barto125 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2020 7 godzin temu, domelsjz napisał: Na winXP po kablu śmiga a próba połączenia przez Bluetooth wywala program. Że ktoś jeszcze używa XP Na W10 i W7 bez problemu łączy się przez BT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bienki Zgłoś Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Pochwalę się i Marcina oczywiście. Zaadaptowałem AQMA'ę do lamp tzw. chinek. Każda z nich przegrzebana i powymieniane profilaktycznie led'y- jedna bez WiFi, druga z uszkodzonym WiFi. Powisiały chwilę i zapragnąłem żeby nie odpalały od razy maxem. A że w szufladzie leży kilka Arduino Nano to od pomysłu do realizacji nie było daleko. Wszystko ładnie upchnięte do środka także na zewnątrz nic nie widać. Do wersji bez WiFi dołożyłem przełącznik 6 pinowy (WiFi-Manual), zasilacz i przycisk reset oraz oczywiście Nano+RTC+HC-06. Do wersji z WiFi tylko reset i komplet Nano+RTC+HC-06. Najwięcej pierdzielenia okazało się, że miałem ze zmianą nazwy Bluetooth (pomógł film z Youtube) oraz z jednym z Nano, które się programowało a za nic nie mogłem się z nim połączyć - ani po kablu ani po Bluetoooth. Po spieprzonym wieczorze, rano podlutowałem kolejne Nano z szuflady i voila! - działa od strzała. Tym oto sposobem mam dwie "chinki" z eleganckim sterowaniem i magicznymi wschodami i zachodami. Chinki jak widać na zdjęciach doposażyłem w 2XT5 54W tak dla pewności szerszego spektrum. Trochę jeszcze ogarnę kabelki od T5ątek i będzie najs. Tak wogóle to mam już Doser'a, Computer'a, i chyba już 4-y Led Controle:) Dzięki Marcin i sorki, że tam mało daję na sobie zarobić;) - kupiłem jednie płytkę do Dosera. Zdjęcie Edytowane 10 Lutego 2020 przez bienki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tygrysco Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Edytowane 23 Marca 2020 przez tygrysco (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Edytowane 24 Marca 2020 przez magu (wyświetl historię edycji) Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawwPmi Zgłoś Napisano 29 Marca 2020 Wtam czy do PWM tego sterownika mogę podpiąć drugą płytkę z dwoma driverami LDD700l i osobnym zasilaczem ? Na tej płytce są dwa kanały po 6 led chciałbym je dołożyć do lampy ze schematu tak by na dwuch kanałach było po 14 ledów, a reszta po 8 led ,dzięki temu zyskałbym dodatkową moc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 29 Marca 2020 Tak, tylko musisz zmostkowac masy zasilaczy. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawwPmi Zgłoś Napisano 30 Marca 2020 Czy tak to powinno wyglądać ? Mam już zbudowaną lampę na podzespołach od AQma przy użyciu między innymi takiej płytki z dwoma driverami i chcę to wykorzystać przy budowie nowej lampy mocniejszej. Mam wątpliwości co do łączenia mas zasilaczy, mają różne parametry, myślałem że wystarczy podpiąć PWM,dlaczego należy zmostkować mase ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) 20 minut temu, SlawwPmi napisał: Czy tak to powinno wyglądać ? Mam już zbudowaną lampę na podzespołach od AQma przy użyciu między innymi takiej płytki z dwoma driverami i chcę to wykorzystać przy budowie nowej lampy mocniejszej. Mam wątpliwości co do łączenia mas zasilaczy, mają różne parametry, myślałem że wystarczy podpiąć PWM,dlaczego należy zmostkować mase ? A wysiliłeś się choć troszkę i przeczytałeś opis na stronie od magu? "*** Jeżeli Arduino i drivery LED zasilane są z różnych źródeł należy połączyć masy (minusy) wszystkich użytych zasilaczy (tylko minusy!!!). ****** Jeżeli układ ma więcej niż jeden zasilacz, wszystkie masy muszą być ze sobą połączone, to bardzo ważne, inaczej jest spora szansa, że popali sie cała elektronika Edytowane 30 Marca 2020 przez elespero (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Mam taką małą zagwostkę bo wszystko działało a od kilku dni walczę z tym żeby przywrócić połączenie bluetooth z komputerem czy telefonem. Niby komputer i telefon wykrywają urządzenie ale po połączeniu jest jakby nieaktywne nie sparowane. Wiecie może o co chodzi? Czy bateria w sterowniku ma tu jakieś znaczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marijo Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Mi na to pomaga wyłączenie i włączenie bluetooth w komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Spróbuj pokombinować z portami, jakimi może się łączyćWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 39 minut temu, Marijo napisał: Mi na to pomaga wyłączenie i włączenie bluetooth w komputerze. Dzisiaj to sprawdzę na kompie ale w telefonie jest tak samo, a bluetooth wyłączam i nadal ten sam objaw niby wykrywa aqmqled ale z nią nie paruje. 3 minuty temu, Alcoholik napisał: Spróbuj pokombinować z portami, jakimi może się łączyć Po połączeniu nie ma żadnych portów bo urządzenie nie jest sparowane, nie ma też tego dźwięku sparowania jak łączy. Dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Może wyłącz zasilanie na chwilę sterownika i włącz z powrotem, ja zawsze wyciągam wtyczkę z gniazdka, a porty to na kompie masz, w aplikacji z jakim jest połączoneWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slavkos Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Witam, A może ktoś ma odsprzedać sterownik z driverami i całym innym osprzętem? Magu nie wysyła aktualnie nic, a mi by się przydało na czas, żeby coś pomodzić przy lampie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Może wyłącz zasilanie na chwilę sterownika i włącz z powrotem, ja zawsze wyciągam wtyczkę z gniazdka, a porty to na kompie masz, w aplikacji z jakim jest połączoneWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu TapatalkaStrzał w 10 reset sterownika poprzez odłączenie od zasilania pomogło i wróciło połączenie. Dziękuję za pomoc.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2020 Spoko.Czasami jak prądu nie ma to się zawiesza i trzeba tak robić.Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 W dniu 6.04.2020 o 22:13, Alcoholik napisał: Spoko. Czasami jak prądu nie ma to się zawiesza i trzeba tak robić. Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Moja radość była przedwczesna heh po rozłączeniu i próbie kolejnego podłączenia znowu jest problem sparowania. Pewnie przyjdzie mi wymienić moduł bluetooth HC05. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostkaz3m Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 2 godziny temu, =Fresz= napisał: Moja radość była przedwczesna heh po rozłączeniu i próbie kolejnego podłączenia znowu jest problem sparowania. Pewnie przyjdzie mi wymienić moduł bluetooth HC05. A próbowałeś zrobić tak, odłączyć aqmę od zasilania (1), usunąć urządzenie z komputera i telefonu, czyli z listy urządzeń sprawowanych (2), włączyć aqmę (3), sparować na nowo urządzenie (4), czyli nie tylko połączyć, ale na nowo sparować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 12 minut temu, kostkaz3m napisał: A próbowałeś zrobić tak, odłączyć aqmę od zasilania (1), usunąć urządzenie z komputera i telefonu, czyli z listy urządzeń sprawowanych (2), włączyć aqmę (3), sparować na nowo urządzenie (4), czyli nie tylko połączyć, ale na nowo sparować? Tak robię to z telefonem się połączy i mogę odpalić w aplikacji ale jak rozłączę i chcę ponownie połączyć to znowu nie ma możliwości. Natomiast na komputerze jak robię wszystko od nowa to niby pokaże się port COM ale jak z nim łączę to pokazuje się błąd. Po pracy zrobię zdjęcie i tu wrzucę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 Siemka port com, jak naciśniesz możesz zmienić na com1 albo inny, u mnie łączy się z com7, com5 przestal dzialacWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Alcoholik napisał: Siemka port com, jak naciśniesz możesz zmienić na com1 albo inny, u mnie łączy się z com7, com5 przestal dzialac Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Sprawdzam każdy i jest błąd jak na focie. Wczoraj np na telefonie za każdym razem już łączyło a na kompie nie. Jakieś dziwy heh Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostkaz3m Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 U mnie był dokładnie ten sam problem ale usunięcie urządzenia sparowanego i jeszcze raz dodanie pomogło. A czy skoro masz urządzenie sparowane z telefonem i kompem nie wchodzą w konflikt? Próbowałeś usunąć z telefonu i wyłączyć blue w telefonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 Witam. Ja miałem podobny problem. Niby telefon łączył się ze sterownikiem, ale po chwili piszczał 2, 3 razy i wywaliło mnie z aplikacji. Próbowałem większości wyżej wymienionych sposobów, ale nic to nie dawało. Później wpadłem na pomysł żeby zresetować sterownik. Rozkrecilem lampę i przytrzymalem przycisk na sterowniku około 5-10 sekund, już nie pamiętam dokładnie ile, ale sterownik da znać że już się zresetował. Micro przycisk znajduje się na płytce arduino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 Pokombinuję dam znać czy coś w końcu pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 Działaj powinno się udaćWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach