Walker Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 To robimy tak samo ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 U mnie wlaczam brzeczyk, szkoda mineralnej. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Ja w baniaku na podmianki mam obecnie jakas pompke cyrkulacyjna ktora buja mi wode z sola, z reszta ta sol i tak roszpuszcza się w 3-4 minuty pewnie i bez tej cyrkulacji, pozniej jak sobie przypomne ze mam podmienic wode to podchodze odkrecam kranik z podmianka woda splywa uzupelniam wode i jest ok. jedynie co robie to sprawdzam zasolenie i od czasu do czasu kh bo na fosorany i azotany juz nie chce patrzec ciagle 25 i 0,1 nie wiem czy to kiedys zbije, teraz wydaje mi sie ze wazniejsza jest odpowiednia proporcja miedzy tymi parametrami niz ich faktyczna wielkosc ktora przekracza "normy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Ja mam wstret do brzeczkow , strasznie koajrzy mi sie ze slodkim. Czasmi uzywam Co2 podczas podmiany ale to w zupelnie innej formie Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Z mineralna chodzi o to ze wlanie gazowanej, nasyconej co2 wody do swiezej solanki powoduje lekkie zakwaszenie i latwiejsze rozpuszczanie soli. Czestym problemem podczas rozrabiania soli jest to, ze podczas wsypywania soli "na raz" miejscowo mamy ogromne przekroczenia stezen co powoduje stracanie weglanow i zmetnienie wody. Zwlaszcza jesli utrzymujemy wysokie zasolenie. W niskim pH zmienia sie rownowaga pomiedzy CO3 a HCO3 wiec nic sie nie straca, a nadmiar CO2 i tak sie ulotni podczas mieszania. Zachodzi identyczna reakcja jak w reaktorach wapnia. Niestety proces ten podbija chwilowo KH co nie jest oczywiscie bez znaczenia. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Dlatego niektórzy producenci nie podają czasu mieszania a określają, że solanka jest gotowa gdy PH i KH są zgodne z podanymi na opakowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Dzięki Tester za szczegółowe wyjaśnienie. Czyli wsypywać sól powoli zwłaszcza większe ilości. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Nie wiem czy czegos brakuje tej soli ale dopiero na tej soli mam przyrosty w spsach. 20 dni. ps. nigdy wczesniej mi spsy nie rosly ale cyjano to masz chyba po całości może dlatego że stosujesz tą sól bogatą dla sps Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) cyjano powoli schodzi z baniaka ale fakt mam go troche. jeszcze miesiac temu mialem na piasku teraz nie ma juz praktycznie go wcale na nim. po za tym mialem jakies 3 miesiace temu przeprowadzke calego akwa moze to dla tego tak sie go namnozylo bo wszystko sie zruszylo. Edytowane 1 Listopada 2013 przez dirty_pig (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Dirty i tu jest odpowiedź dlaczego spsy ruszyły: 3 miesiące stabilizacji. wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Nie wiem czy czegos brakuje tej soli ale dopiero na tej soli mam przyrosty w spsach. Spoko, spoko są dowody że na innych solach też SPSy rosną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Nie ma się co uszukiwać. Rosną na każdej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Swirek, u mnie jeszcze zadna rozpuszczona sol nie "stala" dluzej niz 15 minut Pytanie brzmi, jak długo się rozpuszcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Pytanie brzmi, jak długo się rozpuszcza u mnie sol czy to RSCP czy Reef Crystal rozpuszcza sie (z racji popsucia sie cyrkulacyjnej do mieszania) w ciagu 20 machniec reka w lewo i 20 machniec reka w prawo... na dnie nie zostaje osad Woda klar. Czas do wlania = spuszczeniu 27 litrow wody... Nie trwa to dluzej niz 15 minut... ;] Woda i tak wpierw trafia do sumpa gdzie wyrownuje sie z temperatura, a po wlaczeniu obiegu - cyrkulacja robi swoje. Jak jest z BT nie wiem nie uzywalem. Acha mialem male wiaderko z AF i tez nie mialem problemow z rozpuszczaniem. Co do mineralnej - jakos nie wyobrazam sobie zeby kombinowac. Kiedys grzalem i uzywalem cyrkulatora. Grzalka pekla co odczulem na wlasnej dloni :/ A cyrkulacyjna odeszla w niebyt i nie widze problemow w rozpuszczaniu sie soli Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Mi sól RSCP w miarę szybko się rozpuszcza,ale woda pozostaje mętna.Z H2O miałem to samo.IO szybko i kryształ. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Spoko, spoko są dowody że na innych solach też SPSy rosną Ale ja wcale nie przecze i wiem ze tak jest mowie tylko na swoim przypadku. Sam gdy przegladam rozne watki na forum wole czytac posty osob ktore na wlasnej skórze cos przezyli niz gdy piszą osoby które gdzieś coś usłyszeli. Na kencie i IO mi nie rosły ale na pewno setce osobom rosna na tych solach korale i to bardzo dobrze. Nie jestem jakimś niesamowitym akwarystą bo na wielu rzeczach się nie znam ale chciam tylko dać przykład że mimo najniższej ceny na rynku to na tej soli też się da coś hodować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Ja koncze 2 wiadro BT i nie widze problemow. Korale rosna i wszystko ok Cytuj 960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir , white skim 250 AN10000 i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) Dzieki uprzejmosci Marcina ze Star-Fish zakupilem ta sol. Na opakowaniu jest naklejka z info, ze przeznaczona jest pod LPS. Szybko sie rozpuszcza, woda jest klarowna. Korale po podmianie sa bardzo zadowolone. Sol jest bardzo dobrze zapakowana w wiaderko plastikowe a dodatkowo podzielona na trzy osobne worki z zamykaniem strunowym. Takze poleceam zakup w tej cenie. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Ja również sobie chwale (bo tania i dla mojego zbiornika wystarczajaca) ta sol... ale prawdopodobnie z mojego bledu... aczkolwiek zawsze rozpuszczam soli tyle samo 410g na 10L wody i tak tez podmieniam. Dzisiaj mierze Mg i Ca i sa delikatnie ponad skale salifertu, sprawdziłem zasolenie na spławiku i jest duże 1.028 To druga torba soli BT, ale nie sadze żeby wina lezala po stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Ja również sobie chwale (bo tania i dla mojego zbiornika wystarczajaca) ta sol... ale prawdopodobnie z mojego bledu... aczkolwiek zawsze rozpuszczam soli tyle samo 410g na 10L wody i tak tez podmieniam. Dzisiaj mierze Mg i Ca i sa delikatnie ponad skale salifertu, sprawdziłem zasolenie na spławiku i jest duże 1.028 To druga torba soli BT, ale nie sadze żeby wina lezala po stronie producenta. 41 g na litr to za dużo, 35-36 wystarczy w zupełności żeby mieć 1.025. Przynajmniej u mnie tak wychodzi. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Gnom a nie masz salimetru?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Gnom a nie masz salimetru?? No wlasnie zawsze sypalem tak i wychodzilo ok 1.023. Nic nie wzbudzalo moich podejrzeń, az dzisiaj zmierzyłem Ca i Mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Przerobiłem 40 kg tej soli już i ze spostrzeżeń to jest trochę "bogatsza" od AF i Preisa. Dla mnie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Przerobiłem 40 kg tej soli już i ze spostrzeżeń to jest trochę "bogatsza" od AF i Preisa. Dla mnie OK. A na podstawie czego oceniasz że jest " trochę bogatsza" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 A na podstawie czego oceniasz że jest " trochę bogatsza" Używałem AF bylo ok na preis też ok, teraz używam BT i również wszystko ok ale przy suplementacji podobnej, adekwatnej do obsady szyby jednak czyszcze częściej. Przestałem też lać ABC bo bez tego jest 'bogato". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach