ejerzyk Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Po pewnej przerwie, w której nastąpiła zmiana pracy, lekki remont pokoju i zmiana mebli (z zaplanowaną pod małe akwarium szafką), powracam do tej przygody. Akwarium jest bardzo nano: 60x45x35h, oświetlane niewielką lampką LED, odpieniacz to legendarny Deltec MCE 600, a wodę mieszają trzy JVP-110 i możliwe, że dołożę kiedyś czwartą na timerze. Jest też grzałka i termometr. Ogólnie low-tech. Skała dojrzewa u mnie od 12 marca, 17 marca trafiła z beczki do akwarium i wyglądało to tak: Akwarium dostało porządną dawkę bakterii Special Blend na start, a od soboty pracuje odpieniacz i woda powoli się klaruje: Pewnie w ciągu tygodnia dosypię żywy piach Samoa Pink. Edytowane 24 Maja 2015 przez ejerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiano Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Witam. Przypuszczam że szykuję się kolejny cukierek na tym forum....kwestia czasu... Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LUK4344 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Witamy ponownie Cytuj Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa. levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Na twoim miejscu złożył bym jakaś wylewkę do odpieniacza poniżej lustra wody bo kojący dźwięk plumkania spadającego strumyka na dłuższą metę staje się dość upierdliwy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Bardzo ładne ułożenie skały. Jakie założenie jeśli chodzi o życie, na miękko, twardo czy mix? Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Jak będziesz zasiedlał zbiornik to zapraszam dużo tego nie ma ale dla ciebie coś się znajdzie Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 No super :-) Choroba trwa. Co to za lampka? Bez dolewki pojedziesz? Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Czy to świeci popularny Razorek ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Witaj poprzednie akwarium super, trzymam kciuki za aktualne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Cześć , cześć Łukaszu, cześć Jacku - dzięki za zaproszenie, to bardzo miłe. Zakładane życie to mniej wymagające SPS (montipory), LPS (euphyllki i caulastrea) i odrobina najładniejszych miękkich (np. jakaś ładna Rico), czyli ogólnie taki wybiórczy mix. Lampka to Zetlight 2431 ze sterownikiem ZN 1001. Na razie bez dolewki - myślę, że dam radę codziennie podczas karmienia uzupełniać wodę. Mogę to robić nawet 2x dziennie. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek39 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Akwarium ciekawie się zapowiada. Będę obserwował temat ponieważ zastanawiam się nad zmianą oświetlenia z T5 na LED. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Zbyszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Zetlight 2431 ma 28W - nie za mało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 Waty to nie wszystko i w tym przypadku to nie będzie za mało. Wysokość wody to tylko 31 cm, wysokość od górnej półki, na której będą stały SPSy do powierzchni wody to około 12 cm. Bardzo wymagających Acropor trzymać nie zamierzam, a LPSom będzie dobrze. Poza tym diody w tej lampce mają bardzo fajną specyfikację: białe 12kK (których jest dużo) dają sporo energii, a diody niebieskie mają zakres długości fal Royal Blue. Widać na zdjęciach, że lampka świeci mocno. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czerest Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Bardzo ELEGANCKO! Baniak ładnie się zapowiada skałka fajna . Znając rzetelność Ejerza wiem ze będzie na czym oko zawiesić. Ciekaw jestem jak rozwiążesz ubytki odparowanej wody . Ja kiedys w 30l piko wykorzystałęm jeden kanał pompy profiluxa , obliczyłem średni ubytek wody i podzieliłem na kilka dawek. Trzymam Kciuki bede sledził wątek. PS. Mam Twoją lampke do nocnego i pare innych dupereli do oddania . Cytuj 435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 , Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vinci1980 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Podoba mi się naprawdę koncepcja. W sumie zainspirowało mnie to tak bardzo, że sam nabrałem ochotę na stworzenie takiego cukierka. Będę zaglądać tu niecierpliwie. Czy woda robiona od zera czy część z działającego systemu ? Cytuj 350 litrów w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Cieszę się że wróciłeś. Na pewno będzie ładnie. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerb Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Jestem fanem baniaków w takich proporcjach, fajną głębię można w nich uzyskać. Wrzuć fotki jak wsypiesz piasek, sam niedługo będę startował podobny baniak to zobaczę ile wejdzie:). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Wielki powrót ejerzyka ? Stawiam, że na mało wymagających sps i lps się nie skończy Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Cześć, miło czytać, również się cieszę, bo jednak mi tego brakowało Zobaczymy co z tego wyjdzie za jakiś czas, a na piasek jeszcze czekam. Na razie do akwarium trafiły pierwsze zwierzaczki, a ja szykuję podmiankę. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek P. Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Zapowiada się kolejne bardzo fajne akwarium w małym rozmiarze. Szczerze powiedziawszy to coraz bardziej podobają mi się nieduże akwaria gdzie ważniejsza jest ciekawa aranżacja a nie tylko tysiące wlanych litrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Minął już ponad miesiąc odkąd woda kręci się wokół skały - czas na małą aktualizację. Do akwarium trafiło już trochę życia. Najpierw przesyłka od Debory: 4 montipory i 2 euphyllki, zakupy w erybce: błazenki i acanthastrea, zakupy w seaworld: nemateleotriska, caula bardzo-lekko-fluo i mała fungietka oraz zestaw startowy od Romana (BAU), za który bardzo dziękuję : caula ultra-fluo, czerwone zoasy ultra-fluo, pachyclavularia ultra-fluo, grzybki czerwone fluo i pavona. Ogólnie jestem zadowolony z tego, jak wszystko idzie, poza stanem jednej montipory. Wszystkie 3 pozostałe, czyli zielony-fluo talerzyk, czerwona nie-fluo i samarensis różowa mają się dobrze, polipują i wyglądają na coraz bardziej zadowolone, a niestety samarensis pomarańczowa, która stoi obok różowej, powoli odchodzi na wieczną rafę i nie za bardzo wiem, jak jej pomóc. Ma podobną ilość światła co różowa, podobną cyrkulację. Stała najpierw bardziej na środku, dzisiaj ją przestawiłem trochę dalej od wylotu z odpieńka. Niestety nie za bardzo wiem, dlaczego różowa ma się dobrze, a ta w ogóle nie polipuje... Poza tym reszta korali bardzo fajnie. LPSy bardzo ładnie się pompują, acana bardzo szybko reaguje na żarcie w wodzie i prawie od razu wysuwa macki. Jeszcze czekam na to, aż nowe koraliki się zaaklimatyzują (zestaw od Romana trafił do akwa wczoraj, więc miękaski, jak np. trawka, są jeszcze trochę postresowane), ale jest dobrze - oczywiście poza pomarańczową samarensis. Wygląda to tak: ziew!! Edytowane 24 Maja 2015 przez ejerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 Pięknie, całość prezentuje się bardzo ładnie, jak dojdą jeszcze jakieś korale to będzie rewelacja. Najważniejsze Jurek, że Tobie się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 qrde 95L i niecałe 30W lampka tak ładnie daje radę ? gratki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falcza Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 piękny zbiornik-czyściutko! Ja mam 140l i tez delteca mce600 ale nie wygląda tak dobrze jak twoje. Mozesz napisac coś o prowadzeniu akwa-jaka sól i co dodajesz do wody, jak czeste podmiany itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 qrde 95L i niecałe 30W lampka tak ładnie daje radę ? gratki tak, ja jestem zadowolony z tej lampki. Bardzo mnie też cieszy możliwość pełnego sterowania, ściemniania (5 faz dnia), osobno kanał biały i niebieski. piękny zbiornik-czyściutko! Ja mam 140l i tez delteca mce600 ale nie wygląda tak dobrze jak twoje. Mozesz napisac coś o prowadzeniu akwa-jaka sól i co dodajesz do wody, jak czeste podmiany itp to dopiero start, ale sól to Reef Crystals - zawsze używałem tej soli, łącznie pewnie grubo ponad 50 kg i nigdy mnie nie zawiodła. Aczkolwiek myślę nad późniejszym przejściem na sól probiotyczną, może nawet AF, skoro produkcja jest już stabilna i opinie pozytywne. Podmiany planuję robić co tydzień 10 litrów. Na pewno będzie łatwiej używając soli gotowej do podmiany po 30 minutach, więc to mnie też zachęca do AF (oprócz probiotyczności), bo obecnie muszę czekać dobę od posolenia. Przy starcie dodawałem Special Blend, ale skała była już 2 tygodnie odgazowana, transportowałem ją ze sklepu w wodzie (w zalanym po brzegi wiaderku po soli), a później dodałem żywy piach. Obecnie tylko karmię. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach