Piotrek z Pabianic Report post Posted June 6, 2010 Witam,zostałem dziś zaproszony do ZOO,parę fotek z pawilonu akwaria,miło popatrzeć kilka zbiorników słodkowodnych,wszystkie piękne ale te dla nas najciekawsze niestety w najmniejszej ilości bo aż 2 (słownie sztuk dwa)po około 400-500 l,szału nie ma ale zawsze fajnie popatrzeć,zaskoczyła mnie ilość diskosoma i za***iście wielki lobophytum,ciekawe czy można ich troszkę wesprzeć w szczepki?parę ujęć upss... sorki za surykatkę w końcu to zoo,lepsze takie niż żadne pozdrawiam:waving Quote Zaczynam od początku nie od zera . Share this post Link to post Share on other sites
Iwa2412 Report post Posted June 8, 2010 Witam Ode mnie chętnie przyjęli ukwiała (chyba ten ze zdjęcia twojego), podobno nie maja kasy i dlatego nie inwestują w akwaria. Zadzwoń do nich i zapytaj, jak masz jakieś na zbyciu. pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted June 12, 2010 Pamietam jak bylem dzieckiem, jakos koniec podstawowki, poczatek liceum. Pojechalem na randke do lodzkiego ZOO. Jako ze to byla randka to oczywiscie najwiecej czasu spedzalismy w zaciemnionych miejscach miedzy innymi w sali z akwariami. Wiecie jak to jest, trzymanie sie z rece, i jakies czule slowka Nagle moj wzrok padl na zbiornik w ktorym bylo cos czego nigdy wczesniej nie widzialem - na skalach rosly ukwialy. Piekne, szkliste, z dlugimi ramionami. Bylo ich pelno, porastaly wiekszosc skaly i czesc szyb. Rownomiernie falowaly swoimi ramionami. Poszukalem etykietki z podpisem. Oczywiscie nie pamietam nazwy lacinskiej (chociaz dzis wiem co to bylo) ale obok byla polska: Szklana Roza. . Bylo to dobre 20 lat temu i tak wygladaly poczatki morskiego w lodzkim ZOO. Wtedy hodowano to co dzisiaj jest uwazane za chwast. W sumie przy owczesnej wiedzy nt akwarystyki morskiej trudno sie dziwic. Pamietam ze zostawilem dziewczyne i polazlem na zaplecze zaczalem gadac i nakrecac goscia zeby mi jednego polipa sprzedal. Najpierw powiedzial 5 zeta, ale potem zaczal krecic ze to musi byc morska woda ze trudno mi bedzie utrzymac bo jest bardzo wrazliwa (MEGALOL) i zebym poczytal najpierw o morkim akwa i wrocil do niego w nastepnym tygodniu to mi jedna przygotuje. Jak po godzinie wyszedlem stamtad to dziewczyny juz nie bylo . Do tego goscia wracalem jeszcze kilka razy ale zawsze jakos sie wykrecal. Wtedy postanowilem ze kiedys bede mial morksie ze Szklana Roza LOL Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek z Pabianic Report post Posted July 15, 2010 ponowie temat,czy znajdzie się darczyńca morszczyny dla naszego ZOO ? prośba do łodziaków (mała szczepka) fajnie będzie jak dzieciaki z zachwytem staną przed morszczyną podziwiając kształty i kolory zwierząt z innego klimatu a nie na wpół gołe skały,pozdro i dzięki dla zainteresowanych Quote Zaczynam od początku nie od zera . Share this post Link to post Share on other sites
robertk26 Report post Posted July 15, 2010 Niestety ludziska wolą pewnie wyrzycić niż jechać i oddać (tymbardziej za darmo) A oglądając pewnie 1 na 100 osób skusiłaby się na solniczke pod warunkiem że będzie tam coś więcej od gruzu Może ktoś się skusi zrobić coś bez zysku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek z Pabianic Report post Posted July 15, 2010 ziomek zobaczysz za rok będzie w tych akwach morskich ko[green]lo[/green][blue]ro[/blue]woprzecież nie brakuje ludzi dobrej woli Quote Zaczynam od początku nie od zera . Share this post Link to post Share on other sites
zho Report post Posted July 18, 2010 Luzik zawsze wato pomagac takim instytucjom jak zoo czy oceanarium. Wlasnie sobie uswiadomilem ze dawno w 3mia100 w oceanarium nie bylem. Quote Pozdrawiam ZHO http://www.akwa.aip.pl http://www.akwa.cba.pl Share this post Link to post Share on other sites
slawomirdyl Report post Posted July 18, 2010 #273070 zho :Luzik zawsze wato pomagac takim instytucjom jak zoo czy oceanarium. Wlasnie sobie uswiadomilem ze dawno w 3mia100 w oceanarium nie bylem. Nic się nie zmieniło Quote 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Share this post Link to post Share on other sites
zho Report post Posted July 19, 2010 Piernicze, znalazlem siatke moge jechac do Gdyni, polacze przyjemne z pozytecznym. Odwiedze oceanarium, moze zrobie jakies fotki i nalapie sobie krewetek. Quote Pozdrawiam ZHO http://www.akwa.aip.pl http://www.akwa.cba.pl Share this post Link to post Share on other sites
michalzgierz1989 Report post Posted April 29, 2012 Ostatnio byłem tam w 2010 ale odwiedzając dzisiaj stwierdzam że Morskie Akwaria w ZOO dobiegają końca zaraz foty wstawię sami zobaczycie w jakim stanie jest zebrasoma kilka słodkowodnych zadbanych zbiorników no a teraz dwa zbiorniki Morskie na 25 chyba wszystkich Okropnie ta ryba wygląda jak by ją coś zaatakowało to tak w dużym skrócie wszystkie foty wstawię na FB jak leci http://www.facebook.com/media/set/?set=a.318784011524247.71174.100001779522373&type=1 Quote Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted April 29, 2012 Ostatnio byłem tam w 2010 ale odwiedzając dzisiaj stwierdzam że Morskie Akwaria w ZOO dobiegają końca zaraz foty wstawię sami zobaczycie w jakim stanie jest zebrasoma Michał, 5 lat tam nie byłem, a mam 15 minut. Jak byłem ostatnim razem to był jakiś remont. Taka podrzutka do ZOO jakiejś nadwyżki to miły gest i zapewne czyste sumienie dla darczyńcy, ale czy mają wystarczająco środków by utrzymać to w dobrej kondycji, bo to też kosztuje? Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites
michalzgierz1989 Report post Posted April 29, 2012 Adam według mnie to oni powinni sobie odpuścić i zlecić komuś innemu niech zajmie się tym jakaś Firma Akwarystyczna która będzie miała darmową reklamę w postaci zwiedzających i utrzyma porządnie te zbiorniki Quote Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted April 29, 2012 Adam według mnie to oni powinni sobie odpuścić i zlecić komuś innemu niech zajmie się tym jakaś Firma Akwarystyczna która będzie miała darmową reklamę w postaci zwiedzających i utrzyma porządnie te zbiorniki Michał ZOO to spółka miejska, 13 lat spędziłem w budżetówce . Zasady działania w sektorze miejskim, różnią się diametralnie od normalnego biznesu, więc to jest mało prawdopodobne. Temat do podyskutowania przy piwie, bo na trzeźwo ciężko mi wracać do starych czasów . Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek z Pabianic Report post Posted April 29, 2012 nie moge sie oprzeć żeby nie skomentować: 1- widok fatalny ryby ,taki egzemplarz trafić powinien na zaplecze do "szpitala",ludzie nie powinni tego widzieć i robić zdjęć 2- każdy z odwiedzających tylko oczekuje cudu akwarystycznego i krytykuje a może miłośnicy sami siebie by się zapytali co zrobili dla poprawy sytuacji 3- nie wiem czy dojrzeliście ale cladiella tam jest dwukolorowa ,parazoa zielone zrobiły się jak czekoladka (totalny brak blue) Quote Zaczynam od początku nie od zera . Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted April 30, 2012 nie moge sie oprzeć żeby nie skomentować: 1- widok fatalny ryby ,taki egzemplarz trafić powinien na zaplecze do "szpitala",ludzie nie powinni tego widzieć i robić zdjęć 2- każdy z odwiedzających tylko oczekuje cudu akwarystycznego i krytykuje a może miłośnicy sami siebie by się zapytali co zrobili dla poprawy sytuacji 3- nie wiem czy dojrzeliście ale cladiella tam jest dwukolorowa ,parazoa zielone zrobiły się jak czekoladka (totalny brak blue) Piotr nie dziwię się, że jesteś trochę zbulwersowany. Moim zdaniem to kwestia gospodarza, widać ten rozrzut "gospodarności" po poziomach akwarium ogólnodostępnych w kraju (zoo, galerie, itp.). W środę 25.04 byłem w Poznaniu na targach i znalazłem trochę czasu by wyrwać się do starego Zoo w Poznaniu, ale byłem zawiedzony bo akwaria jak Pan na bramie określił mają przerwę na zmianę aranżacji. Dla zaspokojenia morskich potrzeb poznawczych wylądowałem w Bogucinie. Dlatego nie jestem w stanie porównać poziomu. Pisaliście o sponsorach dla zbiorników - nie ten poziom baniaków, aby robić sobie antyreklamę. Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted May 2, 2012 Byłem dzisiaj po wielu latach w ZOO, wstawiam filmik chorego żółtka o którym wyżej wspomniano . Dla mnie to są urazy po zaatakowaniu lub po uwiężieniu w skale. Raczej to pierwsze. Chora Zebrasoma flavescens Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites
ejerzyk Report post Posted May 2, 2012 Biedny żółtek... płetwy pogryzione + HLLE + jakaś pleśniawka? Straszna bida z niego Quote poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Share this post Link to post Share on other sites
mirekaju Report post Posted May 2, 2012 Zachęcam do odwiedzenia Warszawskiego ZOO Zbiorniki może nie pierwsza klasa ale rekinarium może być.Tyle że zamiast rekinów można by tam użądzić wspaniałą rafe z pięknymi kolorowymi rybami i koralowcami. Quote MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted May 26, 2012 Byłem wczoraj po południu w Łódzkim ZOO. Pokolec ma się lepiej. Jego rany się zabliźniają bardzo ładnie. Zwierzak ma niezłą kondycję. Plus dla opiekunów . Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites
ejerzyk Report post Posted May 26, 2012 Może przeczytali kawałek tego forum i wyjęli węgiel za 2 zł z wody. Quote poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Share this post Link to post Share on other sites
michalzgierz1989 Report post Posted August 22, 2012 (edited) W Niedzielę jak byłem nie było już Żółtego, za to pojawił się Lunula zdaje się z Kolei, Pokolec Królewski też chyba podupada na zdrowiu Według mnie na oko coś z nim nie tak Płetwa ogonowa z ubytkami Chyba to ten którego sami odchowali.. Wspomniany wcześniej ustnik A tutaj Pokolec Długoszyi nie mogłem się oprzeć czyli nowa Samica którą Zoo dowiozło ostatnio Edited August 22, 2012 by michalzgierz1989 (see edit history) Quote Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Share this post Link to post Share on other sites
michalzgierz1989 Report post Posted September 22, 2013 (edited) Mała aktualizacja od zmiany zarządu na "Zarząd Zieleni Miejskiej" nic się w Akwariach Morskich nie zmieniło, 21.09.2013 Edited September 22, 2013 by michalzgierz1989 (see edit history) Quote Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Share this post Link to post Share on other sites
Roman.P Report post Posted September 22, 2013 Tak. To zachęca do zakładania akwarium morskiego. Quote Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Share this post Link to post Share on other sites
slovy Report post Posted September 22, 2013 Pamietam jak bylem dzieckiem, jakos koniec podstawowki, poczatek liceum. Pojechalem na randke do lodzkiego ZOO. Jako ze to byla randka to oczywiscie najwiecej czasu spedzalismy w zaciemnionych miejscach miedzy innymi w sali z akwariami. Wiecie jak to jest, trzymanie sie z rece, i jakies czule slowka Nagle moj wzrok padl na zbiornik w ktorym bylo cos czego nigdy wczesniej nie widzialem - na skalach rosly ukwialy. Piekne, szkliste, z dlugimi ramionami. Bylo ich pelno, porastaly wiekszosc skaly i czesc szyb. Rownomiernie falowaly swoimi ramionami. Poszukalem etykietki z podpisem. Oczywiscie nie pamietam nazwy lacinskiej (chociaz dzis wiem co to bylo) ale obok byla polska: Szklana Roza. . Bylo to dobre 20 lat temu i tak wygladaly poczatki morskiego w lodzkim ZOO. Wtedy hodowano to co dzisiaj jest uwazane za chwast. W sumie przy owczesnej wiedzy nt akwarystyki morskiej trudno sie dziwic. Pamietam ze zostawilem dziewczyne i polazlem na zaplecze zaczalem gadac i nakrecac goscia zeby mi jednego polipa sprzedal. Najpierw powiedzial 5 zeta, ale potem zaczal krecic ze to musi byc morska woda ze trudno mi bedzie utrzymac bo jest bardzo wrazliwa (MEGALOL) i zebym poczytal najpierw o morkim akwa i wrocil do niego w nastepnym tygodniu to mi jedna przygotuje. Jak po godzinie wyszedlem stamtad to dziewczyny juz nie bylo . Do tego goscia wracalem jeszcze kilka razy ale zawsze jakos sie wykrecal. Wtedy postanowilem ze kiedys bede mial morksie ze Szklana Roza LOL No i po jakim czasie w końcu miałeś upragnionego zwierzaka??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam_s Report post Posted September 22, 2013 Tak się zastanawiam z kim tam rozmawiać, oddał bym trochę swoich miękasów do ZOO. Zna ktoś jakiś kontakt? Quote Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Share this post Link to post Share on other sites