atk Zgłoś Napisano 19 Października 2019 Witajcie... Od zarania dziejów słyszałem: "płucz mrożonki" Natomiast spotkałem się ostatnio kilkukrotnie z opinią, że przykładowo mrożonki ON są zamrażane w ciekłym azocie, szczególnie zawierające czosnek i witaminy się nie płucze bo wymywa się dobre składniki i że są tak dobrej jakości, że nie potrzebują płukania... Zmieniło się coś czy może to jednak złe stwierdzenie? Jakie są Wasze doświadczenia i opinie? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 19 Października 2019 10 minut temu, atk napisał: Witajcie... Od zarania dziejów słyszałem: "płucz mrożonki" Ja od początku nie płucze bo mi się nie chce , wszystko obstawiam zależy od obsady ja mam tylko miekasy i lpsy, więc jeśli nawet są skoki parametrów to nie wpływają na życie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 19 Października 2019 Ocean nutrition nawet sugeruje aby wrzucać kostkę bezpośrednio do akwarium, bez konieczności rozmrażania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 19 Października 2019 Taka Formuła 1 czy 2 od Ocean Nutrution to nawet nie da się tego płukać bo to taka zwarta galaretka po rozmrożeniu, wg mnie płukanie wzbogacanych mrożonek premium to strata kasy i marnowanie składników. Wszystkie mrożonki z HUFA czy inne wzbogacane czosnkiem, witaminami wg mnie nie nadają się do płukania. Jak masz mrożonkę tak zwaną budżetową gdzie zamrożone w wodzie są duże cząstki które można odfiltrować sitkiem to można płukać, zwykłe ON bez hufa też można płukać od biedy, jeśli zależy ci na obniżaniu fosforanów i masz problem z fosforanami, jak masz fosforany na dobrym poziomie albo np nadmiar No3 a małe Po4 - to ja bym żadnej nie płukał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Ok, to w jaki sposób postępujecie z mrożonkami? Rozmrażacie na talerzyku, sitku, wrzucacie zamrożone do wody, jakiś defroster czy inne cudo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mib86 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Najzwyklej w swiecie wkladam do kieliszka i czekam az sie rozmrozi. Ja bym nie wrzucal zamrozonej kostki zeby ryby sobie pyszczkow nie odmrozily. Jak chcesz szybko rozmrozic kostke to wez do kieliszka troche wody z akwarium wloz kostke mrozonki i poczekaj z 5 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Kostka do strzykawki , nabierasz wody , jak się rozpuści do wyboru , odlać męty lub całość do zbiornika . To czy lać czy nie zależy też od zbiornika , czasem to za dużo , a za mało odbiorców i po całości lubi coś wyskoczyć , np: na szybach . Przy świeżym , młodym syf odlewałem bo szyby zachodziły ostrzej , po czasie coraz mniej dokładnie , a jak lux zaskoczył to syfu było aż za mało . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Ja rozpuszczam w wodzie z akwa, rzadziej wrzucam kostkę do akwarium. Ale @Uraporuszył wg mnie ciekawy temat, czyli jakość mrożonek. Sam kupuje to co akurat jest w zoologicznym, nie zwracałem uwagi na firmę. Może coś polecacie? Na co zwracać uwagę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Wrzucam do wody ,nie płucze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Również nic nie płuczę, w końcu dzięki temu podskoczyły mi trochę fosforany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Ja używam mrożonek Ichthyo Trophic, bo takie są dostępne w moim mieście. Robię dosyć nietypowo - rozpuszczam cztery blistry mrożonek (kryl gruby, 2 x kryl drobny i lasonogi), wielokrotnie płuczę, aż do momentu gdy woda jest czysta. Następnie odciskam pozostałą wodę, dodaję witaminy i taką mieszankę ponownie wkładam do blistra, i zamrażam. Robię tak od dwóch i pół roku i rybom nic nie jest. Co jest ciekawe to to, że z czterech blistrów robi się jeden. Tyle jest w nich wody. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 20 Października 2019 @norbi2222 pięknie to wiele mówi o jakości tych mrożonek sam sobie robisz premiumy z witaminami możesz jeszcze dodawać tak zwane HUFA - a to poprostu amerykański skrót od highly unsaturated fatty acids - wysoko nienasycone kwasy tłuszczowe Ocean Nutrition dodają do niektórych mrożonek. Ja jak już kupuje mrożonki to lubię kupić te droższe, bo mnie zawsze właśnie denerwuje to że tyle wody w tych tanich mrożonkach, mało jedzenia pełno wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 20 Października 2019 3 minuty temu, Ura napisał: wysoko nienasycone kwasy tłuszczowe Ura, gdzie można je dostać i w jakiej postaci? Jak jestem w jakimś sklepie i są ocean nutrition to również je kupuje. Niestety ze zmniejszeniem ilości po płukaniu jest dokładnie tak samo jak w IT. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 20 Października 2019 @norbi2222 Nie mam pojęcia w sumie, nie kombinowałem z zamiennikami, przeważnie kupuję preparaty gotowe dla ryb morskich uzupełniające, z witaminami, aminokwasami itp. Testowałem Korallen Zucht Aminoacid Concentrate Fish dla ryb - jak miałem słabe ryby świeżo po imporcie to dodawałem im to do jedzenia, mieszanka jest chyba dość bogata, do tego są jeszcze witaminy innych firm i tego się trzymałem, a tak to mrożonki jak mi się uda kupić to kupuje ON formula 1 - takie wielkie kostki, całkiem dobre dla dużych ryb jak np ustniki, mój ustnik wciąga 1,4 kostki na raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 20 Października 2019 Ja stosuje ocean nutrition... Czy to z HUFA, czosnkiem, witaminami lub też zwykle kryl, Mysis, Artemia... Ryby jakoś nie narzekają... Fajne jest to, że rozpuszczajac kostkę zostaje z niej 3/4 jak nie więcej W końcu place za mrożonke a nie wodę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czesiu Zgłoś Napisano 21 Października 2019 11 godzin temu, norbi2222 napisał: Ja używam mrożonek Ichthyo Trophic, bo takie są dostępne w moim mieście. Robię dosyć nietypowo - rozpuszczam cztery blistry mrożonek (kryl gruby, 2 x kryl drobny i lasonogi), wielokrotnie płuczę, aż do momentu gdy woda jest czysta. Następnie odciskam pozostałą wodę, dodaję witaminy i taką mieszankę ponownie wkładam do blistra, i zamrażam. Robię tak od dwóch i pół roku i rybom nic nie jest. Co jest ciekawe to to, że z czterech blistrów robi się jeden. Tyle jest w nich wody. Nie wiem czy wiesz, ale świeżego mięsa i ryb nie powinno ponownie zamrażać, bo w międzyczasie mogą namnożyć się niepożądane bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 21 Października 2019 10 minut temu, czesiu napisał: Nie wiem czy wiesz, ale świeżego mięsa i ryb nie powinno ponownie zamrażać, bo w międzyczasie mogą namnożyć się niepożądane bakterie. Czesiu, za uświadomienie, co ja bym bez Ciebie zrobił o ja głupi. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Kupuję kostki z ON i wrzucam całe do akwarium. Nic się nie dzieje ,a parametry mam nawet za niskie.Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawmar Zgłoś Napisano 21 Października 2019 Ja płuczę odkąd Moljzesz zrobił dla mnie test: Wszystko zależy czy potrzebujesz P04 czy nie i w moim nano 70l nikt mnie już nie przekona że nie muszę :D. Pewnie w innych większych zbiornikach ma to mniejsze znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Mnie drażni w mrożonkach IT ich nieprzewidywalność. Np kupuję lasonogi i jenna partia bisła druga szarobrazowa. Wielkość tez się zmienia czasem są mniejsze niż artemia , a czasem olbrzymie. Artemia wielkością ąż tak się nie różni,ale kolorem bardzo od ciemnoczerwonej do szarej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Ja daję tylko ON, bo jak kupię za każdym razem mysis, to widzę, że to jest mysis. Jak kupię artemię to jest to artemia. A z innymi to jest loteria. Czasem to są skorupiaki, a czasem dziwna pulpa albo jakiś kisiel. Oczywiście nie płuczę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 22 Października 2019 Artemia IT prosto z "czekoladki" do wody. Zero rozkminiania. Zero problemów. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 23 Października 2019 Ja od początku używam rozmrażarki firmy Aqua Medic i kupuje mrożonki w dużych opakowaniach formatu kartki papieru a4. Mieszam pokarmy np na jedno karmienie daję solowiec z krylem mniejszym i większym oraz larwy komara.wszystko wzbogacam witaminami czy czosnkiem Karmię raz dziennie mrożonkami i mam karmnik automatyczny z płatkami dla anthiasów który podaje 3x dziennie suchy pokarm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzechotnic Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Ja ostatnio sporządziłem jadło samodzielnie z mrożonych owoców morza z biedry. Po xblendowaniu zmarozilem w formie do kostek lodu. Teraz trzy razy w tygodniu daje 1/3 kostki DIY i mrożony kryl. Ryby jak dodam DIY to dostają szału radości. Owszem jest sporo drobnych farfocli ale z nich się cieszą korale. Generalnie polecam. Oczywiście nie plukam. Rozmrażam w wodzie z akwa.Pozdro Grzechotnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 8 minut temu, grzechotnic napisał: Ja ostatnio sporządziłem jadło samodzielnie z mrożonych owoców morza z biedry. Po xblendowaniu zmarozilem w formie do kostek lodu. Teraz trzy razy w tygodniu daje 1/3 kostki DIY i mrożony kryl. Ryby jak dodam DIY to dostają szału radości. Owszem jest sporo drobnych farfocli ale z nich się cieszą korale. Generalnie polecam. Oczywiście nie plukam. Rozmrażam w wodzie z akwa. Pozdro Grzechotnic O. Właśnie myślałem nad urozmaiceniem diety u moich podopiecznych. Którą konkretnie mrożonkę, jak mocno blendowałeś I jaką masz obsadę? Ja to chyba swoje przekarmiam... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach