katani Zgłoś Napisano 20 Lutego Odkopuję temat. jak tam wasze kalkwasser miksery? Pochwalicie się kto co i jak robi? @Jacek56 na ile ci starcza powiedzmy kilogram proszku? Ty masz to podłączone pod dolewkę dalej? @dadario robiłeś reaktor? Pochwalisz się? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 20 Lutego Mój niestety przestał działać, po dwóch miesiącach wytarł się wirnik od ośki i pompka dostała drgań. Metoda z błotem kalkwasser sprawowała mi się bardzo dobrze przez te dwa miesiące. Trochę krótko ale straciłem zapał do przeróbek reaktora i wróciłem do reaktora wapnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 21 Lutego (edytowane) Wtrącę się. U mnie sprawdzają się 24 dawki co 1/2 h w nocy dla stabilizacji pH (22.00-10.00). Leci po 25 ml na dawkę wody wapiennej i działa wyśmienicie. Także kalkwasser nie musi być podawane drogą kropelkową i też działa. Kwestia jest tylko dużej częstotliwości i odp. objętości dawki. Oczywiście zajęło mi trochę czasu zanim ustaliłem co i jak. Przy grawitacyjnej metodzie kropelkowej dozowanie było nie do wyregulowania. Teraz 5l baniak kalkwasser wystarcza mi na ok. 2 tyg. i jest super. Tak samo można by zrobić w dzień, niestety ja mam pompę dozującą dla której max. to 24 dawki. Pozdr. tomko Edytowane 21 Lutego przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Lutego (edytowane) Lecę na balingu i od pewnego czasu zapodalem pomiar ph. Dwa razy podałem na podbicie steachem pH dawkę 1/3 na litraż akwa. pH wody mam średnio 8.4 parę razy nawet 8.6 tak to trzyma 8.5- 8.3 Więc na balingu praktycznie trzyma ta wartość. Odpieniacz wl. tylko w dzień. Edytowane 21 Lutego przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2 godziny temu, AnT napisał: Lecę na balingu i od pewnego czasu zapodalem pomiar ph. Dwa razy podałem na podbicie steachem pH dawkę 1/3 na litraż akwa. pH wody mam średnio 8.4 parę razy nawet 8.6 tak to trzyma 8.5- 8.3 Więc na balingu praktycznie trzyma ta wartość. Odpieniacz wl. tylko w dzień. Czym mierzysz ph? Masz pomiar stały czy robisz sam testy / pomiary? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 21 Lutego Z takim doświadczeniem to się ph mierzy na oko, samym spojrzeniem na akwarium Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 21 Lutego 1 godzinę temu, sith114 napisał: Czym mierzysz ph? Masz pomiar stały czy robisz sam testy / pomiary? Stały . Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Lutego AnTcik może i kiedyś mierzył na oko... ale nie zapominajcie, że on już ma 134lata... Oczy nie te... Ja zrezygnowałem z KW na rzecz NaOH. KW przez domowej roboty reaktor (czyli tak jak kiedyś pokazywałem, mieszadło magnetyczne i pompa dozująca podająca 24/d dawki KW) okazało się niewypałem. Od pastylki wycierało się dno w pojemniku, potem szlag trafił silnik mieszadła. Kombinowałem z mieszaczem w środku, ale ostatecznie pomysł upadł. NaOH mieszane wg receptury @norbi2222 działa lepiej, wymaga mniejszych nakładów pracy i środków oraz jest stabilniejsze. Aczkolwiek wymaga dozowania dodatkowo Ca. Kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekob Zgłoś Napisano 22 Lutego W dniu 20.02.2024 o 21:02, katani napisał: Odkopuję temat. jak tam wasze kalkwasser miksery? Pochwalicie się kto co i jak robi? U mnie leci jako dolewka odparowanej wody na pompie perystaltycznej. Na 90 litrów akwarium, 10 litra KW i wymiana KW co 3 tygodnie. pH rano 8.2 i wieczorem prawie 8.4, Jak dla mnie najlepsza metoda prowadzenia małego akwarium z łatwymi koralami Cytuj akwarium 150l https://drive.google.com/drive/folders/1UzSaTE4QhXeEljoyeJ6swZ8BDqypaE9b Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 23 Lutego Witam Ja mam mixer magnetyczny DIY na dnie pod magnesem szkiełko ze smartfona . Magnes obraca się b. wolno więc szkiełko się mocno nie wyciera. RO mam w zbiorniku 20l kalkwasser dozuje się co 1godz pH nie spada poniżej 8 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 23 Lutego 20 godzin temu, dadario napisał: mieszane wg receptury @norbi2222 działa lepiej, wymaga mniejszych nakładów pracy i środków oraz jest stabilniejsze. Aczkolwiek wymaga dozowania dodatkowo Ca. Kwestia przyzwyczajenia. Możesz podać recepturę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach