Skocz do zawartości
Beti

mini rafa 2 LATA i 9 miesięcy + zupa rybna ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, pawellb napisał:

Naprawdę kolorowo. Dość gęsto masz owiniętą taśmę. Sporo światła. Jak z temperaturą?  Ja na swoim filtrze mam przerwy między ledami ok5cm. Temperatura do góry poszła o 1,5 stopnia. 

U mnie 26st od roku może czasem 26.5 jest wentylator nad sumpem w lato puszczam;-)

A jeslu chodzi o filtr glonowy to idzie 2dzien sama woda,glony dzis dopiero dam,ale temp bez zmian

Godzinę temu, CzaQ napisał:

Kolorowe oświetlenie, piana, sump z %... niezłą dyskotekę masz tam pod zbiornikiem:D Półka pod dozownik diy? Czy jakieś gotowe rozwiązanie?

Pułka kupiona u Jadwigi Morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.05.2018 o 07:15, @Beti napisał:

Jasne,jak wrócę z pracy o 17:)miłego dnia;-)

Również jestem zainteresowany tym zdjęciem :) 

@@Beti a anthiasy się znalazły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pawel_Q napisał:

Również jestem zainteresowany tym zdjęciem :) 

@@Beti a anthiasy się znalazły?

No zapomnialam dodać,w tym tyg jakaś masakra w pracy,sorki zmeczenie:-)niestety rybki się nie znalazły,4szt tak(martwe) a 2 nie-_- rano za widoka zapodam jeszcze jedno zdjecie,syn wkleił diody w tasmie led i rzeczywiście disco:)ciasno mam w tym sumpie nie mam gdzie dawać puszek do ballinga wszystko na kupie,ale z boku szawka jest na dolewke i balling i testy i nic nie wejdzie,ale zależało mi na jak nawiekszym sumpie,coś za coś.

11779870_20180518_220109.jpg

20180518_212456.thumb.jpg.bd8275a8b05c419fb22041a7ec81b8b8.jpg

Edytowane przez @Beti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, @Beti napisał:

No zapomnialam dodać,w tym tyg jakaś masakra w pracy,sorki zmeczenie:-)niestety rybki się nie znalazły,4szt tak(martwe) a 2 nie-_- rano za widoka zapodam jeszcze jedno zdjecie,syn wkleił diody w tasmie led i rzeczywiście disco:)ciasno mam w tym sumpie nie mam gdzie dawać puszek do ballinga wszystko na kupie,ale z boku szawka jest na dolewke i balling i testy i nic nie wejdzie,ale zależało mi na jak nawiekszym sumpie,coś za coś.

11779870_20180518_220109.jpg

20180518_212456.thumb.jpg.bd8275a8b05c419fb22041a7ec81b8b8.jpg

Ładnie tam w sumpie masz. Dużo rurek i kabelków :) 

A wieloszczety masz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pawel_Q napisał:

Ładnie tam w sumpie masz. Dużo rurek i kabelków :) 

A wieloszczety masz? 

W akwarium tak,w sumpie nie byl myty tydz temu,wszystko wyplukane a teraz tego żałuję,szkoda mi tych rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, @Beti napisał:

W akwarium tak,w sumpie nie byl myty tydz temu,wszystko wyplukane a teraz tego żałuję,szkoda mi tych rybek

To już pewnie zjadły te ryby i śladu po nich nie ma.

Sumpa czyścić trzeba. Nie mam pojęcia dlaczego padły te ryby. Niezła zagadka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pawel_Q napisał:

To już pewnie zjadły te ryby i śladu po nich nie ma.

Sumpa czyścić trzeba. Nie mam pojęcia dlaczego padły te ryby. Niezła zagadka. 

Udusily się przy zakwicie bakteryjnym każdy mi to mowi,one tak delikatne są,ale zobacz co znalazlam,moje marzenie...warto oglądać caly film

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, @Beti napisał:

Udusily się przy zakwicie bakteryjnym każdy mi to mowi,one tak delikatne są,ale zobacz co znalazlam,moje marzenie...warto oglądać caly film

Robi wrażenie, kiedyś trafiłem na ten film. Pozazdrościć możliwości :)

Tez mam anthiasy. Muszę uważać na bakterie od af. Obecnie leje po 5 kropelek od dwóch tygodni. Zmniejsze dawke do 4 od jutra i tak do zera gdy butelka się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@@Beti właśnie wywaliłem reaktor glonowy. Był za mocny do mojego zbiornika. Spsy przestały rosnąć, wszystkie zbliżały się do tego samego koloru a no3 i po4 ciągle zero od 3-4 miesięcy. Podawanie ballinga af 1,2,3 w niczym nie pomagało. Chyba glony wyprały mi wodę z micro. Zobaczymy jak system zachowa się przez najbliższe 2 miesiące bez reaktora. Pomimo ca 440, kh 8, i mg 1350 całość zachowywała się tak jakby micro zabrakło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dla syna napisał:

@@Beti właśnie wywaliłem reaktor glonowy. Był za mocny do mojego zbiornika. Spsy przestały rosnąć, wszystkie zbliżały się do tego samego koloru a no3 i po4 ciągle zero od 3-4 miesięcy. Podawanie ballinga af 1,2,3 w niczym nie pomagało. Chyba glony wyprały mi wodę z micro. Zobaczymy jak system zachowa się przez najbliższe 2 miesiące bez reaktora. Pomimo ca 440, kh 8, i mg 1350 całość zachowywała się tak jakby micro zabrakło. 

Testy zrobić np w Marin Labie wszystko będziesz wiedział

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, dla syna napisał:

Wiesz co ja mam 1.8L(reaktor) na ponad 600litrow to chyba u mnie to nie grozi,choć zobaczymy obecnie rosną tydzień :-),ale przy LPS nie można dopuścić do "zer"ja nic nie chce innego jak utrzymac stałą wartosc po4 0,03 no3 do 5max na szczescie(w moim przypadku) mam tylko 4korale SPS rosną jak na drożdżach sa wysoko na skałach maja duzo światła i jak na razie daja radę,kupilam wczoraj 2 korale Lps popoludniu zrobie fotkę.

Miłej soboty(ja dziś pracuje dyżur do 18:()

Edit fotki już przeslane

11853650_20180526_094307.jpg

11853651_20180526_085028.jpg

A preparat też już  mam przetestuje i dam znac:-)

11856331_20180526_154937.jpg

A przy okazji dzisiejszy bukiecik na dzień mamy

11856396_20180526_155015.jpg

Edytowane przez @Beti
Fotki (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miły prezent od syna na dzień mamy prócz buziaka:-),przychodze z pracy a w akwarium pływa

"Oxycirrhites typus-Longnose hawkfish" około 5-6cm jest super, przyglądająca się ryba:-) siedzi i obserwuje.

Zdjecie z lampą błyskową troche rozjaśnia ale widać,

Miłej soboty wszystkim;-)

20180526_182712.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ładny prezencik, u mojej matki stoi 160 litrowa azja z brzankami :) O morskim nie chce słyszeć ;)

Żagiewki extra ryby, tylko baniak dobrze przykryj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna rybcia. Bardzo towarzyska i lubi pozować do zdjęć. Jedyna w moim akwarium, która potrafi zgiąć trochę "szyję" w bok, reszta musi się obracać całą rybą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Raffy14 napisał:

No to ładny prezencik, u mojej matki stoi 160 litrowa azja z brzankami :) O morskim nie chce słyszeć ;)

Żagiewki extra ryby, tylko baniak dobrze przykryj.

No jest korona 10cm to moze nie zrobi fiskusa:-)

8 minut temu, Nik@ napisał:

Fajna rybcia. Bardzo towarzyska i lubi pozować do zdjęć. Jedyna w moim akwarium, która potrafi zgiąć trochę "szyję" w bok, reszta musi się obracać całą rybą :D

Jest świetna bardzo mi sie spodobała jako rybcia i jako prezent,że też trafił "10":)

Edytowane przez @Beti
Literowka (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, @Beti napisał:

A miły prezent od syna na dzień mamy prócz buziaka:-),przychodze z pracy a w akwarium pływa

"Oxycirrhites typus-Longnose hawkfish" około 5-6cm jest super, przyglądająca się ryba:-) siedzi i obserwuje.

Zdjecie z lampą błyskową troche rozjaśnia ale widać,

Miłej soboty wszystkim;-)

20180526_182712.jpg

Super ryba. Też o niej myślę. Z opinii na forum wynika, że nie powinna zjadać krewetek ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Pawel_Q napisał:

Super ryba. Też o niej myślę. Z opinii na forum wynika, że nie powinna zjadać krewetek ;) 

U mnie zniknęły trzy świeżo wpuszczone lysmata boggessi. Znakazlam dwa kompletne trupy, ale nie wiem czy to sprawka zagiewki, czy krewetki czyszczącej. Zagiewka prawdopodobnie by je zjadla, a obydwie boggessi były tylko uderzone. Los trzeciej jest nieznany. Ale wpuscilam też wcześniej maleńką babeczkę i małego debeliusa i żagiewka się nimi nie zainteresowała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro lubicie żagiewki, to polecam Neocirrhites armatus, mega pocieszny stworek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pawel_Q napisał:

Powiem za 2-3dni,ale doczytałam ze jako wpuszczona ostatnia nie powinna nic zrobic krewetką,mam 7szt zobaczymy:-)

17 minut temu, Raffy14 napisał:

Skoro lubicie żagiewki, to polecam Neocirrhites armatus, mega pocieszny stworek :)

Czy o tym mowa @Raffy14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałam, że do długonosej już nie można wpuścić mniejszej zagiewki, tylko nie pamiętam, czy chodziło o armatus, czy o falco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2018 o 05:57, @Beti napisał:

Wiesz co ja mam 1.8L(reaktor) na ponad 600litrow to chyba u mnie to nie grozi,choć zobaczymy obecnie rosną tydzień :-),ale przy LPS nie można dopuścić do "zer"ja nic nie chce innego jak utrzymac stałą wartosc po4 0,03 no3 do 5max na szczescie(w moim przypadku) mam tylko 4korale SPS rosną jak na drożdżach sa wysoko na skałach maja duzo światła i jak na razie daja radę,kupilam wczoraj 2 korale Lps popoludniu zrobie fotkę.

Miłej soboty(ja dziś pracuje dyżur do 18:()

Edit fotki już przeslane

11853650_20180526_094307.jpg

11853651_20180526_085028.jpg

A preparat też już  mam przetestuje i dam znac:-)

11856331_20180526_154937.jpg

A przy okazji dzisiejszy bukiecik na dzień mamy

11856396_20180526_155015.jpg

No to się porobiło no3 zero a po4 0,13. Ale o dziwo korale znacznie lepiej wyglądają. Hehe ciekawe czy tendencja wzrostowa zostanie zachowana. Bądź co bądź to filtracja biologiczna u mnie została ograniczona znacznie przez wypiecie reaktora spagetti. Oczywiście asekuracyjnie dałem rowaphos, ale nie zatrzymuje ona wzrostu po4. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dla syna napisał:

No to się porobiło no3 zero a po4 0,13. Ale o dziwo korale znacznie lepiej wyglądają. Hehe ciekawe czy tendencja wzrostowa zostanie zachowana. Bądź co bądź to filtracja biologiczna u mnie została ograniczona znacznie przez wypiecie reaktora spagetti. Oczywiście asekuracyjnie dałem rowaphos, ale nie zatrzymuje ona wzrostu po4. 

Ja nie wiem czy nie zrobiłeś błędu od razu odcinajac reaktor glonowy,widzisz już skokPo4 z 0 na 0,13 a to sporo jak na 2-3dni,może było stopniowo pomniejszyć ten glon?

Edit to że korale lepiej to się domyslam czemu:Dbo juz nie ma zera,ja rozumie jesli są w zbiorniku same SPS to zero stało się modne,ale 0,03 tez nie zrobi krzywdę SPS-m,czytam dużo forum z lat 2010-2013 jak tu opisywali ludzie ze tylko zero i zero,potem z biegiem czasu widać ze dużo zdań na ten temat sie zmienilo:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótki filmik z małej rafy 31.05.18

egit:niestety filmik została zablokowany na youtube:blink:nie wie dlaczego-_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.