flcf Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Pomoże ktoś co dobrego może być na ślimaki osiadłe? Jakaś ryba lub inne zwierzątko? PS. klejenie nie wchodzi w grę - to jest dobre przy kilku a nie przy pladze Z góry wielkie dzięki za pomoc i pomysły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 11 minut temu, flcf napisał: Pomoże ktoś co dobrego może być na ślimaki osiadłe? Jakaś ryba lub inne zwierzątko? PS. klejenie nie wchodzi w grę - to jest dobre przy kilku a nie przy pladze Z góry wielkie dzięki za pomoc i pomysły Krewetki na aiptasię. Bym nawet powiedział, że lepiej czyszczą ślimaki niż aiptasię Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 15 minut temu, flcf napisał: Pomoże ktoś co dobrego może być na ślimaki osiadłe? Jakaś ryba lub inne zwierzątko? PS. klejenie nie wchodzi w grę - to jest dobre przy kilku a nie przy pladze Z góry wielkie dzięki za pomoc i pomysły Jakie duże masz akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 7 minut temu, Słony leszcz napisał: Krewetki na aiptasię. Bym nawet powiedział, że lepiej czyszczą ślimaki niż aiptasię Potwierdzam krewetki najlepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 a które dokładnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 8 minut temu, Słony leszcz napisał: Krewetki na aiptasię. Bym nawet powiedział, że lepiej czyszczą ślimaki niż aiptasię Młode Columbelle Nassariusy i turbo też super czyszczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 2 minuty temu, Sting napisał: a które dokładnie ? seticaudata i bogessi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Ślimaki pszczółki również Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) 6 minut temu, Artur32 napisał: Młode Columbelle Nassariusy i turbo też super czyszczą. Też Do tego rurówki i corynactisy. Ale coś za coś. 7 minut temu, Sting napisał: a które dokładnie ? Ja miałem seticaudata, ale chyba wszystkie lysmata się nadadzą Ogólnie te krewetki to kilerzy, jak nie dostaną dość białka w karmię, to same sobie "znajdą" Edytowane 13 Listopada 2020 przez Słony leszcz (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilarios Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Miałem taki sam problem z osiadłymi. Było ich sporo. Zaklejałem, cudowałem i nic. Żadne krewetki, ślimaczki nie pomogły. Zakupiłem forcipigera. Wyplewił wszystkie osiadłe co do jednego. Inna sprawa, że po tym zaczął skubać lps-y i musiałem go odsprzedać, ale robotę zrobił. Dla mnie lepszego sposobu nie ma, a uwierz, testowałem bardzo dużo sposobów, ryb i inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Nie każdy może sobie pozwolić na wpuszczenie takiej ryby do akwa. Ja na żywo widziałem jak krewetka wyciągała ślimaka oraz zawsze podlatywały jak złamałem kawałek rurki osiadłego. Pojawiają się u mnie miejscami ale widzę, że są puste w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Ja też walczę z ta plagą, w zasadzie to wychodzę na prostą. Zastosowałem zmasowany atak - krewetki seticaudata, ślimaki bumblee bee i na dokładkę c. valentini. Ślimaków jest zdecydowanie mniej, ale jeszcze gdzieniegdzie są plagę miałem ogromną. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flcf Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Widzę, że jest więcej sposobów na te ślimaki niż myślałem Będę musiał jakąś strategie w końcu wybrać :). Co prawda będę robił przesiadkę na większe akwarium za niedługo, ale szkoda mi tej skały którą mam i koralowców które ją obrastają i chciał bym ją wykorzystać. Dlatego wolał bym jakoś tą plagę opanować albo zwalczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 chrysus, wyczyścił skałę ze wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Canigaster valentini, ryby pudełka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Ślimaki bumblebee, zostały tylko skorupki po ślimakach. Krewetka lysmata seticaudata też lubiła przy nich majstrować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 A te ślimaki bumble bee nie wolały bardziej innych ślimaków niż osiadłe? Próbuje namnożyć turbo, columbella czy nasariusy. Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 Moim zdaniem nie ma sposobu na ślimaki osiadłe. Prędzej czy później, każdy je zawlecze do siebie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Zielony wargacz wpier....... osiadłe jak dzik kartofle. Od miesiecy nie mam w akwa ani jednego, a swego czasu pojawiła się cała chmara. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 Godzinę temu, tomko napisał: Zielony wargacz Chodzi o Halichoeres chloropterus? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 3 godziny temu, chris_ek napisał: Chodzi o Halichoeres chloropterus? Si Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 a krewetki, pożyteczne ślimaki, krabiki też młóci? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, katani napisał: a krewetki, pożyteczne ślimaki, krabiki też młóci? Nie tyka. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 Godzinę temu, tomko napisał: Nie tyka. Tutaj na forum jest kilka tematów na temat tego rozbójnika i zeznań z pierwszej ręki jak sobie radził z innymi mieszkańcami akwarium. Kwestia czasu i głodu Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2023 2 godziny temu, katani napisał: Tutaj na forum jest kilka tematów na temat tego rozbójnika i zeznań z pierwszej ręki jak sobie radził z innymi mieszkańcami akwarium. Kwestia czasu i głodu Dam znać jak coś, ale jest u mnie z 1,5 roku i jeszcze mi nie podpadł. Pozdr. Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach