Edd Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Witam! Bacznie obserwuje wasze poczynania i czytam dużo tematów na forum - ucze się. W planach mam pierwszą solniczkę Mam nadzieje, że mogę liczyć na waszą pomoc. Postaram się zadawać jak najmniej durnych pytań Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyoshosan Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 witam wszystkich serdecznie ! Jestem z Łodzi i mam 3 zbiorniki (20l SPS, Reefmax i powoli dojrzewające 400l) pozdrowienia dla Wszystkich ! Cytuj pozdrowienia !!! ReefMax : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 Witam ziomala w klubie. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomektommy Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Witam i kłaniam się nisko. Tomek z jednego z miast Małego Trójmiasta Kaszubskiego - Rumi. Dziś rejestracja i rozpoczęcie lektury tego portalu. Planuję w roku 2014 zakupić od Trzmieli zestaw Mitoja 80 i rozpocząć przygodę z morskim... Od 24 lat prowadzę słodkowodne, a Malawi jest ostatnim jego przystankiem. pozdrawiam i liczę w przyszłości na przyjęcie do "słonej wspólnoty"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Androctonus Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 Witam, mam na imię Radek i jestem ze Szczecina Akwarystyka słodkowodna jest ze mną ponad 13 lat i pozostanie już do końca mego żywota. Jednak morszczyzna mnie otumaniła i też już tak zostanie W planach ok 200L + sump i na tym poprzestanę ze względu na finanse i wysoce zaawansowane plany mieszkaniowe (wiadomo z czym to się wiąże). Póki co powolne kompletowanie sprzętu ale ile to frajdy Cholera, trochę późno się przywitałem ale mam nadzieję, że wybaczycie Pozdrawiam, Radek Cytuj Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :] Pytanie tylko kiedy :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 Witam Lepiej późno niż wcale czekam na relacje z założenia baniaka Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomol Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2013 Witam Wszystkich, Mieszkam w Konstantynowie Łódzkim. Zawsze marzyłem o akwarium ale z różnych przyczyn odkładałem termin wdrożenia w życie akwarystycznej pasji . Ostatecznie do działania zmotywował mnie sąsiad, który ożywił swój 250 l słodkowodny zbiornik. Z uwagą śledziłem poczynania sąsiada jego zaangażowanie i towarzyszące emocje. Widząc efekt końcowy postanowiłem (przy pełnej aprobacie żony) że ja też spróbuję!!! Poprzeczkę ustawiłem jednak wyżej decydując się na baniak ze słoną wodą. Jak do tej pory większość wolnego czasu spędzam czytając, a jak wiecie materiał do przerobienia jest olbrzymi. Aktualne poczynania to zamówiona szafka i zbiornik 300l Pozdrawiam Tomek Cytuj 500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wermar Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Witam serdecznie. Mam na imię Arek i mieszkam w Katowicach. Po 10 latach z akwarystyką słodkowodną przyszedł czas na 1 morskie. Od dłuższego czasu kompletowałem sprzęt, na który składają się między innymi: - akwarium opti poj. 225l (90X50x50) , - sump pojemność około 100l z trzema komorami , a w nich : 1. odpieniacz Schuran 120 (dzięki Stani), 2. 7l siporaxu , 3. Grzałka jager 150W i supercicha pompa obiegowa Aqua Medic Eco Runer 2700 4. Cyrkulacja jvp 200 , jvp 100 (tu szału nie ma), ale czekam jeszcze na dostawę jebao wp-25 5. Oświetlenie to lampa razor 160W Akwarium powstaje w 100% na bazie skały syntetycznej... Mam nadzieję, że moja przygoda z morszczyzną będzie równie udana jak z akwarium słodkim, zapału mi nie brakuje Dziękuję koleżance Debora oraz koledze Luft za dobre słowo... Poniżej kilka fotek w/w szkiełka Pozdrawiam Arek Cytuj Akwa opti 225l + sump 100l, PS Althea 6x39W, Royal Exclusive Mini Bubble King 160, Ecco runner 2700, jebao wp-25 + jvp 200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Witam Wszystkich, Mieszkam w Konstantynowie Łódzkim. Zawsze marzyłem o akwarium ale z różnych przyczyn odkładałem termin wdrożenia w życie akwarystycznej pasji . Ostatecznie do działania zmotywował mnie sąsiad, który ożywił swój 250 l słodkowodny zbiornik. Z uwagą śledziłem poczynania sąsiada jego zaangażowanie i towarzyszące emocje. Widząc efekt końcowy postanowiłem (przy pełnej aprobacie żony) że ja też spróbuję!!! Poprzeczkę ustawiłem jednak wyżej decydując się na baniak ze słoną wodą. Jak do tej pory większość wolnego czasu spędzam czytając, a jak wiecie materiał do przerobienia jest olbrzymi. Aktualne poczynania to zamówiona szafka i zbiornik 300l Pozdrawiam Tomek Powitać. Konstantynów to dobre miejsce na morskie akwarium. Są już tam chłopaki z doświadczeniem Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Witam serdecznie. Mam na imię Arek i mieszkam w Katowicach. Po 10 latach z akwarystyką słodkowodną przyszedł czas na 1 morskie. Cieszę się, że kolejny Katowiczanin do nas dołączył. Witamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hrabona Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, nazywam się Tomek, mieszkam na Podhalu i zaczynam swoją przygodę z morszczyzną. Obecnie kompletuje sprzęt, będzie to typowa nano rafa ponieważ nie mam gdzie ustawić zbiornika z prawdziwego zdarzenia, który jest oczywiście w planach. Forum nano-reef to prawdziwe kompendium wiedzy z zakresu akwarystyka morskiej, za co wszystkim użytkownikom forum bardzo dziękuję. Jak tylko odpale kostkę i zrobię pierwsze testy to pochwałę się na forum. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie posolonych ! Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Hrabona (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ewans Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Hej mam na imię Wojtek i jestem z Serb (koło Głogowa) właśnie kompletuje sprzęt do 180l. Cześć wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2013 Witamy serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jinjer Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Hej. Mam na imie Angela i od niedzieli jestem posiadaczka zbiornika 700l. Akwarium zostalo zakupione w Warszawie, a raczej odkupione. Wyposażenie : 120 kg skaly, korale SPS i LPS - a jakie to szczerze nie wiem bo jeszcze sie nie rozeznalam, rybek narazie brak, ale za to mieszka w nim wezowidlo i jezowiec Lampy ATI 8x80W, pompa GROTECH dozujaca Ca, KH i Mg, sump 150l z filtrem ROWE, odpieniacz ATI, pompa obiegowa AQUASPECIAL 8000. Wiem, porwalam sie z motyka na słonce ale chcialam od razu duzo i ladnie Jestem totalnym amatorem ale szybko sie ucze wiec licze na Wasze rady i pomoc. Zastanawialam sie nad serwisem ale mysle ze z Wasza pomoca i pomoca sklepu w Zabrzu (slyszalam ze to jeden z najlepszych) poradze sobie z ogarnieciem wszystkiego. To chyba tyle narazie, z racji tego ze jeszcze nie opanowalam wstawiania fotek - dodaje filmik Pozdrawiam. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez jinjer (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Witamy Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Witamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Wiedziałem, że gdzieś ten temat jest W końcu znalazłem... Witam wszystkich. Mam na imię Igor. Od dłuższego czasu czytam forum, a pierwsza słona woda zachlupała u mnie dopiero 17 listopada 2013r. Na marginesie woda od Walkera (dzięki ). Znalazłem temat, przywitałem się, to teraz już mogę spokojnie forumować Pozdrawiam Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Witamy Cię Igor, dobry wybór (z tą wodą) i przy okazji zapraszam do tematu: http://nano-reef.pl/...4/page__st__160 będzie okazja się poznać. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez firefighter1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pzadykowicz Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 Witam. Przemek z Białegostoku. W akwarystyce morskiej jestem całkiem zielony. Słodkie towarzyszą mi tak od 5 roku życia. Aktualnie mam 14 akwariów (zszedłem z ilości baniaków po letniej wyprzedaży swoich ryb) z bojownikami. Jako, że splendensa rozłożyłem na części pierwsze i nic mnie już nie zaskoczy, postanowiłem pójść w dwa nowe kierunki. Pierwszy to dzikie gatunki bojowników, a drugi to właśnie malutki morszczak. Przez najbliższe kilka tygodni/miesięcy planuję czytać, uczyć się, rozmawiać, wypytywać ludzi zasolonych. A gdy już dojdę do wniosku iż jestem gotów, wystartuję jakąś mikrosolniczkę. Wstępnie planuję postawić 30 litrową kosteczkę. Wiem, że nie zaszaleję z obsadą, ale to nie o to chodzi w pierwszym akwarium. Dlaczego chcę rozpocząć przygodę od takiego maleństwa? 1. Koszty (wiadomo, w razie czego, mniej będzie szkoda wydania kilkuset do tysiąca złotych, niż jakbym miał wydać tych tysięcy kilka, a po pół roku się okaże, że morskie zabawy nie są tym co tygryski lubią najbardziej). 2. Tak małe akwarium nie wybacza błędów. Czyli dzięki temu będę miał możliwość lepszej nauki. A każdy błąd nowicjusza będzie bardziej widoczny i szybciej będę musiał się nauczyć naprawy owych błędów. Na razie tyle ze mnie. Biorę się za lekturę, bo w pracy nic nie ma do roboty I wszystkim obchodzącym Boże Narodzenie życzę wesołych świąt, a osobom nie świętującym udanego wypoczynku. Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sz_pyrek Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 Cześć. Kamil z Łańcuta. Niedawno zalałem swoją pierwszą solniczkę, zapraszam do mojego wątku w galerii gdzie czekam na porady i słowa krytyki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vanloon Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 Cześć Piotrek z Bestu/Tarnowskie Góry Czytam forum bo przymierzam się do założenia solniczki, więc narazie czytam DUŻO czytam Jak przyjdzie czas coś kąkretnego zalać do zrobię foto relacje. POZDR PIOTR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 Witamy serdecznie wszystkich nowych morszczakow. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Hej, Mam na imię Kuba, obecnie zamieszkuję Kielce. Do tej pory zajmowałem się akwarystyką roślinną, jednak ciągle i mało i postanowiłem wypłynąć na słone, głębokie wody. Zaczynam kompletować sprzęt, i tu liczę na Wasze doświadczenie i pomoc. Witajcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KoralSz-n Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, Mam na imię Marta i mam zamiar rozpocząć przygodę z akwarium morskim. Jestem absolwentką biologii więc mam nadzieje, że podołam wyzwaniu. Również liczę na to, że pomoże mi ktoś wystarować w Szczecinie z woda z podmiany. Narazie jestem na etapie kompletowania sprzętu i wystroju baniaka. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 ........ wystroju baniaka. Słodkie Witamy na pokładzie Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach