MarcinM Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam. Czy jest coś (ryba, krab...) co to zeżre? Nie chce mi się zaklejać każdej rurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 moje ''osiadle'' wykonczyl mandaryn. Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 słaba ta fotka - to te cienkie "jak włos" ? to zostaw te grube na 2 zapałki i puszcza sieci ? przykryj jaką muszlą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 To dobre robaczki. Mam u siebie mnóstwo. Zbierają detrytus z piachu i skał. Pożyteczne. Czemu się ich pozbywać? Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boski Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 U mnie salarias wyjada te niteczki co wypuszczają i populacja tych ślimaków zmalała a było tego dużo. Może z głodu padły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 To dobre robaczki. Mam u siebie mnóstwo. Zbierają detrytus z piachu i skał. Pożyteczne. Czemu się ich pozbywać? jak są blisko korala to wypuszczany przez nie śluz oblepia go. Nie zauważyłem żeby zbierały coś z piachu czy skały. Siedzą w tych rurkach i wypuszczają nici śluzu. Do śluzu przylepiają się drobiny pływające w wodzie i nici są wciągane do rurki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Ja swego czasu też miałem ich kilkanaście, wyciągnąłem skalke i ostrym nożykiem wycialem wszystkie. Mają twarde skorupki więc opór spory stawialy:-) Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Ja swego czasu też miałem ich kilkanaście, wyciągnąłem skalke i ostrym nożykiem wycialem wszystkie. Mają twarde skorupki więc opór spory stawialy:-) wystawały ? odłamać kombinerkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Trzeba odłamać dokładnie przy skale całą muszlę. Czasem jest to niemożliwe, bo wchodzi w jakąś dziurkę w skale. Wtedy można albo dłubać, albo zaklejać. Faktycznie potrafią drażnić korale. Do tego widziałem na forum parę plag w ich wykonaniu. I wtedy jak zamiast 10 ślimaków mamy 100 czy więcej, to już nie jest tak wesoło Ja przy przekładaniu skały pozbyłem się tych co jeszcze były (wcześniej pozaklejałem, ale nie wszystkie się udało). Ale nie wykluczam, że gdzieś jakiś został i "odrosną"... Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Trzeba odłamać dokładnie przy skale całą muszlę. Czasem jest to niemożliwe, bo wchodzi w jakąś dziurkę w skale. Wtedy można albo dłubać, albo zaklejać. Faktycznie potrafią drażnić korale. Do tego widziałem na forum parę plag w ich wykonaniu. I wtedy jak zamiast 10 ślimaków mamy 100 czy więcej, to już nie jest tak wesoło Ja przy przekładaniu skały pozbyłem się tych co jeszcze były (wcześniej pozaklejałem, ale nie wszystkie się udało). Ale nie wykluczam, że gdzieś jakiś został i "odrosną"... No właśnie. Nie mam tego dużo, ale usadowiły się w miejscach mało dostępnych (pod koralem, w zakamarku...). Ze skał mam całe konstrukcje więc ich nie wyjmę. Najlepsze by było coś co to zeżre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Zaklej. Albo kulka kleju dwuskładnikowego (milliput), albo odrobina cyjanoakrylowego w żelu. Jak masz krewetki to nie polecam tej drugiej opcji! Nie wiem co w tym jest, ale u mnie już dwa razy, dwa różne gatunki krewetek "przejechały się" na cyjanoakrylowym. Lecą do tego jakby to było coś smacznego... Efekty można sobie wyobrazić. O dziwo za pierwszym razem wszystkim odrosły kończyny, a za drugim razem tylko jedna tego nie przeżyła... Myślałem, że za pierwszym razem mój błąd polegał na cyjanoakrylu płynnym (nie w żelu), ale niestety - w żelu jest to samo... Także ja osobiście nigdy więcej nie będę kleił pod wodą cyjanoakrylowym. Choć na ślimaki to lepiej działa, bo kulkę milliputa lub aquascape potrafią nieraz wypchnąć. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Ja pozbyłem się ich ze skały śrybokrętem i młotkiem trzeba je usunać lub zakleić bo inaczej te nitki co wypuszczają drażnią korale. Btw apropo krewetek to ja u siebie wszystkie korale kleiłem na loctite 454 w żelu i moja krewecia do tego nie leciała a klei sie super wygodnie. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Kleiłeś w wodzie, tzn. w akwarium? I o jakiej krewetce mowa? Bo u mnie to były L. seticaudata i P. elegans. Może ten loctite jest jakiś lepszy. Ja miałem patex w żelu i superglue. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Też mam z tymi ślimakami problem. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że ktoś sobie poradził chemią, a teraz nie mogę znaleźć. Może ktoś napisze co na nie działa. Zaklejanie u mnie to niezbyt bo mam ich trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 22 Października 2015 polecam tego jegomościa,ślimaki osiadłe i dzikie rurówki wytrzebione do zera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 22 Października 2015 No i pewnie SPSy tak samo wcina jak te rurówki i ślimaki Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 22 Października 2015 tego nie wiem, nigdy nie miałem sps ale widziałem u kogoś na zdjęciach niedawno, może się ujawni i wypowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Ta rogatnica to zuo. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Mandaryn już byłby lepszym pomysłem do reefmaxa. Ktoś potwierdza jego skuteczność? Może jakaś krewetka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Tacy duzi jestescie, a robote chcecie zwalic na Mandarynka ? Tez mialem ich sporo.Jednak codziennie zaklejalem z 10 i szybo widac bylo poprawe. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Narazie szukam łatwiejszego rozwiązania ponieważ cierpię na brak czasu. To jakie są pomysły na leniwe pozbycie się osiadłych ze zbiornika 100l? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Narazie szukam łatwiejszego rozwiązania ponieważ cierpię na brak czasu. To jakie są pomysły na leniwe pozbycie się osiadłych ze zbiornika 100l? Niestety pozbycie sie tej plagi nie nalezy do najlatwiejszych Ja mam z nimi armagedon , mysle ze kilkaset juz bym naliczyl na chwile obecną W poprzednim akwa poradzil sobie z nimi wargatek żółtek , ukradkiem je skubal i skubal i wyskubal wszystkie + podjadal na bieżaco niestety na takie male akwa wargatek to slaby pomysl , chyba ze w rozmiarze xxs i po podrosnięciu przekazanie go do wiekszego akwa w przeciwym wypadku bedzie sie meczyl bo to ruchliwa i szybkoplywajaca rybka lubiąca sprinty na krotkich dystansach, problemem bedzie wiec tez jego wylowienie . dodatkowo zakopuje sie cwaniak w piach . Lepszym wyjsciem jest sukcesywne wydlubywanie dziadostwa malym srubokrętem zaostrzonym na szlifierce czy nawet nożykiem tapeciakiem U mnie idzie to w miare latwo gdyz zauwazylem , slimaki slabiej sie przytwierdzaja do skaly syntetycznej z latwoscia je odrywam od skaly tapeciakiem czy jakims innym nożykiem z mocno sciętą krawędzią Mandaryn jest chyba zbyt delikartną rybką zeby dziubac muszle osiadlego. z drugiej strony jakby nie estetyka, bo dziadostwo wyglada nieladnie, zostawilbym , w duzej mierze dzieki nim woda po jakichs "dzialaniach" w akwa robi sie krysztal w kilkanascie minut Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Ja mam ich niestety setki w piasku . Piasek jest przez to brzydki bo nie da sie go przekopywac. U mnie chyba mandarynka je podjada bo jest tlusta jak maciora karmiaca . Zaklejanie nie wchodzi tu w gre. Zastanawiam sie nad odessaniem piasku i uzupelnieniem nowym ale boje sie ze znow bedzie to samo . Rece mi juz z tym opadaja. Pozdrawiam mobilnie Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Października 2015 Ja mam ich niestety setki w piasku . Piasek jest przez to brzydki bo nie da sie go przekopywac. U mnie chyba mandarynka je podjada bo jest tlusta jak maciora karmiaca . Zaklejanie nie wchodzi tu w gre. Zastanawiam sie nad odessaniem piasku i uzupelnieniem nowym ale boje sie ze znow bedzie to samo . Rece mi juz z tym opadaja. Pozdrawiam mobilnie to kup sobie rybkę którą poleciłem w 15 tym poście I zrobi ci porządek w tydzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalah Zgłoś Napisano 23 Października 2015 W poprzednim akwa poradzil sobie z nimi wargatek żółtek , ukradkiem je skubal i skubal i wyskubal wszystkie + podjadal na bieżaco O jaką rybkę chodzi? Wargatek sanitarnik - labroides dimidiatus czy żółtek - zebrasoma flavescens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach