonach mam taki brązowy nalot, tworzy się też taki ala kożuch biały. W głównym akwa też mi takie brązowe "włosy" latają. Nie wiem czy to rozkładające się glony, jakieś pomysły ? Nadmienie, że miałem problem z glonami, teraz wydają się być w odwrocie. Nutrienty PO4 i NO3 zerowe. Mierzone odpowiednio milłoki (hanka w innym opakowaniu) i salifert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Ten brązowy nalot wygląda jak cyjano. Jeżeli mam rację to po jakimś czasie powinno zniknąć samo. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 4 godziny temu, maciej01 napisał: Ten brązowy nalot wygląda jak cyjano. Jeżeli mam rację to po jakimś czasie powinno zniknąć samo. raczej dino z początkami cyjano... Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Czemu Robi mi się to tylko w refugium i to na powierzchni wody praktycznie ? Inne oświetlenie ? Cyjano kiedyś miałem i na cyjano mi to nie wygląda.. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Sporo masz tych glonów, zacznij regularnie robić przecinkę to ten syfek zniknie. Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 6 godzin temu, AdamSL napisał: Czemu Robi mi się to tylko w refugium i to na powierzchni wody praktycznie ? Inne oświetlenie ? Cyjano kiedyś miałem i na cyjano mi to nie wygląda.. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Przy tak gęstym refugium zwiększył bym przepływ albo raczej zrobił bym przycinkę makroglonów wtedy nie będzie martwych stref i nie będzie możliwości gromadzenia się tego syfku na powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Dzięki za rady, z dsb i refugium. mam póki co małe doświadczenie i błądzę trochę po omacku i na czuja wszystko robięWysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Na szybie przedniej refugium wysypało mi całą kupę małych około 2 milimetrowych białych robaczków. Chyba kiełże? Refugium bardzo ładnie się rozwija. Makroglony też rosną jak na drożdżach, parametry wody wzorcowe aż się boję że za dobrze idzie! Edytowane 28 Stycznia 2017 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 To są równonogi. Żywią się glonami. Czyszczą szyby nawet z tych glonów których nie są w stanie zeskrobać ślimaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 pożyteczne czy szkodniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2017 Ja bym powiedział tylko się cieszyć. Nie dość, że zjadająglony to jeszcze damrowy pokarm dla ryb. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 4 Lutego 2017 witam czy do nowo założonego DSB wrzucić na początek deutrytus razem z kiełżami i gąbkami z działającej kaskady z innego akwarium ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 4 Lutego 2017 Ja nie wrzucałem. Wlewałem tam tylko bakterie i wrzuciłem spaghetti, asteriny, jakiegoś kraba rozbójnika, trochę skały i przy okazji wężowidła. Natura sama resztę zrobi. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Mathom ja na start dostalem od kolegi z Dsb kubek smieci z jego piaskownicy , mysle ze to pmoze przyspieszyc start , choc jesli nic nie wlejesz to przyjdzie z koralami czy odchodami jak chlopaki pisza bakterie lac dsb odzywiac i bedzie oki Edytowane 4 Lutego 2017 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach