michal322 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2021 (edytowane) Akwarium: Zbiornik głowny: 60x50x50 / 130liters Sump: 35 liters System: 165 liters Parametry: Alkalinity: ~7 (Alkatronic) Calcium: 410 pH: 8.0-8.3 (Alkatronic) Magnesium: 1280 Temperature: 25-27C PO4 (Phosphate): 0.00-0.02 (Hanna) NO3 (Nitrate): 25! (Af) Potassium: 380 (Salifert) Zasolenie: 35ppt Oświetlenie: AI Hydra 64HD + 2x24w T5 Blue plus + Aquablue Special Niedługo dołożę jeszcze 4x24w T5 Ati Sunpower Czas naświetlania: Pełna moc od 11-18 (7h), 2 x24 T5 od 10-20 (10h/dzień) Dodatki do wody: Metoda KZ od maja Podmiany: Fauna Marine Professional Sea Salt 20l 2x w tygodniu Wyposażenie: Ca / MG / KH Fauna marin Balling Light Cyrkulacja: Jebao DCP 3000 obiegowa 2x Sicce XStream SDC + 1x Sicce XStream 3500 + Tunze Wavebox 6208 Chłodzenie: wiatraki chinole ZEOvit Reaktor: Twistman Zeo-450-120 napedzany Eheim Compact On 300 Odpieniacz: Red Sea RSK-300 Algae Reactor: Tunze MAR 3181 Edytowane 16 Sierpnia 2021 przez michal322 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2021 45 minut temu, michal322 napisał: Akwarium: Zbiornik głowny: 60x50x50 / 130liters Sump: 35 liters System: 165 liters Kiedy zalane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2021 1 minutę temu, Arek77 napisał: Kiedy zalane? 9 maja 2020 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Piękne... Robiłeś jakieś przeróbki w sumie, czy wszystko na standardowym RS? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Zdrowo i kolorowo. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Bardzo ładne akwarium. I szybko zarosło. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Stosujesz pełną metodę Zeovit łącząc z Ballingiem? Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Jakiś nowy sklep w Wrocławiu? zbiorniczek fajny, często robisz te podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marianna Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 Piękny baniaczek Cytuj Mariankowa Rafka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2021 6 godzin temu, Tester napisał: Piękne... Robiłeś jakieś przeróbki w sumie, czy wszystko na standardowym RS? Dziękuję, Wszystko standardowy sum RS, ale przydało by się tak 20 cm szerokości w sumpie do pełni szczęścia 5 godzin temu, katani napisał: Bardzo ładne akwarium. I szybko zarosło. Całość ruszyła jak zmierzyłem po4 na hannie i zaczęło się zbijanie. Odwlekanie zakupu Hanny to najgorsze co mogłem zrobić baniakowi. 5 godzin temu, dark75 napisał: Stosujesz pełną metodę Zeovit łącząc z Ballingiem? Na razie tylko podstawę KZ a balling Fauna Marin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 Aktualny stan w świetle dziennym. Całe dno niszczy odbiór całości ale nie mam co zrobić z tymi szczepkami. Plan jest taki żeby pozbyć się wszystkich łatwiejszych spsów na rzecz jakiś ładnych akropor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Fakt, moim zdaniem piasek na dnie dodałby uroku ale i tak akwarium robi wrażenie. P.S. Nie rozwijasz dalej kanału na YT? Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez chris_ek (wyświetl historię edycji) Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 Piasek też mi się podobał, ale był zbyt drobny, zbierał mnóstwo detrytusu. Pomimo babki kopiącej na tak mały zbiornik. Odessałem cały piach i teraz jest spokój. Dno chcę uzupełnić prawie w całości koralami, jakieś płożące montipory itp. Z kanałem YT sam jestem na siebie zły, mam 3 filmy w obróbce, ale ciężko mi się zebrać żeby je dokończyć. Projekt z Reeferem 170 na YT będzie kontynuowany napewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrMi Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 2 godziny temu, michal322 napisał: Projekt z Reeferem 170 na YT będzie kontynuowany napewno. To dobrze, bo nawet oglądałem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tadoris Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 Baniaczek cieszy oko. Ta 170 od RS nie za mała już ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2021 14 minut temu, PiotrMi napisał: To dobrze, bo nawet oglądałem ;-) Miło mi że się podobało 9 minut temu, Tadoris napisał: Baniaczek cieszy oko. Ta 170 od RS nie za mała już ? Zawsze będzie za mało, ale większe to i większe koszty utrzymania. Takie 1000l by wystarczyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 1 Września 2021 Na szybko z ręki starym telefonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 1 Września 2021 Zeospur tam wrzucasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 1 Września 2021 Lewa góra pod cyrkulatorem - wiesz jak dokładnie się nazywa ten koral? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 1 Września 2021 (edytowane) 6 minut temu, chris_ek napisał: Lewa góra pod cyrkulatorem - wiesz jak dokładnie się nazywa ten koral? Chodzi Ci o tą monti? To jakas samarenis albo podobna. Sa z 2/3 odmiany kolorystyczne tego samego korala Edytowane 1 Września 2021 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Dokładnie, chodzi mi o tą z zielonkawą tkanką i czerwonopomarańczowymi polipami. Jesteś pewny że to samarensis a nie digitata? Edytowane 1 Września 2021 przez chris_ek (wyświetl historię edycji) Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edue Zgłoś Napisano 1 Września 2021 4 godziny temu, chris_ek napisał: Dokładnie, chodzi mi o tą z zielonkawą tkanką i czerwonopomarańczowymi polipami. Jesteś pewny że to samarensis a nie digitata? To samarensis forest&fire. Zielona tkanka i pomarancz polip, tak powinna wygladac, tu troche wyblakla:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 2 Września 2021 W dniu 1.09.2021 o 16:37, Sagerrak1 napisał: Zeospur tam wrzucasz ? Tylko podstawa KZ. Żadnego wybielacza W dniu 1.09.2021 o 16:47, chris_ek napisał: Lewa góra pod cyrkulatorem - wiesz jak dokładnie się nazywa ten koral? Wydaje mi się że to Montipora digitata Forest Fire. Pod białym światłem jest trochę wyprana przez niski poziom potasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 2 Września 2021 23 godziny temu, Edue napisał: To samarensis forest&fire 9 minut temu, michal322 napisał: Wydaje mi się że to Montipora digitata Forest Fire No i bądź tu mądry. Ehhh... chyba nie ma co drążyć tematu po pewnie krąży pod różnymi nazwami. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 11 Października 2021 Aktualizacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach