inmar Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Bartek,mój zbiornik zalany na IO w całości Kh ma 9.3. Badanie przeprowadzone około 10 dni po zalaniu. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 Mare - to tylko potwierdza regule ze partia partii nie rowna. Darecky3 - oczywiscie ze moze. Mysle ze sol wplywa w 90% na parametry wody. Poza tym 10-12 to nie tragedia. Masz wysokie pH? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 tester, najnizsze pH jakie zanotowalem to 7.8 ale zazwyczaj szacuje mi sie w granicach 7.8-8.2 o roznych porach dnia czyli wydaje mi sie ze raczej jest w normie. Nie stosuje na razie ballinga a mysle o FM w przyszlosci i nie jestem pewien czy tylko dozowanie Mg i Ca wystarczy. Boje sie ze kH wystrzeli mi do gory. Inna sprawa to to ze na razie nie posiadam korali wiec dozowanie nie ma sensu choc recznie musze regulowac co jakis czas. Byc moze brak podstawowych konsumentow jak na razie jest przyczyna stalego kH bez jakichkolwiek ingerencji i niepotrzebnie zawracam sobie glowe . pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 no dobra dobra ale jak podbic kh tylko podawaniem nahco3 czy jakos inaczej ? sol ostatnio zmieniona z IO na ATi teraz byla dopiero 2 podmiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2012 tak NaHCO3 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiTus Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2012 czy roztwór dwuwodnego CaCl2, może być lekko mętny?? bo w sumie nigdy nie sprawdzałem, a dzisiaj popatrzyłem do kanistra i nie ma klarownego roztworu... proszki do bani, a może coś się wytrąciło?? czy tak może być? Cytuj Pozdrawiam, Piotrek 120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2012 Przypuszczam ze rozpuszczajacy sie w roztworze CO2 z powietrza straca Ca2+ do CaCO3. Powinno sie wyklarowac osad osiadzie na dnie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2012 Raczej masz zanieczyszczone proszki. Teraz stosuje sześciowodny chlorek wapnia, dlatego iż mam 100% pewność że jest czda. Roztwór oczywiście klarowny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JARO Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2012 Raczej masz zanieczyszczone proszki. Teraz stosuje sześciowodny chlorek wapnia, dlatego iż mam 100% pewność że jest czda. Roztwór oczywiście klarowny Do niedawna też bym tak napisał ale ostatnio był temat o czystości preparatów i dużo ludzi stosuje wodorowęglan sodu z Biedronki ( soda oczyszczona) i kh stabilne i bez żadnych konsekwencji. Cytuj 400l,cyrkulacja 14000l/h,oświetlenie Led no i reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2012 Czy mieliscie kiedyś taką sytuację ze magnez spada błyskawicznie [ok 300 mg/l na tydzień] a wapń i kh są zużywane powoli?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2012 Z jakiego poziomu ? Mg powyzej 1350 nie ma sensu, a nizsze nie przeszkadza, choc "normalne" stezenie (1300-1350) ladnie utrzymuje Ca w stanie rozpuszczonym. Nie wydaje mi sie, zeby nawet przy b. szybko rosnacych glonach wapiennych, moznaby osiagnac taki szybki spadek. Raczej jakies inne czynniki wplywaja na wytracanie sie Mg i odkladanie na skalach. Czesto jeden lub dwa jezowce moga pomoc, gdyz zeskrobuja ze skal, miedzy innymi rowniez Mg nie trawiac go, zwracajac ponownie do obiegu. Slyszalem o skalach, ktore bardziej od innych "przyciagaja" Mg, ktory na nich osiada. Byc moze taki kawalek trafil do Ciebie ? Prawdopodobnie z czasem to ustanie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2012 Pomoze mi ktos w rozszyfrowaniu instrukcji prochow? kupilem zestaw do ballinga tej firmy: http://www.faunamarin.de/en/balling/ bardzo mi go polecano w sklepie wiec wybralem na probe, moj pierwszy balling wiec jesli lipa to nie bic , tylko teraz mam zagadke, zestaw zawiera trzy proszki i trzy plyny uzupelniajace skladniki i pierwiastki. na opakowaniu jest cos takiego (po przetlumaczeniu): rozpusc 2kg (dwa) Calciumchlorid (Cu) w 4 litrach wody RO i nastepnie wypelnij kanister woda RO, na koniec dodaj po 25ml skladnika z pierwszej i drugiej butelki (pierwiastki sladowe na kolor i wzrost i skladniki metaboliczne). moje pytanie dotyczy tego ile tak naprawde tego wsypac na ile wody? nie rozumiem drugiej czesci: uzupelnij kanister woda RO. czyli ile dolac? jakiej wilkosci kanister? jesli napisali o oryginalnym to na stronie producenta znalazlem 5 litrowe kanistry do ballinga. moze to 5 litrow ma powstac? ile wam wychodzi z 2kg proszku? 5 litrow roztworu? czy cos tu jest nie tak? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2012 Nie wiem jakie masz proszki, ale jesli CaCl2x2 H2O to rozpusc 230g w 5 l wody. Dodatki pozostawiam Tobie Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) w tym problem ze nie podali dokladnego skladu, jest tylko: - calcium mix - magnesium chlorid mix - carbonat mix na wszystkich dopisek: salze balling co lepsze to kaza rozpuscic 2kg calcium i 2kg magnesium na tyle wody ale carbonatu juz tylko 500g na tyle samo wody co wyzej, jak to ugryzc? ile polecacie wsypac kazdego na ile wody? Edytowane 2 Czerwca 2012 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Jako że nie wiemy co to za prochy a producent nie podał wzoru polecić nic nie możemy. Musisz trzymać się instrukcji. Po pierwsze MUSI być gdzieś napisane na ile litrów jest zestaw. Myk z rozpuszczeniem w mniejszej ilości wody a potem dopełnieniem jest jak najbardziej prawidłowy. Stani trochę źle to napisał. Czyli jeśli zestaw jest przyjmijmy na 5l to rozpuszczasz prochy w 4 i dopełniasz do 5. Okaże się że litr się nie zmieścił. I tak ma być.5 litrów gotowego r-ru a nie wody. Z tą objętością oczywiście strzeliłem, ale tam musi być ta informacja. To że ilości prochów na tą samą objętość roztroru są różne to także normalne. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 FM juz od dawna forsuje "swojego" ballinga, ja robie podobne stężenie, nie leję równych dawek, tylko według zużycia, nie używam też soli bez soli. Minusów takiej metody nie widzę żadnych, plusów wiele. NaHCO3 sypie się mniej, bo więcej się nie bardzo chce rozpuszczać. ja na 5 litrów daję 420g. Dodatków w płynie nie musisz koniecznie dawać, to młody baniak jak mniemam, ile masz korali, na jakiej soli jedziesz? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2012 dzieki panowie za rady. jade na soli Royal Nature Advanced Salt Pro Formula, alwarium ma 6 miesiecy, narazie obsada to okolo 8 sztuk LPS, 6 SPS i okolo 10 miekkich, do tego 6 rodzajow zoa. W przyszlym tygodniu od jednego z kolegow ma dojsc do mnie okolo 15 nowych korali, w wiekszosci SPS. Parametry Ca, Mg i kH od okolo 3 miesiecy stale spadaja wiec podjalem decyzje o przymiarkach do ballinga, nie wiem czy to sluszna decyzja. Dzis zrobilem pomiary wody i nowe wyniki mam podane w pasku ponizej. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schriss Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja od pierwszych dni stosowalem te metode. Najpierw recznie a potem zakupilem dozowniki, obecnie 7 pompek dozuje mi wszystko co potrzebne. Jak w baniaku nie robie wiekszych zmian, to nie musze zmieniac dozowania i tylko testuje raz na jakis czas Ca Mg i Alk zeby sprawdzic czy aby nadal w normie. Jedyne co mi przeszkadza to spore ilosci bufora Alk, ktore mi akwarium pochlania. Ale poza tym rewelacja, musze tylko pamietac sprawdzac butelki czy aby nie puste :-) Cytuj 65L Tank + Deltec MCE600 + Eheim Pro 3e 2078 Canister (only live rock) + custom made Bio-Pellets reactor. 2xVortech MP10W. Pacific Sun "Black Python" 160W Cree LED. No socks. No sump. No water changes. Feeding daily: Live Reef Flourish, Oyster Relish, Rotivits - enriched rotifers Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 Mam taki problem i myślę że w dobrym temacie piszę, od kilku tyg zwiększałem balinga bo parametry się rozjechały ca było 330 mg 1100 dziś można powiedzieć że jest w miare ok ale zastanawia mnie jeden istotny fakt od tygodnia leje KH,CA po 100ml a MG Leje po 300ml i mam niski poziom taki jak w stopce a chcę podnieść magnez bo mam bryopsisi i che tego się pozbyć i moje pytanie jak to jest ze tyle leje mg a dalej takie niskie Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 W jakich proporcjach rozrabiasz Magnez ? Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam taki problem i myślę że w dobrym temacie piszę, od kilku tyg zwiększałem balinga bo parametry się rozjechały ca było 330 mg 1100 dziś można powiedzieć że jest w miare ok ale zastanawia mnie jeden istotny fakt od tygodnia leje KH,CA po 100ml a MG Leje po 300ml i mam niski poziom taki jak w stopce a chcę podnieść magnez bo mam bryopsisi i che tego się pozbyć i moje pytanie jak to jest ze tyle leje mg a dalej takie niskie Odpowiedz Kmirkowi a oprócz tego, to na briopsis kup Magnez KENTa Jeszcze co do parametrów - jesteś pewien testów którym mierzysz ? Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 mg daje 85g na 5L tak testów jestem pewny, bo co jakiś czas sprawdzam u innej osoby, mam butelke 2L ale chce bilingiem podbić po 1400-1500 wtedy mniejsza strata a Kent drogi. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Więc za mało podajesz magnezu. Musisz zmienić proporcje, według kalkulatora możesz je zwiększyć i bardziej nasycić roztwór. Ja do codziennego dawkowania magnezu rozrabiam 380g w 2 litrach. Bez MgSO4 czyli siarczku magnezu. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez kmirko (wyświetl historię edycji) Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 25 Września 2012 czy jak rozrabiacie CaCl2 dwuwodny to roztwór macie klarowny czy mętny? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 25 Września 2012 Powinien być klarowny jak czysta woda. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach