Skocz do zawartości
enigma17

L.wurdermanni - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem. Zakupiłem w zeszłym tygodniu 4 krewetki, w baniaku była jedna (w sumie już jest 5). I póki co nie widać efektu aby ukwiały znikały. 5 krewetek w 130L to chyba dość duża ekipa, a póki co nic się nie dzieje. Czy jest jakaś metoda aby nakłonić krewetki do konsumpcji, nie karmiłem 2 dni, ogólnie mniej daję jedzenia, ale to nic nie pomaga. Czy mam dokupić jeszcze krewetki?? Pomóżcie, bo już przestaje widzieć skałę...

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na początku były 3 krewetki, "róża" dalej rosła. Dokupiłem kolejne 4 i nic...........

Po 2 mc wszystkie ukwiałki poznikały :googleye , także w/g mnie spokojnie poczekaj.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie mam innego wyjścia jak czekanie, albo zaczną jeść te cholerne ukwiały, albo zrobię sobie najdroższe sushi w życiu:D

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, spokojnie poczekaj, na pewno zaczną jeść.

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglibyście wrzucić foty swoich krewetek, chciałbym z czystej ciekawości porównać z tym co mam u siebie?

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad wundermani zastanawiam. Czy one poza aiptazją mogą zeżreć rurówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz teoretycznie, to mogą dużo rzeczy zjeść; lps, ślimaki, rurówki...mi zależy przede wszystkim na "różach". Wieczorem wstawię foty i pochwalę się moją hodowlą:googleye......

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zastanawiam, czy wrzucić te krewetki do sumpa, czy mi powłażą w pompy. Bo w akwarium mam wyjedzone, a w sumpie coraz więcej :/

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwosci, daj im czas a zrobia swoje :strutin

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie: Czy Pseudocheilinus hexataenia moze zrobic cos tym krewetkom? Bo ostatno kupilem male egzemplarze i praktycznie zaraz po wpuszczeniu do akwa ta rybka zaczeła atakować krewetki i następnego dnia już ich nie było widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kreweta rozprawila sie z jedynym egzemplazem róży który zaobserwowalem po okolo tygodniu od wpuszczenia. Ogólnie to zadko ja widuje a jak ju to tylko w nocy. Co do Pseudocheilinus hexataenia to nie zauwazylem aby byla agresywna w stosunku do krewetek czy innych bezkregowcow, prowadzi jedynie regularne potyczki z wargatkiem sanitarnikiem.

Start 18 12 2009. Akwa 160l, sumpa brak, lr 30kg, zwir 9kg, odpie zew. 720l/godz, osw 4xt5 39w kazda, 3x pompy cyrk. Filtr przepl z biopellets. Chlodziarka wody, Filtr UV, Obsada 6 ryb, krewetka, 3 kraby, 4 slimaki, 13 x korale miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z Wargatkiem żyją w pokoju. A co do krewetek, czy podajecie im specjalnie żarełko ?? Ja ich nie dokarmiam, zjedzą tylko to co złapią podczas karmienia ryb i to co im wyrośnie smacznego ze skały. Z aiptazją nie mam problemu. Mam 2 szt w akwarium.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się tutaj od czwartku mam 2 krewetki wundermanni i właśnie dziś zauważyłem jak jedna krewetka dokucza zao, co się otworzy wychodzi i próbuje je jakby zjadać, czy miał ktoś kiedyś podobne problemy????? mniejsza apitazie jakie były poznikały zostały te większe, w sklepie jak pytałem to powiedziano mi że jeśli mam jakieś robaczki to one się nimi pożywią a rybki jak mi dojdą to zaczną jeść co dam rybką.

O to fotka.

obraz002h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wurdemanni wygląda tak:

1206201104.jpg

i już pierwszego dnia po wpuszczeniu zjadała aiptazje. Teraz już trochę mniej jej smakują, bo częstuję ją też płatkami (co ciekawe krewetkowymi). Widziałem też że interesowała się kiedyś zoaskami, ale jak się przypatrzyłem bardziej, to raczej wyskubywała coś z nich lub pomiędzy nimi. Oczywiście się zestresowały i na jakiś czas zamknęły, ale przeżyły bez szwanku. Też była podobna sytuacja z sarco jak tylko go wstawiłem, to jakby go lekko oczyściła i już go nie rusza.

A jeszcze co ciekawe. Jak się zorientuje, że sypię płatki, to wychodzi na najwyższą skałkę i próbuje pływać po powierzchni, żeby je dorwać. Czasem wybieram jakiś duży płatek i daję jej prosto w szczypce i zabiera mi z ręki - jak tresowana ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak kupiłem wundermanii to w akwarium miałem tylko skałę i dzikie ukwiały wiec krewetka nie miała co podjadać wiec zeżarła dzikusy... później został tylko jeden, kupiłem ryby i krewetka przestała usuwać szkodniki ponieważ wcinała jedzenie od ryb... ale po jakimś czasie znikł ten dziki ukwiał wiec myślę ze potrzeba czasu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ponad rok miałem w sumie 5szt. i w ogóle nie interesowały się aiptazją,teraz został tylko jedna a aiptazja rośnie dalej

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko w sprawie tych krewetek...

Nie to zebym mial inwazje Aiptasii ale pare sztuk jest. W niedziele, kontrolnie kupilem dwie sztuki i jak wrzucilem do akwarium tak slad po nich zaginal. Nie chodzi mi nawet o Aiptasie ale nie widze sladu krewetek. Nawet pol wasa nie wystaje. Wiem ze sa wstydliwe ale chcialbym zobaczyc ze zyja :p

Pokazuja sie u was te krewetki? Kiedy maja najwieksza aktywnosc? Chodza po skalach czy raczej siedza w dziurach? Itp itd...

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dokupilem Brzydala i efekt się pojawil... ciezko stwierdzic czy to krewetki ruszyly z kopyta :p

ale zastanawia mnie, że one ciagle siedza w tym samym miejscu.. owszem w nocy zauwazylem jak sobie spaceruja po skale... ale jakos szalu nie ma z "napadem" na aiptazje. Sądze iż Brzydal jest tanszy i bardziej skuteczny....

200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem je wielokrotnie i za każdym razem zjadały aptasie tyle że po jakimś czasie giną i tak jest za każdym razem:(

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wurdemanni to dzikusy i wstydliwce, (choć to nie reguła) spróbuj poszukać ich w nocy, u mnie wychodziły dopiero po zgaszeniu światła.Najlepiej działają w grupie tak więc im ich więcej tym lepiej i może wtedy będą śmielsze- takie moje zdanie. U mnie skutecznie rozprawiły się z Aiptazją, ale niestety po pewnym czasie odeszły na wieczną rafę... Teraz czekam na dostawę następnych

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te krewetki są aktywne praktycznie w nocy.W dzień siedzą za skalami i nie wychodzą. Róże jak były tak są dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lamek@

Wiem jakie zwierzaki i kiedy mieszkają w moim akwarium:)

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem do Testera, ale w między czasie zdążyliście wysmażyć już dwa posty :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Krewetki trzeba karmić. Jak się ich nie karmi to mogą podgryzać korale. Głodne krewetki zjadają się nawzajem a potem zdychają z głodu. Często też gdy jest ich dużo a pokarmu brakuje lub są karmione nie odpowiednim pokarmem co jakiś czas jedna z krewetek [sama - bez ataku innych krewetek] zdycha i reszta ją zjada. Bardzo dziwne to jest ale nie raz byłem tego świadkiem. Trzeba je karmić dobrymi pokarmami a nie czym kolwiek. Bardzo dobrze sprawdza się cyklopeeze, mrożone lasonogi, kawior. Nie powinno się karmić ich artemią bo czasem po jej zjedzeniu zdychają.

Rózne gatunki krewetek Lysmata mają rózne zwyczaje. Niektóre jak np L.seticaudata w dzień siedzą w skale i wychodzą dopiero wieczorem W dzień nie wychodzą ze skały nawet w czasie karmienia. L.wurdemanni są bardziej smiałe. U mnie w oddzielnym zbiorniku przez cały czas chodzą po całym akwarium a po jedzenie podpływają nawet do powierzchni wody.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie sztuki L.seticaudata (zresztą od Ciebie), porządek z aiptasiami zrobily blyskawicznie, jak często i ile powinienem je karmić?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.