matejoz Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 a czy ta plaga nie zaczela sie ostatniej podmiance? (10 dni w beczce - gdzie co i jak?) - nadal podobnie jak tester twierdze to nie wyglada na zaglodzone korale Cytuj ponad 1000l wody w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2012 widzę podstawowe błędy- biopellety i spirytus to moim zdanie złe połączenia, dodatkowo podstawą tych dwóch metod jest silne odpienianie, a ty wyłączasz odpieniacz, za bardzo przekabinowałeś PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Wyniki testów w stopce robione były 2x. Wcześniej testy potwierdzane były w sklepie żeby wychwycić margines błędu, ale zawsze potwierdzały się. Woda w beczce co dwa dni mieszała sie po kilka godzin. Pelety i phos zatrzymane. Odpieniacz chodzi non stop. Wszystkie dodatki za wyjątkiem ballinga wstrzymane. Co jeszcze mogę dla nich zrobić? Bartek w obsadzie zmiana. białobrody i koris zmieniły mieszkanko a w ich miejsce doszedł żóltek Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Tak mi jeszcze coś przyszło do głowy, bo ostatnio mówiłeś przez tel., że masz nową parkę babek kopiących. Jak to jest teraz z cyrkulacją i ilością drobinek piaskowych unoszonych z wodą? Z tego co pamiętam, to u Ciebie zwykle była dosyć mocna cyrkulacja, a silny prąd + kurzawa też może być mało fajna dla koralików. Na Twoich zdjęciach widać sporo drobinek unoszących się w wodzie. Jak sądzicie? Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jurku. Tak było zawsze. Babki są nowe bo jakiś czas temu poprzednie zeszły a były prawie od początku akwa, czyli rok. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Tak mi jeszcze coś przyszło do głowy, bo ostatnio mówiłeś przez tel., że masz nową parkę babek kopiących. Jak to jest teraz z cyrkulacją i ilością drobinek piaskowych unoszonych z wodą? Z tego co pamiętam, to u Ciebie zwykle była dosyć mocna cyrkulacja, a silny prąd + kurzawa też może być mało fajna dla koralików. Na Twoich zdjęciach widać sporo drobinek unoszących się w wodzie. Jak sądzicie? moim zdaniem bez znaczenia PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 a nawet jak sie poczyta posty Grzesia to mozna odniesc wrazenie ze ten syf z piasku to wcale nie takie zlo Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 nie wiem czy dobrze robisz wyłączając polimery rozkręcone działają bez dodatków bakteryjnych a ponowny rozruch może sporo potrwac aby teraz nie było skoku w drugą strone moim zdaniem odstaw spirytus i bakterie a polimery zostaw to moja opinia ale niech się inni wypowiedzą pozdrawiam Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Chyba masz rację. Ponieważ jakiś czas temu pokazały się gloniki a No3 było około 25mg/l a hanka pokazywała Po4 0,02 wywaliłem część piasku. Miałem około 6-7 cm i cały czas stosowałem metody opisane wcześniej. Z waszych wypowiedzi zrozumiałem że zrobiłem pełną sterylizację. Tylko co teraz robić? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 nie wiem czy dobrze robisz wyłączając polimery rozkręcone działają bez dodatków bakteryjnych a ponowny rozruch może sporo potrwac aby teraz nie było skoku w drugą strone moim zdaniem odstaw spirytus i bakterie a polimery zostaw to moja opinia ale niech się inni wypowiedzą pozdrawiam Jarek tak jest, do tego absorbery out i podmiana minimum 30% a druga za kilka dni (może wrócić do KENTa - będzie bezpieczniej) , do tego zwiększyć ilość mrożonek. Ja odstawiłbym też na jakiś czas: ABC+M po 5 ml. jod i strond Czyli wróć do podstaw bez udziwnień i kombinacji. A co do przegłodzenia korali to jak to runie to cała układanka z kart poleci - bo jeden koral traci tkankę i zatruwa resztę i a co jest dalej to już nietrudno przewidzieć. Myślę, że seb może powiedzieć więcej w tym temacie PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Małe podsumowanie. Wszystkie adsorbery out, zostają polimery. Dozowanie wszystkiego zatrzymać za wyjątkiem ballinga. Podmiana wody 30% powtórzona za kilka (?) dni. Zwiększenie karmienia ryb ( a korali) Czy ze względu na kiepską wodę można zostawić adsorber krzemianów? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Adsorber krzemianów usuwa też fosforany tak na marginesie. Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 priva posłałem a tak zastanawiam się z tym wyciągnięciem piasku sprawdzałeś no2 może ruszenie piasku dało popalić ja odsysałem węzem i nić się nie stało gorzej gdy by był wyciągnięty siatką i syf dostał się do wody Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Włodku. Nic na temat fosforanów nie piszą. Sera marin silicate clear 500g - preparat do usuwania krzemianów Silikat wspiera rozwój okrzemek okrzemek akwarium morskim. SERA marin silicate clear w prosty sposób i długotrwale wiąże silikat. Do SERA marin silicate clear dołączone są praktyczne torby na wkłady filtracyjne. Przed użyciem krótko opłukać pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w filtrze lub w miejscu z dobrą cyrkulacją wody. Działanie do trzech miesięcy zależności od stopnia zanieczyszczenia silikatem. 500 g starcza na 200 – 400 litrowe zbiorniki. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 pw mam nadzije ze to to co mysle Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 A co mają napisać jak na PO4 mają w ofercie Phosvec Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Obstawiam Kh - przy takim jak masz miałem to samo, wróciłem do Kh 7 i wraca do normy. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 No3 - 0 ! Po4 - 0 czym pomiar robiony ? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Piotr-ek a jaśniej. robi No3 -sera Po4 mała hanka. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Co to za sól Red Coral salt? używa ktoś jeszcze takiej? W necie na forach nic nie piszą, made in china jakaś? Cytuj LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117 Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 jest w jednym ze sklepow ale nie wiem czy ten sklep ma status sponsora forum wiec nie wkleje linka Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 sól ze sklepu lufta Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli śól to red sea. to soli bym się nie czepiał, ale no3-0 i po4-0 są wg mnie niepokojące, i do tego bakterie, brak polipowania u zoa świadczy moim zdaniem (popartym własnymi obserwacjami) o pustyni w baniaku, zoa nie lubią węgla, odpieniacza i braku papu...może dokarm baniak 2-3x bardziej niż zawsze i obserwuj... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 @BAU zerknij na PW Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czerest Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Kurde Roman troche duzo tych wszystkich zmian w ostatnim czasie - bedzie ciężko jednoznacznie znaleść przyczynę . Cytuj 435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 , Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach