atk Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Witajcie, czy macie jakiś sprawdzony i miarodajny test na jod poza icp? Póki co lałem na oko z ręki a chciałbym podpiąć pod pompę i mieć nad tym jakąkolwiek kontrole Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Colombo + - bardzo zbliżony do ICP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 Również polecam Colombo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Listopada 2020 54 minuty temu, atk napisał: Póki co lałem na oko z ręki a chciałbym podpiąć pod pompę i mieć nad tym jakąkolwiek kontrole Mądrze Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Podpinam się pod temat. Robiłem testy Colombo i jod na poziomie zero. Dodam, że po i przed podmianą zero. Czy to możliwe. Zrobiłem test, gdyż LPS'y coś mi zmarniały i xenia. Obecnie czekam na jod z Tropicala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Mi Colombo też bzdury pokazywał. Pytanie jaki rodzaj jodu mierzą testy domowe. Jod szesciowodny? Może czterowodny? Albo jakaś ich sumę? Na colombo mialem zero nawet kiedy mialem 135 micro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 To niemożliwe ze colombo robi bzdurny test, mam to wielokrotnie potwierdzone z Icp, za każdym razem prawie idealnie. Test mam z 2019roku jeszcze ważny 6mies. Ps. Zero może pokazać jak jest faktycznie zero jodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Mi Colombo pokazał to co ICP - zero. Po podmianie pokazywał zakres między 0.02 a 0.04 (trochę ten pomarańcz ciężko rozróżnić). Potem znowu spadał do 0 ale po dodaniu Iodion Brightwell'a jod na drugi dzień ponownie w normie. Ja nie traktuje testu jako dokładnego wyznacznika ale jestem w stanie ocenić jak to się ma w moim akwarium. No i dużo widać po koralach, szczególnie wrażliwa na jod jest caulastrea czy krewetki i ich wylinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Hmm zazwyczaj obserwujemy niedobór jodu... A jak się objawia nadmiar/przedawkowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 To @=Fresz= Ci opowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 @=Fresz= z niecierpliwością czekamy na historie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 2 godziny temu, Beti napisał: To niemożliwe ze colombo robi bzdurny test, mam to wielokrotnie potwierdzone z Icp, za każdym razem prawie idealnie. Test mam z 2019roku jeszcze ważny 6mies. Ps. Zero może pokazać jak jest faktycznie zero jodu. Jutro zrobię test jeszcze raz i sprawdzę. Może coś sknociłem Ale muszę przyznać, że testy mega przyjazne dla urzotkownika. Jeszcze testy powtórzę jak dojdzie jod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 15 Listopada 2020 Też myślałem o teście na jod,ale podobno kropelkowym słabo to wychodzi..dlatego chyba AF nawet go nie wypuścił.Wracając do tematu mam 6 testów ICP które robię co dwa miesiące i lejąc po 5 kropel jodu pierwszy test wykazał go za mało więc zwiększyłem do 7 kropel co spowodowało,że przez cztery miesiące miałem mniej więcej na środku skali.Niestety czwarty test wykazał duży spadek a dwa następne znów za dużo,ale nie bez przesady.Nie umiem trafić z dawką i faktycznie przydałby się wiarygodny test kropelkowy. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, inmar napisał: . . . przydałby się wiarygodny test . . . A, jak się sprawuje Hanna do pomiaru jodu - prośba o opinie. Edytowane 15 Listopada 2020 przez Reefbos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 17:35, atk napisał: @=Fresz= z niecierpliwością czekamy na historie Opowieść i zdjęcia w moim temacie ze zbiornikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 18 Listopada 2020 Dodawałem po 1 kropli jodu dziennie (Tropic Marin) na 100 litrów, co jest wg producenta dawką optymalną. Po kilku dniach kupiłem test Saliferta ważny do 01/2023. Sprawdziłem poziom jodu, wyszedł niewykrywalny. Dodałem więc 1 kroplę jodu i po godzinie powtórzyłem test – nadal niewykrywalny. Dodałem drugą kroplę i sprawdziłem po kolejnej godzinie – również niewykrywalny. Podpowiedzcie w czym może być problem? Prędzej Test do bani, czy jod od Tropic Marin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryzyk.fizyk Zgłoś Napisano 18 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 11:42, Reefbos napisał: A, jak się sprawuje Hanna do pomiaru jodu - prośba o opinie. Podpinam się pod prośbę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2020 31 minut temu, Reefbos napisał: Podpowiedzcie w czym może być problem? Prędzej Test do bani, czy jod od Tropic Marin? Zrób próbę w odlanej wodzie. Ja obstawiam mało dokładny test. Podobnie jest ze strontem Saliferta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 18 Listopada 2020 33 minuty temu, Reefbos napisał: Podpowiedzcie w czym może być problem? Prędzej Test do bani, czy jod od Tropic Marin? Nie tylko Tobie ten test pokazuje 0: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 18 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 11:42, Reefbos napisał: A, jak się sprawuje Hanna Tu sobie sam odpowiem: test jest zbyt mało dokładny i nie nadaje się do naszych celów. Zakres pomiaru jest co prawda od 0 do12,5 mg/l (ppm), ale rozdzielczość 0,1 i dokładność +/- 0,1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach