Walker Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 Startowałem już kilka zbiorników w tym na żywej skale na skale ceramicznej czy na suchej wiec przyszedł czas na coś nowego - skała "własnej roboty" Przepisów w sieci jest naprawdę wiele i jest w czym przebierać. Przyznaję że ciężko się zdecydować na jakiś konkretny w takim gąszczu informacji. Niestety wszyscy też piszą tylko jak taką skałę przygotować do akwarium ale ciężko znaleźć jakieś informacje jak taka skała zachowuje się po roku czy dwóch w akwarium. Zbierałem się do tego naprawdę długo, gadałem z morszczakami i "producentami skały" zbierałem opinie i rady. W końcu decyzja zapadła - skała będzie "po amerykańsku" na bazie naturalnego pumeksu. Na zachodnich forach to dość popularne rozwiązanie wiec jest szansa że i u nas się uda ;). Niezbędne produkty udało się zorganizować od naszego rodzimego producenta Coralfarm i tu szacun za podejście do tematu bo to nie są rzeczy ze standardowej oferty a nie dość że udało się wszystko bez problemu zorganizować to jeszcze dostałem kilka cennych rad jak oni robią swoją skałę dzięki czemu uniknąłem kilku błędów na starcie. Składniki: Pumeks naturalny Kruszone muszle Sól gruboziarnista Cement portlandzki Woda RO i sporo czasu... Jak to wszystko powstawało... Jako formy użyłem soli kuchennej (250kg) Pierwotnie chciałem robić gotowe elementy jednak okazało się to bardzo trudne do realizacji dlatego finalnie skończyło się na segmentach które zostały poklejone klejem do skały w docelowe konstrukcje. Do zrobienia szkieletu konstrukcji użyłem rur/kształtek pcv (jak się później okazało nie było to konieczne) Mieszamy: I wypełniamy formę Po wyschnięciu prawie gotowa skała zgodnie z dostępnymi instrukcjami powinna moczyć się w RO przez ok 90 dni. Oczywiście niezbędna jest silna cyrkulacja i częste podmiany wody. Ja ten czas przeliczyłem po europejsku i wyszło mi jakieś 45dni Efekt końcowy jak dla mnie zadowalający Co będzie dalej - czas pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 Jaki jest koszt kilograma takiej skały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 czemu pumex a nie żwir koralowy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aTomek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 W jakim celu dodaje się sól gruboziarnistą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 1 minutę temu, aTomek napisał: W jakim celu dodaje się sól gruboziarnistą? przestrzenie - można dać poruszony lód .. ale trzeba działać szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aTomek Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 2 minuty temu, silvia napisał: przestrzenie - można dać poruszony lód .. ale trzeba działać szybko Ale wtedy (z zastosowaniem lodu) nie trzeba tyle dni moczyć i podmienić wody. Dobrze kombinuję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 Dobrze kombinujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 trzeba choć nie wiem jak długo/dużo - cement też trzeba "wypłukać" - są filmiki na YT zerknij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 5 minut temu, maciej01 napisał: Jaki jest koszt kilograma takiej skały? Szczerze powiem że nie liczyłem kosztów, nawet nie wiem ile kg ma gotowa konstrukcja ale myślę że biorąc pod uwagę rzeczy potrzebne do produkcji (np, sól do formy itd) jest dość drogim rozwiązaniem w porównaniu z gotowymi produktami w sklepach 1 minutę temu, silvia napisał: czemu pumex a nie żwir koralowy ? Pumeks jest bardziej porowaty i lżejszy od żwiru 8 minut temu, silvia napisał: przestrzenie - można dać poruszony lód .. ale trzeba działać szybko Schnięcia cementu nie przyspieszysz wiec opcja z lodem odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 W sumie racja - gdzieś widziałem z lodem ... nieważne a te "przeliczone" 45 dni ... mierzyłeś PH ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 mierzyłem ph i po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 to przeliczanie zbędne testy pokażą kiedy się nada do zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 No to jak jest dość drogim rozwiązaniem, to szkoda zachodu. Jedyne co przemawia na plus, to to, że można sobie samemu zrobić kształty takie jak nam się podobają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 5 minut temu, maciej01 napisał: No to jak jest dość drogim rozwiązaniem, to szkoda zachodu. Jedyne co przemawia na plus, to to, że można sobie samemu zrobić kształty takie jak nam się podobają. Maciej nie każdy w akwarystyce szuka "drogi na skróty". Są tacy którym przyjemność sprawia samo to że można coś podłubać zrobić samemu, sprawdzić jakieś nowe rozwiązania. To jest hobby więc nie ma sensu wszystkiego przeliczać na kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2017 Ale ja nie przeliczam wszystkiego na kasę, sam robię DIY jak wiem, że mi to wyjdzie estetycznie i zda egzamin w codziennym użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Heja,bardzo fajnie zrobiona skala,sam lata temu robilem wlasna ze zwirku,piasku i zywicy epoxy,ale takiej metody nie probowalem... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Bardzo fajnie Ci to wyszło. Skała trafi do nowego czy do działającego systemu? Ciekawi mnie jak przebiegnie dojrzewanie od startu lub dojrzewanie w działającym systemie - czy wpłynie na parametry... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ILUZJONISTA Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) A mieszając ile cementu dodałeś i w jakiej postaci bo tego nie dodałeś. I czy pumeks ogrodniczy nadaje się? Edytowane 1 Maja 2017 przez ILUZJONISTA (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Siema Marcin Kiedy wodowanie Ciekawe jak wyjdą parametry Sprawdzałeś Kh ? Fajny pomysł Pozdr. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Bardzo mnie ciekawi jak wyjdzie test na krzemiany. Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Marcin fajnie to wyszlo. Mam tez kilka pytan: Mozesz rozwinac - zorganizowac od rodzimego producenta - gdybym np ja sie zglosil to tez bym mial mozliwosc zakupu skladnikow? (Pytam bo za wyjatkiem soli, cementu I rurek w budowlanym tego nie kupie). Co Cie sklonilo do "zabawy" ciekawosc, czy chec zbudowania wlasnych ksztaltow? Po jakim czasie polaczone skladniki stanowia jedna calosc? Mam na mysli jak szybko konstrukcja/skala zastyga? Pozdr Krzysiek Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbi2708 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Jakieś dwa lata temu myślałem nad zrobieniem skały w dokładnie identyczny sposób.Jest nawet kilka filmów na YT pokazujących tą metodę.Koniec końców zrezygnowałem bo zastanawiała mnie jedna sprawa.Co z porami i kanałami w pumeksie czy grysie koralowym?Wszystkie te otwory wypełni z każdej strony cement.Czyli wychodzi na to że skała z samego cementu też była by dobra, ale myślę że na to rozwiązanie nikt by się nie zdecydował.Jedyna różnica była by w wadze skały mieszanej i cementowej.Jednak chodzi nam chyba bardziej o porowatość,a przy okazji spada waga skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 3 godziny temu, chwialek napisał: Bardzo fajnie Ci to wyszło. Skała trafi do nowego czy do działającego systemu? Ciekawi mnie jak przebiegnie dojrzewanie od startu lub dojrzewanie w działającym systemie - czy wpłynie na parametry... 1 godzinę temu, AnT napisał: Siema Marcin Kiedy wodowanie Ciekawe jak wyjdą parametry Sprawdzałeś Kh ? Fajny pomysł Pozdr. Panowie zdjęcia z "placu budowy" są z początku stycznia - akwarium już dawno dojrzało glony się wycofały parametry stabilne i teraz (po 4 miesiącach) jestem na etapie poszukiwań koralowców ale o tym już w innym temacie 2 godziny temu, ILUZJONISTA napisał: A mieszając ile cementu dodałeś i w jakiej postaci bo tego nie dodałeś. I czy pumeks ogrodniczy nadaje się? Z cementem trzymałem się zasady im mniej tym lepiej - miał być tylko spoiwem a nie elementem konstrukcji. Co do pumeksu ogrodniczego myślę że był by ok 48 minut temu, dzym napisał: Marcin fajnie to wyszlo. Mam tez kilka pytan: Mozesz rozwinac - zorganizowac od rodzimego producenta - gdybym np ja sie zglosil to tez bym mial mozliwosc zakupu skladnikow? (Pytam bo za wyjatkiem soli, cementu I rurek w budowlanym tego nie kupie). Co Cie sklonilo do "zabawy" ciekawosc, czy chec zbudowania wlasnych ksztaltow? Po jakim czasie polaczone skladniki stanowia jedna calosc? Mam na mysli jak szybko konstrukcja/skala zastyga? Pozdr Krzysiek Krzysztof, nie bardzo rozumem pierwszego pytania? Dlaczego mieli by sprzedać mi a Tobie już nie? Do tej zabawy skłoniło mnie tak naprawdę jedno i drugie ale przede wszystkim chciałem zrobić przestrzenną ażurową konstrukcję i chyba się udało Jeśli chodzi o łączenie to procedura wyglądała tak że wieczorem robiłem formę zalewałem "materiałem" i rano była gotowa skała, i tak do wyczerpania składników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 To gdzie fotki akwa Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Będzie w temacie o akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach