dla syna Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 Skala zbyt blisko szyb bocznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 Dzisiaj wrzuciłem wszystko. Było wodowanie. Mam w woju dużo roboty więc teraz ciężko z czasem. Chociaż dojrzeje ładnie.Przynajmniej będziesz miał na co zrzucić winę w razie niepowodzenia z akwarium heheWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sidjio Zgłoś Napisano 10 Marca 2020 4 godziny temu, dla syna napisał: Skala zbyt blisko szyb bocznych Wrzuciłem to żeby już w wodzie było, i żeby zaczeła robić się żywą. Potem to bardziej poogarniam. 3 godziny temu, =Fresz= napisał: Przynajmniej będziesz miał na co zrzucić winę w razie niepowodzenia z akwarium hehe Nie planuje zrzucać winy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sidjio Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Ciekawe rzeczy się dzieją. Dokupiłem duża fiolkę bakterii i suplementuje. Około dwóch dni wystrzeliło mi dino / cyjano czy jak to się tam zwie. Brązowy osad z babelkami powietrza. Było dość sporo, aktualnie znikły bąbelki i ten brązowy osad zaczyna znikać. Czekam na rozwój sytuacji. Pseudogorgonia zaczęła rosnąć jak na sterydach. Grzybki na skałce pierwszy raz widzę żeby takie nabrzmiałe były Zoa też trzymają się dobrze. Xenia rośnie. Zamówiłem parę dupereli przyjdzie dodatkowy wkład, woreczek węgla i zeolit 1kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Brawo, nie poddawaj się. Fanem kranówki nie jestem i nie polecam. R_33 (nick) kupuje wodę w sklepach i ma super kostkę. Nie oszczędzaj na cyrkulacji, woda morska lubi „ruch" . Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sidjio Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Aktualnie wygląda tak. Wystawiłem lekko falownik nad wodę i jest takie napowietrzanie że nawet w oceanie takiego nie ma głośno chodzi przez to ale zobaczymy. Dodałem drugi falownik który dostałem do znajomego. Nie ma klipsa do niego więc wrzuciłem tak żeby siedział stabilnie na skałę. Woda ma teraz miliony bąbelkow powietrza. Będę co jakiś czas tak ją napowietrzał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Pamiętaj niektóre korale nie lubią bezpośredniego kontaktu z bąbelkami, może je to drażnić. Wystarczy jak pompa będzie tłoczyła wodę z dolnych partii zbiornika ku powierzchni, ważne jest ile tej wody przetłoczy. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Jeśli faktycznie wystartowałeś na kranówce to widać i to początek boleści .. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 33 minuty temu, grzegorz.k napisał: Jeśli faktycznie wystartowałeś na kranówce to widać i to początek boleści .. Ludzie na RO startują i mają gorsze problemy Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 13 minut temu, rumik21 napisał: Ludzie na RO startują i mają gorsze problemy I to jest argument przeciwko stosowaniu RODi Kiedyś krążył taki dowcip: Lepiej jest zachorować na gruźlicę bo na gruźlicę umiera 60% chorych a tak to umierają wszyscy Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Taka robota z tym bomblowaniem na dłuższy czas tylko zwiększa stany zapalne w akwa . Ok sumpie można się tak bawić to co się wymiesza z wodą ok i idzie w obieg bez bąbli . Tak to jest się proszenie o kłopoty . Ale to moja spostrzeżenie . Edytowane 13 Marca 2020 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, AnT napisał: zwiększa stany zapalne w akwa podyskutował bym chętnie, ale nie będziemy robić off-a w temacie to się zdzwonimy ale na pewno dobry sposób na wymordowanie gąbek, u mnie po takiej akcji zniknęły Edytowane 13 Marca 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 44 minuty temu, Osmodeusz napisał: podyskutował bym chętnie, ale nie będziemy robić off-a w temacie to się zdzwonimy ale na pewno dobry sposób na wymordowanie gąbek, u mnie po takiej akcji zniknęły A po co mordować gąbki??? Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 nie chcący ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 34 minuty temu, Jacek56 napisał: A po co mordować gąbki??? Co robią gąbki ? Co pobierają z wody a co oddają ? Jaki wpływ jest gąbek na korale ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 Są badania mówiące że choanocyty gąbek stanowią spora część diety korali Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Bartek na temat gąbek klepaliśmy pare lat temu, plusy i mnusy itp. Plus tam jakieś prace naukowe wklejane były . Takie że wiec , to moje pytanie było w stylu ..... Edytowane 13 Marca 2020 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Marca 2020 ...retoryczne? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marrcin Zgłoś Napisano 14 Marca 2020 jak chcesz tym cyrkulatorem zwiększyć napowietrzanie to ustaw go na stałe tak by silny strumień leciał na tafle wody ta skała będzie tak ułożona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 14 Marca 2020 W dniu 13.03.2020 o 14:17, Tester napisał: I to jest argument przeciwko stosowaniu RODi Kiedyś krążył taki dowcip: Lepiej jest zachorować na gruźlicę bo na gruźlicę umiera 60% chorych a tak to umierają wszyscy raczej argument ze do tej pory nic nadzwyczajnego sie nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 14 Marca 2020 3 godziny temu, niknik napisał: raczej argument ze do tej pory nic nadzwyczajnego sie nie dzieje. Tyle okrzemek to faktycznie nic. Zaraz przyjdzie plaga dino bo o glonach to nawet nie wspomnę. Najgorsze że nie wiesz co w tej wodzie było różnych niechcianych związków które mogą wywoływać serie plag przez długi okres. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sidjio Zgłoś Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) Na dniach przyjdzie kilka rodzajów glonów które kupiłem ( makroglony ) nazwy wymienie potem dokładnie. Jakieś czerwone/ zielone i takie zielone co rosną w patyczki Aktualnie koralowce rosną bardzo ładnie. Zwłaszcza gorgonia wystrzeliła bardzo, oraz kapnelle są 2x większe jak były. Reszta też świetnie się trzyma. Dalej jest ten brązowy nalot, bąbelki znikły już calkowicie. Wpadłem na pewien pomysł: Zamiast wody z kranu będę lać wodę z baniaków po 5 l co się kupuje:) tylko musze jeszcze zagłębić się w temat i zobaczę czy to zastosuje. Edytowane 18 Marca 2020 przez Sidjio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 18 Marca 2020 7 minut temu, Sidjio napisał: Na dniach przyjdzie kilka rodzajów glonów które kupiłem ( makroglony ) nazwy wymienie potem dokładnie. Jakieś czerwone/ zielone i takie zielone co rosną w patyczki Aktualnie koralowce rosną bardzo ładnie. Zwłaszcza gorgonia wystrzeliła bardzo, oraz kapnelle są 2x większe jak były. Reszta też świetnie się trzyma. Dalej jest ten brązowy nalot, bąbelki znikły już calkowicie. Wpadłem na pewien pomysł: Zamiast wody z kranu będę lać wodę z baniaków po 5 l co się kupuje:) Polecam niegazowaną Saguro z Lidla, aktualnie w dobrej cenie. Pozdr., tomko Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Marca 2020 Godzinę temu, Sidjio napisał: Jakieś czerwone/ zielone i takie zielone co rosną w patyczki Godzinę temu, Sidjio napisał: Aktualnie koralowce rosną bardzo ładnie. Zwłaszcza gorgonia wystrzeliła bardzo, oraz kapnelle są 2x większe jak były. Reszta też świetnie się trzyma. Zazdroszczę Ci, że tak szybko rosną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sidjio Zgłoś Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) Dziś doszły glony. Porobiłem szczepki. Nie wiem o co chodzi ale jak wsadziłem glony to po kilku h woda zrobiła się zdecydowanie bardziej czysta. Nie wiem czy to wina glonów. Ale jest normalnie szkło Wczoraj dolałem 6 litrów primavery + troszkę wody utlenionej Czy może zna ktoś nazwy tych glonów? Byłbym bardzo wdzięczny Edytowane 19 Marca 2020 przez Sidjio (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach