Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Pytanie bardzo głupie ale liczę na konkretne odpowiedzi. Nie nie bo nie. Czy można płukanie skały i piachu przeprowadzić wodą ro z dodatkiem soli kuchennej do gęstości solanki?. Jakie negatywy ew pozytywy??? Wiem że jest jod ale chyba nie tyle że zostanie w skale i będzie toksyczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 w jakim celu i jakiej skały i piachu?,oczekujesz konkretnych odpowiedzi a nawet się nie wysiliłeś i nie napisałeś czy żywa czy sucha itp. Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Skała sucha naturalna piach żywy ale głównie chodzi o skałę i o jej płukanie. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 1 minutę temu, Sawiksaw napisał: Skała sucha naturalna piach żywy ale głównie chodzi o skałę i o jej płukanie. skałę suchą wystarczy ro wypłukać a nawet moczyć Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Pytanie po co chcesz płukać skałę w solance? Jeżeli szykujesz się do startu zbiornika i chcesz przepłukać suchą skałę i piach to jest to bez sensu. Nic tym nie zyskasz. Użyj tylko rodi i zalej wszystko w zbiorniku docelową solanką. Jeżeli jednak masz na myśli płukanie żywej skały i piachu, lub wstępne ożywianie suchej to zabijesz całe życie. Sól kuchenna to praktycznie czyste NaCl. Dodatkowo jest jodowana, a jod w takich ilościach nie wpływa dobrze na bakterie i drobne życie. Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Czyli jeśli nawet coś żyło w piachu to taki zabieg zabije je doszczętnie. Ale nie bardzo łapie. Sól to nacl a sól morska to nie?? Ile tam jest dodatków innych?. 1,2 procent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Żartujesz prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Średnio w soli morskiej jest 70-80% NaCl. Reszta to inne minerały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 https://reefhub.pl/sol-morska-pierwsze-starcie/ Sól morska to dużo więcej niż NaCl. W wodzie morskiej o zasoleniu 35 promili czyli 35gram soli na litr wody NaCl to około 29 gram. Pozostałe 6 gram to inne substancje, które decydują, czy będzie w tej wodzie życie, czy będzie to marta woda. I jest tam wszystko. Płukanie skały i piasku w wodzie z solą kuchenną spowoduje, że po jej włożeniu do akwarium i zalaniu solanką będziesz miał już sporo sodu i chloru w skale. I to może spowodować zachwianie składu solanki. Po drugie nic tym soleniem solą kuchenną nie osiągniesz. Chyba, że chcesz zabić wszystko żyjące w skale, wtedy bardzo stężony roztwór soli może pomóc. Ale taki sam efekt osiągniesz zalewając skałę wodą rodi. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Ale dlaczego rodi miała by wszystko zabić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2020 Ciśnienie osmotyczne. W rodi nic nie przeżyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 5 godzin temu, Sawiksaw napisał: Ale dlaczego rodi miała by wszystko zabić?? Co cię tak dziwi? Drążysz temat nie podając żadnych argumentów. Wkładasz żywą skałę do wody rodi i pytasz czemu miała by wszystko zabić. Włóż ją do solanki z soli kuchennej i też się zdziw że wszystko nie żyje... Skoro planujesz prowadzenie akwarium morskiego, które oparte jest na biotypie mórz koralowych, to co cię dziwi wymieranie mikro i makro fauny i flory w wodzie z soli kuchennej i czystej H2O (rodi)?? Zalej wszystko kranówką i stwórz teorię dlaczego wszystko umarło..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 5 godzin temu, Ejdzej88 napisał: Ciśnienie osmotyczne. W rodi nic nie przeżyje. To jakim cudem krewetkarium które prowadziłem na czystej rodi działało bez problemu i krewetki mnożyły się jak głupie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 4 godziny temu, barto125 napisał: To jakim cudem krewetkarium które prowadziłem na czystej rodi działało bez problemu i krewetki mnożyły się jak głupie? ale miałeś krewetki słodkowodne ,dlaczego miały by nie przeżyć ? przecież RO to czysta słodka woda ,pozbawiona w większości pierwiastków . nie wiem co autor miał na myśli pisząc o ciśnieniu osmotycznym ale wydaje mi się ze chciał powiedzieć ze nic z morskiego życia nie przeżyje w RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 5 godzin temu, barto125 napisał: To jakim cudem krewetkarium które prowadziłem na czystej rodi działało bez problemu i krewetki mnożyły się jak głupie? I nie mineralizowałeś jej w żaden sposób? Doprowadzenie PH, Gh, mieszanki minerałów? Ot czysta RO do podmian i założenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Jak chcesz "wyczyścić " skałę czy piach możesz normalną wodą z kranu . Wielokrotnie nawet żywą skałę czyściłem myjką ciśnieniową . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Jeszcze nie było o soli drogowej. Myślę że czas spojrzec w oczy czy kolega poważnie podchodzi do tego hobby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzechotnic Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Oj kolejny projekt morszczyny za darmo. Mnie też kłują w oczy absurdalnie wysokie ceny najczęściej wyposażenia zbiornika które są przeliczone z dolara lub euro gdzie nie stanowią już aż takiej drożyzny jak u nas, ale bez przesady. Pewnych rzeczy za darmo nie da się zrobić. Portfel, portfelem ale matki natury się nie oszuka. Woda morska to nie samo NaCl. Polecam najpierw trochę poczytać na ten temat. Jak chcesz oszczędności to rób je mądrze np lampa DIY itp.Uszanowanie. Pzdr - GrzechotniC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 44 minuty temu, @Beti napisał: Jeszcze nie było o soli drogowej. Beti było Był taki jeden Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Ten wątek to nie na moje nerwy:-D:-D:-D a dziw bierze, że takie rzeczy komuś mogą przyjść do głowy:-D Za takie rzeczy powinien iść ban, a nie tam. Normalnie aż mi ciśnienie skacze:-D:-D:-D;-) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 @Szeryf Hornet wróciłeś????!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Co jakiś czas powiew świeżości na forum, a @@Beti bezlitosna :). Żeby nie był offtop, rodi będzie miało najlepszą skuteczność w wypłukiwaniu czegokolwiek że skały, kranówka też może być, solanką z soli jest już dosyć nasycona przez co rozpuszczalność niepotrzebnych związków że skały będzie mała. Nowego żywego piachu się nie płuka, stary dla oszczyszczenia z detrytusu płuka się wodą z podmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 50 minut temu, dadario napisał: @Szeryf Hornet wróciłeś????!!!!!! To samo pomyślałem Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 3 godziny temu, AnT napisał: Beti było Był taki jeden Ehh czytasz w moich myślach już wiem, zapomniałam:) 2 godziny temu, dadario napisał: @Szeryf Hornet wróciłeś????!!!!!! Kwestia czasu tak na offa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2020 Dobrej skały się nie płucze Skałę wkładasz raz i masz na lata, więc radzę załatwić dobrą skałę i nie kombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach