bibik Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 jest dłuższa 40m i grubsza,wychodzi 30 zl na miesiąc nie ma co kombinować,lepiej klaruje wodę niż niemiecki odpowiednik szkoda pary na kombinacje, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Prawdopodobnie myślisz o firmie która mi przygotowała pociętą flizelinę różnej maści ,z testów wynika jedno , nie nadają się ,wyglądają identycznie jak oryginalna ,ale te co ja miałem to ani jedna nie przepuszczała wody . Z Niemiec zamówiłem zapas na prawie dwa lata i nic nie kombinuje, nawet lepiej ,że nie wszystko wyłapuje , korale też chcą żyć Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 Do Kolegów posiadających Clarisea,Wam też ta część materiału od strony silnika mocno się napina ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 Godzinę temu, inmar napisał: Do Kolegów posiadających Clarisea,Wam też ta część materiału od strony silnika mocno się napina ? mam inny filtr ale tez mam mocno napięta włókninę ,pewnie dlatego ze jest mokra i przylega do ścianek filtra stad większe tarcie i napięcie włókniny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 5.10.2019 o 18:36, chwialek napisał: Ale to przecież opis koła młyńskiego napędzanego spiętrzoną wodą... Tyle że woda płynie tu okresowo... Wg mnie do osiągnięcia. @Paragon hmmm ale to mechanika... Jeśli ogarnie to w prosty sposób to jak prostota ma zawieść prędzej elektronika siądzie. To tak jak z dolewką pływakową - o ile się nic mechanicznie nie zablokuje pływaka to działa.... Tu cóż woda poszła by w 100% przelewem... Przecież takie filtry bez elektroniki są od dawna dostępne przykład EVO3: Sam chciałem taki popełnić ale zrezygnowałem na rzecz sprawdzonych konstrukcji diy z neta. Nie mam obecnie zbyt dużo czasu na próby i eksperymenty. Ale na pewno pochylę się nad tym projektem w przyszłości. Dla Was jedynym problemem takiego rozwiązania jest głośność jego pracy. Dla mnie nie bo mam sumpa w piwnicy i hałas tam mi nie przeszkadza! Można skopiować to rozwiązanie usuwając wszystkie metalowe elementy i zmniejszając go troszkę! Edytowane 3 Grudnia 2019 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2020 Panowie miałbym pytanko. Jaki silniczek stosujecie lub macie w swoich rollermatach? Chodzi mi dokładnie o ilość obrotów na minute. No chyba że możecie podesłać jakiś link to będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 Na przykład taki https://allegro.pl/oferta/silnik-z-przekladnia-na-prad-staly-12v-4-obr-min-8863796392?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2020 9 minut temu, Arek23 napisał: Na przykład taki https://allegro.pl/oferta/silnik-z-przekladnia-na-prad-staly-12v-4-obr-min-8863796392?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Rewelacja, wielkie dzięki. A szukałem i nie widziałem takiego. Dzięki wielkie jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Sprawnie poszło z tym silniczkiem. Już leci do mnie. Teraz mam pytanko co do maty. Nie będzie ktoś zamawiał w niedalekim czasie? Po co płacić przesyłkę dwa razy. Mi wyszła prawie 25 euro. Mata 30 ( ta 75cm)a przesyłka 25. Troche drogo, a tak to zawsze na pół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Kup agrowluknine tez działa nawet lepiej moim zdaniem Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 6 minut temu, Arek23 napisał: Kup agrowluknine tez działa nawet lepiej moim zdaniem Taką zwykłą pod drzewka co się daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Gęstość 30 lub 50 byle by w opisie było ze przypuszcza wodę Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Witam @Beti Dlaczego znikły ostatnie posty? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Te z ofertą wykonania włókniny? Moim zdaniem, brakowało dopisku że oczywiście ta włóknina miała by być za free - bo przecież nie podejrzewam nikogo z tu obecnych o jakieś geshefty.... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Godzinę temu, JerzyB napisał: Witam @Beti Dlaczego znikły ostatnie posty? Pozdrawiam Bo kolega maniecka nie zachował regulaminu. Tak jak napisał @dale, zabrakło słowa "gratis" Reklama jest płatna na NR. Nie sądzę że wykona każdą rolke free... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniecka Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 23 minuty temu, Beti napisał: Bo kolega maniecka nie zachował regulaminu. Tak jak napisał @dale, zabrakło słowa "gratis" Reklama jest płatna na NR. Nie sądzę że wykona każdą rolke free... Ok, przepraszam- nie przemyślałem, że tak to może wybrzmieć. Jeśli można idę na targowisko. Cytuj JEST: 200x80x60 (w obiegu ok 1200L); faluje: Tunze 2x 6095 & 2x 6055; odpienia: DIY na 2x Tunze 9420.040; obieg: Jebao AC8000; świeci: PS Pandora Hyperion S2; LR ok 70kg; obsada: LPS + SPS + miękkie BYŁO 2013 - 2015 120x50x50 ; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Brawo za postawę Być może kiedyś poproszę o ofertę Pytanie do ogółu - czy rollermat ma sens przy dużym odpieniaczu i refugium "po drodze" w obiegu - wydaje mi się ze cały detrytus spadający z obiegu osadza się w sumpie i nie wraca do obiegu. Ale może warto było by go wyeliminować? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 1 godzinę temu, maniecka napisał: Jeśli można idę na targowisko. Oczywiście że tak, jeśli tylko zachowasz m.in.pkt 7 regulaminu targowiska. Targowisko jest dostępne... Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 18 Października 2020 (edytowane) W dniu 7.06.2020 o 12:46, Arek23 napisał: Gęstość 30 lub 50 byle by w opisie było ze przypuszcza wodę Miałbym pytanko, Co nam daje gęstość na metr kwadratowy jeśli nie pisze jakie ma pory agrowłóknina? Ta niemiecka ma pory 110 mikronów, w agrowłókninie nie mamy takiej informacji. Używanie agrowłókniny wyszło przez testy?, że lepsza, że woda kryształ? Ja osobiście bym wolał aby właśnie te 100-150 mikronów przechodziło. Papu dla korali itd. Z tym że wiadomo jeśli agrowłóknina na serio się sprawdza to było by super bo na alledrogo jest jej sporo. Jeśli moge prosić o opinie kogoś kto jedzie już jakiś czas na agrowłókninie będe wdzięczny. A jak by jeszcze podał link z kąd zamawia to było by super. Edytowane 18 Października 2020 przez Margolee dopisanie tekstu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 18 Października 2020 13 minut temu, Margolee napisał: Co nam daje gęstość na metr kwadratowy jeśli nie pisze jakie ma pory agrowłóknina? Gęstość zależy głównie od grubości agrowłókniny i w rolnictwie potocznie te grubsze nazywa się agrowłókniną zimową, a tę cieńszą letnią. Natomiast o wielkości oczek nie ma co tu mówić bo w jednej rolce mogą być miejsca z różnymi porami. Ja używam agrowłókniny w postaci skarpet i muszę ją wymieniać co dwa dni. Jeśli zależy nam aby tkanina filtracyjna przepuszczała nam takie a takie cząstki to agrowłóknina się nie nadaje. Ja używam zimowej w ten sposób, że zakładam skarpetę do czasu aż się zabrudzi (przestqje przepuszczać wodę) co zajmuje ok 2 dni i potem przez kolejny dzień woda idzie bez włokniny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 18 Października 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Arek77 napisał: Gęstość zależy głównie od grubości agrowłókniny i w rolnictwie potocznie te grubsze nazywa się agrowłókniną zimową, a tę cieńszą letnią. Natomiast o wielkości oczek nie ma co tu mówić bo w jednej rolce mogą być miejsca z różnymi porami. Ja używam agrowłókniny w postaci skarpet i muszę ją wymieniać co dwa dni. Jeśli zależy nam aby tkanina filtracyjna przepuszczała nam takie a takie cząstki to agrowłóknina się nie nadaje. Ja używam zimowej w ten sposób, że zakładam skarpetę do czasu aż się zabrudzi (przestqje przepuszczać wodę) co zajmuje ok 2 dni i potem przez kolejny dzień woda idzie bez włokniny. A ok, myślałem że jedziesz w rollermacie na agrowłókninie. Dobra kupiłem tą z niemiec. 55 euro z przesyłką za 1 kilometr. Przetestujemy zobaczymy. Edytowane 18 Października 2020 przez Margolee Zmiana zdania (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Czy możecie podsumować, co ostatecznie warto kupić (mam Clarsea sk5000). Oryginalnie w Clarsea to tam jest chyba wigofil. Na aledrogo są rózne wigofile, ale jak czytam nikt chyba nie testował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 27 Lutego 2021 Kupiłem teraz tą i słabo to wygląda,jest bardzo rzadka i mocno przepuszcza.Zwinąłem podwójnie wtedy jest dużo lepiej,ale mocno się ściąga i bokami przepuszcza. https://www.teichpoint.de/topclear-filtervlies-rollen-fuer-vliesfilter.html?number=10116401.755 Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sir_rolu Zgłoś Napisano 21 Marca 2021 A to i ja sie podepnę moze ktos akurat sie zna i sie wypowie na grupie na fb ktos dzisiaj tez dodal post odnosnie takiej włókniny jak słusznie zauważył ta prezentowana w linku ma takie same właściwości co orginal z clarisea xzy theilinga 40gr/m2 czy taka by zdala egzamin ta z Niemiec z tego co widze ma 20gr/m2 taka wlasnie używam i przyznam ze sie rozciąga jak u kolegi wyzej i puszcza bokami . Pytanie czy taka wlasnie z allegro wloknina nie sprawdzi się lepiej ze względu na to ze jest grubsza dwa razy dzieki czemu "moze" sie nie bedzie rozciagac. https://allegro.pl/oferta/flizelina-biala-bez-kleju-40g-m2-wigofil-wloknina-6410320482 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 21 Marca 2021 Trzeba sprawdzić jak smakuje... A poza tym, to Twoje akwarium i Twoja odpowiedzialność za nie. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach