lapsiak84 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Witam wszystkich. Chciałem prosić o opinie (porady) doświadczenia z Silikonem. Bezbarwny czy czarny. Wiem oczywiście, że to rzecz gustu ale zaraz obok dochodzi do tego estetyka. Na pewno na początku bezbarwny wyglada zjawiskowo i estetyczniej. Pytanie jak utrzymać ten stan dłużej. Czy nie jest uciążliwe dbanie o zachowanie tego ładnego wyglądu? I czy w ogóle da się utrzymać dłużej ten śliczny wygląd? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Chetnie sie dowiem jak utrzymać przezroczysty silikon w formie. Sam mam taki i ciezko mi go doczyscic... skrobak do szyb wpycha glony pomiedzy silikon i szybę... Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) Mam akwarium: szklo Optiwhite klejone silikonem bezbarwnym. Po dwóch latach w zasadzie bez uwag. Czyścik magfloat z żyletką rozwiązuje problem. Jeśli akwarium jest "otwarte" i wyeksponowane - zdecydowanie na tak. Edytowane 16 Maja 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) 10 minut temu, Arturro napisał: Mam akwarium: szklo Optiwhite klejone silikonem bezbarwnym. z wałkiem ? czy na "płask" bo moje krewetkarium jest z wałkiem i za cholerę nie idzie doczyścić jak wlezie w szpary Edytowane 16 Maja 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 (edytowane) 27 minut temu, silvia napisał: z wałkiem ? czy na "płask" bo moje krewetkarium jest z wałkiem i za cholerę nie idzie doczyścić jak wlezie w szpary Toś mnie teraz "zastrzelił". Nie wiem , nic mi nie wystaje lub niewiele poza krawędzie wewnątrz i na zewnątrz; przy okazji dowiem się jak to robił klejący, obiecuję że odpiszę. Generalnie do momentu tego wątku nie wiedziałem, że problem z czystoscią istnieje. Każdemu polecę akwarium OW z szlifem trapezowym+ silikon bezbarwny. Edit: wyszperałem jakieś stare zdjęcie gdzie widać ranty, sam jestem ciekaw jakie to klejenie ? Edytowane 16 Maja 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Piotrek ja uważam że to rzecz gustu . miałem z czarnym teraz mam przezroczysty. Dla mnie żadna różnica i białe i czarne mi się podoba. Zresztą w tej chwili nie zwracam na silikon uwagi siedzę i oglądam korale i rybki . Jedno co słyszałem i co przemawia za czarnym jest podobno mocniejszy. ale czy to prawda? nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 11 minut temu, Arturro napisał: Toś mnie teraz "zastrzelił". Nie wiem , nic mi nie wystaje lub niewiele poza krawędzie wewnątrz i na zewnątrz; przy okazji dowiem się jak to robił klejący, obiecuję że odpiszę. Generalnie do momentu tego wątku nie wiedziałem, że problem z czystoscią istnieje. Każdemu polecę akwarium OW z szlifem trapezowym+ silikon bezbarwny. czyli raczej bez wałka OW + szlif trapez polerowany super wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Jedno co słyszałem i co przemawia za czarnym jest podobno mocniejszy. ale czy to prawda? nie wiem. A czerwone samochody są szybsze....To oczywiście żart.. kolor silikonu to kwestia estetyki i oczywiście ceny.. W czarnym nie widać pęcherzyków powietrza. Co do utrzymania w czystości... hmmm różnie ludzie do tego podchodzą.. ja używałem i używam bezbarwnego i o żadnych glonach nie ma mowy ale fakt mam "zboczenie" na punkcie czystych szyb jak pewnie większość z nas.Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Przy transparentnym silikonie wieczorem widać piekny efekt jarzących się krawędzi i wizualnie nieco powiększa akwarium. Przy wielkich zbiornikach może nie ma to znaczenia, ale malym dodaje i trochę uroku i rozmiaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Owszem, przeźroczysty wygląda ładniej na początku, ale wczesniej czy póżniej pod silicon wrastają korale wapienne... I wtedy czarny ma przewagę. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Godzinę temu, Arturro napisał: Generalnie do momentu tego wątku nie wiedziałem, że problem z czystoscią istnieje. Każdemu polecę akwarium OW z szlifem trapezowym+ silikon bezbarwny. Arturro gdzie zamawiałeś szkło? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Akwarium kupione na zamówienie u szczecińskiego producenta. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cerb Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Ja kiedyś byłem tylko za bezbarwnym ale jak zobaczyłem jak fajnie prezentują się akwaria z zestawów Red Sea Reefer to teraz jak najbardziej jestem na tak jeżeli chodzi o czarny silikon, byle położony bez wałka. Daje to fajny kontrast a efekt szkła OW jest jak najbardziej widoczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Mam transparentny i polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Wiciak jak juz dlugo maszakwarium? Pokazesz foto szczegolnie naroznikow akwa? Jak je pielegnujesz?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawmar Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Jak zamawiałem swoje akwarium OPTI (w "dużym" sklepie na Śląsku.) byłem zdecydowany na silikon bezbarwny ponieważ wg mnie wygląda dużo estetyczniej. No i jak można się domyślić zamówiłem czarny, ponieważ otrzymałem delikatną sugestię że "na dłuższą metę" będzie z nim mniej problemów i jest trwalszy aniżeli bezbarwny. Nie dociekałem czy to prawda... uwierzyłem na słowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Ja ma mw moim akwarium czarny, szkło ma 9 lat i cały czas wygląda tak samo (dobrze). Brat ma akwarium od roku, może nieco ponad, i ma biały, super to wyglądało, dopóki dookoła nie zarosły glony, których za chiny nie da się doczyścić, I wokół białego silikonu ba ciemną krawędź. Tak sobie to wygląda. Ja mimo to zbiornik pod morskie będę zamawiał akwarium z bezbarwnym. Podobają mi się takie szkiełka bardziej niż z czarnym. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 No właśnie mi się bezbarwny bardzo podoba. Jednak przeraża mnie to ze za jakis czas koze wygladac zamiast uroczo to obleśnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Przejrzałem na szybko wszystkie wątki, które mam w obserwowanych i większośc ma bezbarwny silikon. @Damian07 z AF i @waldek123blauze Szczecina mają czarny, z kolei @egon24z AF też ma bezbarwny. Nie ma reguły Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlonaKrew Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 jeśli akwarium jest otwarte, wystawione na widok (dostęp z 3 stron lub 4;)) to zdecydowanie lepiej prezentują się baniaki z silikonem bezbarwnym i OW. Ja nie wyobrażam sobie posiadania baniaka z czarnym silikonem. Choć wyobrażam sobie, że ktoś może woleć właśnie takie. Wszystkie akwa i terraria mam bezbarwne i opti. Jeśli silikon bezbarwny jest wklejony na płasko w szyby ze szlifem trapezowym, to nic się jakoś strasznie nie syfi. Brud jest widoczny, jeśli silikon wklejony jest "na wałek" wtedy syf , glony wchodzi w szczeliny. Druga kwestia, przy długich łączeniach szyb, chyba od 50 cm, podobno mogą pojawiać się w silikonie bezbarwnym bąble(wynika to z techniki nanoszenia silikony na łączenia), które niektórym mogą przeszkadzać. Dla mnie niezauważalne. Także dla mnie zdecydowanie bezbarwny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 16 Maja 2017 Kiedyś akwaria miałem klejone bezbarwnym silikonem, teraz tylko czarny i takie klejenie lepiej według mnie wygląda. Jest mniej problematyczne jak w narożnikach zacznie zarastać glonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Jak zarasta glonem to szczoteczka i przy cotygodniowej podmianie wody jazda z koksem. A nawet jak zarasta to nadal akwarium z bezbarwnym wygląda ładniej jak z czarnym i tego się nie oszuka Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Wystarczy przecieranie silikonu gąbką, ewentualnie bardzo ostrożne przejechanie żyletką przy spoinie, ale to bardzo rzadko jest konieczne. Jak dobrze i równo sklejone szkło to nie ma problemów. Tak czy inaczej wygląda to lepiej niż z czarnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Wpisując w google optiwhite tank, na próżno szukać akwarium z czarnym silikonem (no może z 5%). Czy zatem miliony akwarystów się myli wybierając kolor transparentny? Nie sądzę. Efekt podświetlonej krawędzi akwarium przez lampę, dający efekt oszlifowanego diamentu - bezcenny. Być może problem leży w marce silikonu. Soudal po roku jest w idealnym stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 to jeszcze pochwalcie się skąd macie akwaria. ja zamierzam zamawiać z eRybki. Ale czytałem jeszcze dużo dobrych opinii o Przemku ze Szczecina lub Myciok. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach