M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam. Mam problem z grzaniem się akwarium. Mam zamontowane 3 wentylatory oraz wkładam do panelu buteki z zamarzniętą wodą ,a temperatura dalej utrzymuje sie na poziomie 28c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 musisz maksymalnie zwiększyć powierzchnię parowania wody - jak wiatraki są to masz odkryte akwarium ? jak nie to odkryj woda musi parować. ile wiatraków na to akwarium 130 litrów? ja mam 3 sztuki na 250 l i daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 a jakie masz te wiatraki, mam 1200l i jakoś trzymam przy tych upałach 26 rano i 27 pod wieczór na samych wiatrakach - 2 szt po 15 cm średnicy. Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Podniosłem pokrywę ,aby miała jak najwięcej przepływu powietrza. Mam 3 wentylatory 2x8cm i 1x10cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja używam takiego chińczyka. Utrzymuje temperaturę maksymalnie 26,1 wieczorem, gdy rano w akwarium jest 25,7 Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 U mnie tez woda ma 28 st i nie widzę skutków ubocznych dla zwierzaków. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja niestety już zauważam. Calustrea ,a przynajmniej jedna z główek jest już skurczona jak i inne koralowce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Nie wiadomo na 100% czy to wina temperatury. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Przed upałami nie było widać nic dziwnego. Dopiero teraz jak temperatura się podniosła . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 U mnie przez te upały jest ciągle max 25.1.Rano o 6-7 wietrze pokój i zamykam wszystkie okna i zasówam roletami.Moim zdaniem dużo to daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja też przy tych upałach mam 28 i nic złego się nie dzieje...przez noc spada do 26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Ja mam maks 26,5 przy otwartych oknach i zamknietych roletach. Wentylatory dają radę, aczkolwiek parowanie spore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) U mnie w 240l mam otwarte pokrywe 24h bo najwieksz temp.jest od oswiwtlenia. Nie mam na wiewu a temp max osiagneła 27 stopni Wiatrak plus dolewka chłodnaej wody weżykiem 6 mm bo odparowywanie duże plus kontrola zasolenia i pomoze na szcztowe temp Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez balast (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Dolewam ro z lodówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 W temacie chlodzenia akwarium zimną wodą. Pomysły takie jak dolewanie RO z lodówki, wkładanie butelki z zamrożona wodą do sumpa itp sa oczywiscie poprawne w swoich zalozeniach ale w wiekszosci przypadkow calkowicie nieefektywne. Ze wszystkich "lodówkowych" pomysłów nalepszy wydaje się pomysł z lodem. Mrozimy solankę i lód wsypujemy do sumpa. Problemem jest ilość. Robiąc proste obliczenia i pamietając ze ciepło wlaściwe wody to ok 4200 J/ kg K a ciepło przemiany fazowej (topienie się lodu) to ok 335 kJ/ kg K szybko dochodzimy do wniosku ze do obniżenia o 1K 100 litrów wody potrzebujemy ok 1.2 kg lodu. Przy akwarium 500 litrowym potrzeba już 6 kg aby zbic temperaturę z 29 do 28 stopni C (12kg aby zejść do 27C). Ilość potrzebnego lodu można policzyć ze wzoru: m_lodu = delta_T * m_wody * 0.012 gdzie m_lodu - potrzebna masa lodu delta_T - oczekiwana różnica temperatury m_wody - masa wody w obiegu. To oczywiście przybliżone obliczenia ale na potrzeby awaryjnego chlodzenia wystarczą Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Sezon na "o ku...wa jak gorąco " uważam za otwarty ;-)Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Balkon otworzony na max (słońce już zaszło za blok - do 13tej świeci prosto w okna) w pokoju temp. w okolicach 29-30st (ufff goooorąco) a w zbiorniku 27,1 za chłodzenie odpowiadają 2 went 12cm w takie dni jak dziś do zbiornika 60l dolewka wlewa do 2l ... normalnie to jakieś 0,5l odparowuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam .U mnie jest 30 st własnie ryby wysłały sms . parowanie 2.5 l dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 A już myślałem że w tym roku takiego tematu nie będzie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 No niestety ,ale jest . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Strach dzisiaj wracać do domu ... w Poznaniu 33stopnie ... Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 Dzisiaj 36 stopni, w akwa 27,2 bez dodatkowego chłodzenia... myślę, że moge byc już spokojny Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agataob Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 U mnie 29,5 na dworze, w pokoju 26 (chodzi wiatrak), w akwarium 28,5 - chyba czas wyłączyć światło. Według prognozy IMGW wysokie temperatury mają się utrzymać do 3 sierpnia. Cytuj 700 litrów wody - a ile zabawy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 u mnie 28,5 i zaczynam sie stresowac, bo nie mam zadnego chlodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2017 U mnie od rana temperatura skoczyła od 27c do 29c. Chłodzenie jest po prostu na maxa. 3wentylatory + zamrożone butelki i tak sobie idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach