CzipuS Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzwięk wydawany jest nie do przyjęcia. Terkoczy choćby stary traktor. Wydaje mi się że to wina łopatek znajdujących się w środku. Nie potrafię sobie wyobrazić aby ktoś mógł spać przy czymś takim. Cyrkulacja odwrotna nie działa. Sprzęt do zwrotu. Albo jest felerny mój albo ....... każdy sobie niech odpowie. Może napisze ktoś kto ma Maxspect czy w tamtych modelach są również takie numery ?? Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez CzipuS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gentelman Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Maxpecty też hałasowały na początku, potem był upgrade mocowania, dawali gumowe mocowania mające tłumić rezonans pompy. W mojej opinii w takiej konfiguracji łopatek ciężko będzie o solidną konstrukcję.Wolę wziąć pancerną i dopracowaną RW 15 tkę. Też aktualnie jestem na etapie zakupu cyrkulacji. Cytuj https://www.youtube....eature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Eh.. to nie maxspect to raz, a dwa dajcie mu czas na dotarcie jak maxspectowi.. po jakimś czasie maxspect się uciszył .. ale to na początku nie grzał bym pompy więcej niż 30% Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 To może najlepiej dać na 10 % albo wogole na nią patrzeć, sprzęt ma działać mój maxspect działa od początku na 80-90 % i nie ma problemu z łopatkami czy nadmiernym chałasem ma też rw15 i dla mnie to jest bubel maxymaly głośniejszy i słabszy od maxspect a po tygodniu pracy rw traci ponad 50 % mocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) To może najlepiej dać na 10 % albo wogole na nią patrzeć, sprzęt ma działać mój maxspect działa od początku na 80-90 % i nie ma problemu z łopatkami czy nadmiernym chałasem ma też rw15 i dla mnie to jest bubel maxymaly głośniejszy i słabszy od maxspect a po tygodniu pracy rw traci ponad 50 % mocy A wiesz na czym polega dotarcie pompy ? Czy 100% dajesz i heja ? Skoro robisz tak że nowa pompa na starcie na maxa to proszę Cię nie radź tak na forum. Poczytaj o co w tym chodzi. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez LTo (wyświetl historię edycji) Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Hałas występował też w pompach markowych więc może chwila cierpliwości? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Nawet jak się samochód w salonie kupuję, to każą przez ileś tam kilometrów nie cisnąć, żeby też się wszystko dotarło. Więc wydaje mi się że w każdym sprzęcie należy wziąć to pod uwagę. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 endriu0 - odnośnie twojego porównania to te nowe sprzęty po dotarciu już są na szrot a każą nie cisnąc bo zaoszczędzają na czasie do końca gwarancji . Era docierania silników w autach się skończyła a dzisiaj miałem przykład, że instrukcja jest tak napisana, że użytkownik sam powoli prowadzi do awarii Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Błagam rozwijacie wypowiedzi. Jeżeli nie chce wam się pisać to nie piszcie. To wygląda jak nabijanie postów a przecież nie chcemy zrobić śmietniska z forum. Patrze ktoś napisał wchodzę i czytam: "Nie" , "Tak", "Potwierdzam", "Nie będzie działać" Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzipuS Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 To jest moje zdanie które napisałem i być może trafiłem na felerny sprzęt.. W każdym bądź razie sprzęt do zwrotu a wymiany nie chcę. Jutro dotrze do mnie Maxspect Gyre XF-150 więc zobaczę jaka będzie róźnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 Durnirjszych też o docieraniu pompy nie słyszałem spróbuj dotrzeć obiegowa mini red dragona, zresztą pokaż mi gdzie to jet napisane w instrukcji danego produktu. Kończe ten off topic bo i tak pewnie kolega będzie wiedział najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 To może najlepiej dać na 10 % albo wogole na nią patrzeć, sprzęt ma działać mój maxspect działa od początku na 80-90 % i nie ma problemu z łopatkami czy nadmiernym chałasem ma też rw15 i dla mnie to jest bubel maxymaly głośniejszy i słabszy od maxspect a po tygodniu pracy rw traci ponad 50 % mocy ale głupoty piszesz mam rw4x 2 od 8 miesięcy i jakoś spadku mocy nie widać i niby to chińczyk a jest cichszy do tunze, jak byś mógł to nakręć tego maxspeca zobaczymy jaki cichy jest Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2016 ale głupoty piszesz mam rw4x 2 od 8 miesięcy i jakoś spadku mocy nie widać i niby to chińczyk a jest cichszy do tunze, jak byś mógł to nakręć tego maxspeca zobaczymy jaki cichy jest Tutaj mogę się z poprzednikiem zgodzić. Miałem tunze i była głośniejsza od aktualnej RW. Więc marka nie ma z głośnością nic wspólnego, a dany egzemplarz. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Nawet jak się samochód w salonie kupuję, to każą przez ileś tam kilometrów nie cisnąć, żeby też się wszystko dotarło. Więc wydaje mi się że w każdym sprzęcie należy wziąć to pod uwagę. Bzdura. Nie komentował bym tak pochopnie. Też myślałem że to bajka, ale proszę ściągnij sobie instrukcje do jakiejś skody. Wyraźnie jest napisane jak jeździć i przez ile km, żeby dotrzeć silnik... (w instrukcji mojej 3 letniej skody wyrazie jest to napisane). Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez RaLe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaaarek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Zastanawialiście się nad tym jak bardzo można zjechać jeszcze z ceną Jebao/Jecod CP-40 (sam zastanawiam się nad kupnem tego urządzenia - ale podobnie jak inni zastanawiam sie nad jego kulturą pracy). Właśnie znalazłem ofertę jednego ze sklepów internetowych (dodam, że z Poznania) w cenie 599,99. Zamówienia preorder i wysyłka po 10 kwietnia (jak np. w erybce). Pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez jaaarek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 W silniku spalinowym tak ale w instrukcji mojego maxspect nie ma nawet wzmianki w instrukcji red dragona także i nawet w instrukcji od jebao rw15. Dla mnie to możecie docierać pompy elektryczne ile chcecie wkoncu to wasz sprzęt kończę bezsensowny off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 nie "pompy elektryczne" a wirnik .. jak już (obiegówka w słonym i kaskada w słodkim krewetkarium też mi terkotały przez 2 czy 3 dni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Przy zakładaniu nowego zbiornika sprawiłem sobie Maxspecta gyre 130. W 120 cm długości 425 litrach wody jest to jedyna pompa. Robi świetna robotę, ustawienie na Max nie wchodzi w grę bo jest wówczas przepływ jak w górskim potoku. Koszt? Jeśli miałbym kupować 4 inne pompy i sterownik to wyszłoby drożej wiec nie wiem dlaczego cena tak niektórych przeraża. W zestawie jest fabrycznie dodany drugi zestaw kompletnych wirników, łopatek, klatek i tulejek. Wiec zestaw naprawczy lub możliwość ustawienia łopatek A-A gotowy od ręki. Sam sprzęt wykonany z dobrego plastiku i są to odlewy, mam skimmer z Jebao i cześć plastików robią na drukarce 3D i te materiały są delikatne i giętkie. Do tego sterownik obu firm różni się znacząco, mamy elegancki slim z delikatnym podświetleniem które może wisieć obok akwarium od Maxspecta, albo pudełko po śrubach z diodami oczojebnymi i gałką z radia Maja2 od Jebao, który najlepiej schować w szafce żeby wstydu sobie nie narobić. Takie jest moje subiektywne odczucie. W poprzednim baniaku przechodziłem przez wszystkie pompy cyrkulacyjne, oczywiście na początku człowiek szukał oszczędności, ale efekt końcowy był taki ze kupowałem coraz nowsze i droższe pompy żeby mieć stały przepływ i pewna cyrkulację. W nowym zbiorniku tego błędu się wystrzeglem, zbyt cenne rzeczy mamy w swoich zbiornikach żeby oszczędzać pozornie na ważnych elementach składowych całego systemu. To tak jak zastanawiać się czy kupić lampę czy 60 latarek i związać je taśmą do tego kij od mopa i lampa DIY gotowa . Sorry, tylko g....pi płaci dwa razy Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez firefighter1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Durnirjszych też o docieraniu pompy nie słyszałem spróbuj dotrzeć obiegowa mini red dragona, zresztą pokaż mi gdzie to jet napisane w instrukcji danego produktu. Kończe ten off topic bo i tak pewnie kolega będzie wiedział najlepiej Litości .. poczytaj jak działa zasada. Ale ty sobie nie rób tylko nie mów aby ludzie tego nie robili to twoje pieniądze, płacz potem na rw. Co do maxspcta to przez pierwsze tygodnie w trybie fali chodził jak traktor powyżej 50%.. poczytaj sobie w tematach o gyre. Ściemy to my nie nas. Też mam maxspecta też wydałem 1200zł ale też ciesze się że są tego typu zamienniki, ktoś chce kupić gyre bo go stać oki, a kogoś stać na CP-40 oki, grunt że to hobby nie kula u nogi.A tobie gratuluje braku wiedzy i jej szerzenia. Przyzwyczaiłem się do zasady na tym forum moje jest "mojsze" i idealniejsze. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez LTo (wyświetl historię edycji) Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzipuS Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 No i jestem szczęśliwym posiadaczem Maxspecta Gyre 150 i naprawdę szczęśliwym. Porównując obie pompy ...... raczej możemy je porównać na zdjęciu bo są podobne a w realu ..... dzień a noc. Pomijam wygląd ale działanie to już inna bajka. Maxspect w 135cm mam ustawiony na 40% i jeszcze zamiata piasek Jebao nie robiło tego przy 100%. Co do głośności słychać że chodzi ale tylko słychać delikatnie, nie trzeszczy, nie wyrczy poprostu pracuje jak należy. Warto zaznajomić się z tym co pisał Bartek http://reefhub.pl/maxspect-gyre-xf150-wir-ktory-wciaga/ i przyznać rację. Co teraz wybrać ? Ja wybieram Maxpecta jedyny minus to cena ..... Śledzić promocje można kupić w dobrej cenie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Jeśli do mnie pijesz to naucz się czytać ze zrozumieniem mój pierwszy post dotyczył tego iz iz ktoś tan nie włączył by swojej pompy na maxa po kupieniu. A nie glosnosci chodzenia danej pompy, a już tymbardziej zachwalania swojego. Kwestia jebao też napisane z własnego doświadczenia. A co do tego jak chodzi gyre 150 raczej nie muszę czytać bo wiem jak się zachowuje jak chodzi na 50 czy 100% więc litości jeśli czegoś nie używasz to czytaj dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Przy zakładaniu nowego zbiornika sprawiłem sobie Maxspecta gyre 130. W 120 cm długości 425 litrach wody jest to jedyna pompa. Robi świetna robotę, ustawienie na Max nie wchodzi w grę bo jest wówczas przepływ jak w górskim potoku. Koszt? Jeśli miałbym kupować 4 inne pompy i sterownik to wyszłoby drożej wiec nie wiem dlaczego cena tak niektórych przeraża. W zestawie jest fabrycznie dodany drugi zestaw kompletnych wirników, łopatek, klatek i tulejek. Wiec zestaw naprawczy lub możliwość ustawienia łopatek A-A gotowy od ręki. Sam sprzęt wykonany z dobrego plastiku i są to odlewy, mam skimmer z Jebao i cześć plastików robią na drukarce 3D i te materiały są delikatne i giętkie. Do tego sterownik obu firm różni się znacząco, mamy elegancki slim z delikatnym podświetleniem które może wisieć obok akwarium od Maxspecta, albo pudełko po śrubach z diodami oczojebnymi i gałką z radia Maja2 od Jebao, który najlepiej schować w szafce żeby wstydu sobie nie narobić. Takie jest moje subiektywne odczucie. W poprzednim baniaku przechodziłem przez wszystkie pompy cyrkulacyjne, oczywiście na początku człowiek szukał oszczędności, ale efekt końcowy był taki ze kupowałem coraz nowsze i droższe pompy żeby mieć stały przepływ i pewna cyrkulację. W nowym zbiorniku tego błędu się wystrzeglem, zbyt cenne rzeczy mamy w swoich zbiornikach żeby oszczędzać pozornie na ważnych elementach składowych całego systemu. To tak jak zastanawiać się czy kupić lampę czy 60 latarek i związać je taśmą do tego kij od mopa i lampa DIY gotowa . Sorry, tylko g....pi płaci dwa razy Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk To nie sa robione na drukarce 3d tylko na wtryskarce widocznie forma jest kiepskiej jakosci co do tworzywa zalezy co maja pp jest twardsze i sztywniejsze a pe miekkie niech dodaja do tego elastomer to bedzie dopiero miekkie Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzipuS Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) @cezek Nie nie zle mnie kolego zrozumiałeś to moja opinia na temat jednej i drugiej. Obie zostały poddane działaniu w moim akwarium i broń panie Boże nie mam zamiaru podważać twojej opini szczególnie że nawet nie czytałem twojego poprzedniego postu Każdy ma prawo wyboru a forum służy do wyrażenia swoich odczuć opini a nawet pomóc w wyborze. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez CzipuS (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 @CzipuS, nie wiem do kogo piszesz? Ja nie odniosłem się do czyjegoś postu tylko napisałem stricte własną opinie. Nie polemizuje z jakimkolwiek wpisem czy wypowiedzią. Nawet do żadnej nie nawiązałem. Każdy ma swoje własne doświadczenia i oczekiwania od sprzętu, moje były takie i tym się z Wami dzielę. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gentelman Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 na filmiku 3,19 min babeczka wspomina o dziwnym stukaniu, tłumaczy to spasowaniem elementów. Cytuj https://www.youtube....eature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach