Efendi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Mam pytanie dla osób które miały styczność ze skałą real reef rock aby podzieliły się doświadczeniem jak przebiegał proces dojrzewania w baniaku. Niestety próbuje ogarnąć ten temat ale bez powodzenia a wręcz z odwrotnym skutkiem. Baniak zalałem świeżą solanką (sól Red Sea) w marcu i do tej pory nie mogę wyjść na prostą. Myślałem że przeszedłem już wszystkie plagi ale końca nie widać. Na dzień dzisiejszy temat wygląda następująco wszystkie SPSy (szczepki) wyglądają tragicznie, ledwo polipują a część traci tkankę, a jeśli chodzi o LPS wszystko wyglada OK. Co pare dni woda robi się mętna i ma kolor żółty (co widać na zdjęciach). Parametry badane na ICP nie pokazują żadnych diametralnych odstępstw od tzw książkowych. W sumpie oprócz odpieniacza mam cztery bloki i jeden kg nano-tech Makspect'a, 0,7 Biopellets XL oraz węgiel. Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 polecam przesłuchać ten wykład nt. dojrzewania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Czytając opinie tej skaly RRR na forum raczej są dobre,sama niedawno do kupilam 40kg do nowego akwarium. Nasz moderator @human_87 startowal na tej skale i akwarium ma się świetne. Myślę że twój problem nie leży po stronie skały. test na krzemiany robiłeś? strasznie brązowo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) Zróbmy inaczej @Efendi z tego co się orientuje świeżakiem w morskim nie jesteś. Opisz cały proces dojrzewania co się działo od zalania akwarium wodą. Pokaż wyniki testu ICP, Ro badałeś? Edytowane 3 Listopada 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Witam Myślę ,że to pierwsza zła opinia o tej skale. Na wiosnę ruszam z nowym projektem i planowałem właśnie taką skałę . Bedę śledził ten watek , bo mam nadzieje , że się jeszcze ktoś wypowie . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 2 minuty temu, @Beti napisał: Czytając opinie tej skaly RRR na forum raczej są dobre,sama niedawno dokupilam 40kg do nowego akwarium. Myślę że twój problem nie leży po stronie skały. test na krzemiany robiłeś? strasznie brązowo.. na ICP test pokazał zawyżoną wartość tylko w RO, dodałem miedzy osmozą a DI wkład na krzemiany sery, zrobiłem dużą podmianę ale jak widać brak efektów. Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Siema Można zdjęcie z boku akwa FTS Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) 10 minut temu, sith114 napisał: Zróbmy inaczej @Efendi z tego co się orientuje świeżakiem w morskim nie jesteś. Opisz cały proces dojrzewania co się działo od zalania akwarium wodą. Pokaż wyniki testu ICP, Ro badałeś? Od samego początku wsadzenia skały do świeżej solanki zaczęły się problemy z mętną wodą która utrzymywała się tygodniami, dopiero zainstalowanie lampy UV rozwiązało problem, pózniej nadeszły różne plagi (dino, cyjano), w maju podbiłem za mocno Ca do 500 co spowodowało lekkie szok dla SPSów. Dokonałem kilkunastu podmian ale etap dojrzewania jakby wracał do początku. I tak to wyglada do teraz:( 17 minut temu, AnT napisał: Siema Można zdjęcie z boku akwa FTS Edytowane 3 Listopada 2019 przez Efendi (wyświetl historię edycji) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Lejesz balling i coś tam jeszcze ? Jakie światło jakie świetlówki ? Nie było jakieś skoku temp. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris S Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Posiadam skałe RRR w trzecim moim akwarium za każdym razem podczas przesiadki na większe dokupywałem nową skale nie moczyłem jej nie płukałem tylko siup do akwa do tej pory nie wiem co to glon na skale.Kolega wypłukał w rodi i moczył dwa tygodnie później 7 miesięcy walki z glonami i plagami może tu tkwi problem w twoim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 8 minut temu, AnT napisał: Lejesz balling i coś tam jeszcze ? Jakie światło jakie świetlówki ? Nie było jakieś skoku temp. Baniak na reaktorze, lampa ATI 10x54, skoku temperatury nie odnotowałem. 1 minutę temu, Kris S napisał: Posiadam skałe RRR w trzecim moim akwarium za każdym razem podczas przesiadki na większe dokupywałem nową skale nie moczyłem jej nie płukałem tylko siup do akwa do tej pory nie wiem co to glon na skale.Kolega wypłukał w rodi i moczył dwa tygodnie później 7 miesięcy walki z glonami i plagami może tu tkwi problem w twoim przypadku. zrobiłem dokładnie tak samo - tylko włożyłem do świeżej solanki. Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 9 minut temu, Efendi napisał: Baniak na reaktorze, lampa ATI 10x54, skoku temperatury nie odnotowałem. zrobiłem dokładnie tak samo - tylko włożyłem do świeżej solanki. No dobra a skala nie zaciągnęła podwyższonych krzemianów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Te glony na skale to wyszły takei na zdjęciu, czy są takie blade? Takie mało zielone są. Ilu masz glonożerców? Ciężko podpowiadać komuś z twoim doświadczeniem. Parametry ICP w zasadzie ksiażkowe, tylko żelaza i jodu brak .Ale żelazo pewnie wysysają glony. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) U siebie również posiadam RRR, start w reefmaxie bez większych problemów, po przesiadce na większe i dołożeniu kilku kg nowej również bezproblemowo, delikatne okrzemki ale szybko poszły. Edytowane 3 Listopada 2019 przez benua (wyświetl historię edycji) Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Spróbuj może dozowania różnych bakterii dużo więcej i dużo częściej niż producent zaleca. Jak dla mnie to problem z biologia. Jeżeli masz z kąd wziąć to wlej dużą ilość wody z podmiany z dobrze działającego sprawdzonego zbiornika. Nie dozuj też żadnych mikro, amino itd. Sam czysty zasyp z reaktora. Powodzenia Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Ja miałem problemy ze skałą rrr. Nie wiem co lejesz do baniaka pod względem składu ale u mnie skała wydzielała duże ilości kh przy jednoczesnym wchłanianiu jodu. Po około roku skała zaczęła się rozpuszczać. Po wymianie skały problem ustąpił. Nie twierdzę że u Ciebie jest też ten problem, chociaż niedawno miałem małą konwersacje na prv z identycznym efektem. Forumowicz zdecydował się wymienić skałę. Nie mogę namierzyć mojego wątku o tej skale bo coś wyszukiwarka forumowa noe może tefo ogarnąć. Spróbuję przez Google może się uda to wkleję link Znalazłem wujek Google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) 10 godzin temu, dla syna napisał: Ja miałem problemy ze skałą rrr. Nie wiem co lejesz do baniaka pod względem składu ale u mnie skała wydzielała duże ilości kh przy jednoczesnym wchłanianiu jodu. Po około roku skała zaczęła się rozpuszczać. Po wymianie skały problem ustąpił. Nie twierdzę że u Ciebie jest też ten problem, chociaż niedawno miałem małą konwersacje na prv z identycznym efektem. Forumowicz zdecydował się wymienić skałę. Nie mogę namierzyć mojego wątku o tej skale bo coś wyszukiwarka forumowa noe może tefo ogarnąć. Spróbuję przez Google może się uda to wkleję link Znalazłem wujek Google Moje wszystkie przypuszczenia idą właśnie w tym kierunku:( skała coś oddaje do wody (dziwne żółtawe zabarwienie wody). W sumpie mam zainstalowany od początku clarisea ale i tak pełno różnych śmieci cały czas jest w wodzie co widać na zdjęciach. Widocznie etap produkcji skały nie jest za każdym razem identyczny i zdarzają się takie "kwiatki". Na priv dostałem informacje że mój przypadek tylko potwierdza maje przypuszczenia:( 10 godzin temu, szutarek78 napisał: Spróbuj może dozowania różnych bakterii dużo więcej i dużo częściej niż producent zaleca. Jak dla mnie to problem z biologia. Jeżeli masz z kąd wziąć to wlej dużą ilość wody z podmiany z dobrze działającego sprawdzonego zbiornika. Nie dozuj też żadnych mikro, amino itd. Sam czysty zasyp z reaktora. Powodzenia wszystko juz sprawdzałem i bez rezultatów. Edytowane 4 Listopada 2019 przez Efendi (wyświetl historię edycji) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) @Efendi To może zostaje Ci pójść śladami @szutarek78 i podmienic skalę na np AF rock. Radek opisywał powod i proces podmiany w temacie o własnym akwarium. I wyglada, że wyszło na plus Szkoda tylko straconego czasu i nerwów. Tym bardziej ze rrr to najdroższa z tych suchych skał. I pytanie czy to proces produkcji czy gdzieś po drodze od producenta do klienta ktoś czegoś nie spierdzielil... Edytowane 4 Listopada 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Być może trafiła Ci się wadliwa partia. Wymień ja na naturalną suchą np. Caribsea. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktryc Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Woda RO powinna mieć wartości zerowe, a test ICP pokazuje wyjątkowo wysokie poziomy niektórych elementów, chyba że używasz kranówki. Krzysztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Kilka lat temu jak było bum na tą skałę wymieniłem całą żywą na RRR i zrobiłem restart pod acropory zafascynowany zbiornikiem K.Tryca i jego setupu. Niestety po kilku miesiącach wlazł na skałę jakiś fioletowy meszkowaty glon i opanował całą skałę, mimo rwania, szorowania itd. nie szło tego wytępić. Zakończyło się kolejnym restartem a skała wylądowała do kosza. Nie wiem czy to wina skały, czy coś oddawała co było pożywką i sprzyjało wzrostowi tego glona ale ewidentnie na niej rósł jak szalony. Po za tym nie zauważyłem po tym czasie żeby wyrosły na niej jakieś ciekawsze, pożądane formy życia, gąbki, glony wapienne itd. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktryc Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Można znaleźć wiele osób zadowolonych i tych, którym poszło coś nie tak, jak z każdym produktem. Nigdy nie ma pewności, dlaczego coś nie wyszło. Zamieszczam dla porównania test ICP wody RO, jaki powinien być i test ICP wody RO Efendiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Nie ma jak naturalna sucha skała. Sztuczne wytwory są tylko namiastką tego co stworzyła natura i niewiadomo co się potem z tym będzie działo w zbiorniku. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktryc Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2019 8 minut temu, Piotr1 napisał: Nie ma jak naturalna sucha skała. Sztuczne wytwory są tylko namiastką tego co stworzyła natura i niewiadomo co się potem z tym będzie działo w zbiorniku. Nie do końca. Naturalna sucha skała to też loteria. Nie wiadomo z kąt pochodzi dana skała ani jak była przechowywana. Od marca posiadam w 100% suchą skałę AF. Dojrzewania jakiegoś tam specjalnego nie było, miejscami lekki meszek i to wszystko. W tym momencie skała jest porośnięta, algą wapienną, gąbkami, rurówkami i innymi żyjątkami. Jednym słowem na swoim przykładzie mogę szczerze polecić suchą Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach