chris_ek Zgłoś Napisano 23 Marca 2021 Witam Szanowne Grono, mam na imię Krzysiek i mieszkam w Lublinie. Od zawsze podobały mi się akwaria morskie a od przynajmniej roku zaczęła kiełkować myśl żeby sobie takie akwarium postawić. Trochę ostatnio zgłębiałem wiedzę w tym kierunku, ale wiadomo, że nic nie uczy tak dobrze jak praktyka. Więc jeżeli coś nie pier... to w kwietniu powinno dojść do pierwszego zalania. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MokryBajzel Zgłoś Napisano 30 Marca 2021 Witam wszystkich. Mam na imię Miłosz. Pisałem już co nieco o planach przejścia z fazy małego słonego eksperymentu, do jakiejś bardziej ucywilizowanej formy akwarium. Brak czasu spowolnił mnie ale nie zatrzymał i wreszcie kończę przenosiny do nowego zbiorniczka. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marianna Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2021 Siemanko Rybusie Ostatnio witałam się chyba w 2009 roku więc wypada przywitać się ponownie Mam na imię Marianna, jestem z Warszawy. Akwarystyką interesuję się od dziecka i od zawsze mam jakieś akwarium w domu. Najdłużej Malawi, ponad 6 lat, które zdradziłam dla solniczki. Mój pierwszy morski baniak miał prawie 500l w obiegu i cieszył bardzo moje serduszko ale niestety z różnych powodów musiał zostać zlikwidowany w 2012. Ostatnie kilka lat to głownie akwaria roślinne bo zajawka na aquascaping ale serce nie sługa, czas powrócic na morze i pomoczyć rączki w słonej wodzie zaczynam tym razem w mikroskali i czuję się jak totalny nowicjusz dlatego wszelkie porady jak i dobre słowo mile widziane Cytuj Mariankowa Rafka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michall_181 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2021 Cześć!! mając takie, wieloletnie doświadczenie z pewnością sobie poradzisz i myślę, że to my skorzystamy z Twojej wiedzy, a w mniejszym stopniu odwrotnie[emoji3] pozdrawiam!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marianna Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2021 Dzięki Michał zobaczymy jaki bedzie ze mnie pożytek ale ciesze się bardzo bo przede mną kolejna nowa przygoda którą zaczynam zupełnie od zera Cytuj Mariankowa Rafka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czterooczak Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2021 Nie mogłem znaleźć gdzie się wita, a tu nagle tadam! Samo się napatoczyło. ( fraza ,,nowy członek '' w wyszukiwarce nic nie pokazała) Jestem Tadeuszem po czterdziestce, duchowo po trzydziestce, a fizycznie w sumie nie wiem... Mieszkałem sobie w Kielcach, ale recesja w 2006 wymiotła mnie nad ocean i w sumie zrobiła mi prywatnie dobrą robotę. Kocham rafy, ale jestem erotomanem gawędziarzem w tej dziedzinie. Ślinię się na ich widok, ale nigdy ich nie dotknąłem. Ale kiedyś dotknę... Swoją miłość na razie ograniczyłem do planów założenia akwarium morskiego, jestem na etapie czytania i zadawania pytań. Także będę Was czytał do bólu, nie krępujcie się. Już sobie upatrzyłem akwarium 500 litrowe i żadna siła od zakupu mnie nie odciągnie. Moim prywatnym mentorem i przewodnikiem po tej krainie jest Bartek Stańczyk, który za pewne nic o tym nie wie. To dzieki niemu chemia morska staje sie czytelniejsza hip hip hura!!! Z góry przepraszam za infaltylne pytania, ale primo kto pyta nie błądzi, a ultimo, kto nie błądzi ten ma więcej kasy w kieszeni. Pozdrawiam Was ciepło, cieszę się że tu jestem. Czuj czuj czuwaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosmi07 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2021 Kurcze, dopiero zajarzyłem, że się nie przywitałem - a przecież jakby nie patrzeć kultura tego wymaga - przepraszam za spóźnienie... Mam na imię Mariusz, lat jakoś 37 czy 38 - zależy jak liczyć bo z 31 grudnia jestem. Mieszkam w Lidzbarku Warmińskim, pochodzę z Mławy, studiowałem w Olsztynie i ogólnie trochę tułałem się po świecie (głównie za pracą). Teraz już spokojnie osiadłem, mam żonę i dwóch synków, a skoro już się ustabilizowałem to wracam do mojego wymarzonego od dziecka hobby - akwarystyki morskiej. Niedawno zakończyłem moją trwającą kilka lat przygodę słodkowodną, na rzecz mini solniczki. To moja pierwsza, nieśmiała i budżetowa wersja akwarium morskiego i generalnie jeśli się uda i spodoba się mojej lepszej połowie - kolejne będzie sporo większe (jakieś 80 kilka - 90 litrów szkiełko od mojego brata i bardzo daleko w marzeniach na za ileś tam lat 300l). Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i dziękuję za to, że mogłem do was dołączyć ^^ Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/113018-235l-w-obiegu-z-sumpem-d/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bocian Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 Witam wszystkich! Jestem Michał i mam 34 lata. Akwaria towarzyszyły mi praktycznie zawsze, ale tylko słodkowodne (w tej chwili już tylko kostka z bojownikiem). Pod koniec tamtego roku z niewiadomych przyczyn naszła mnie ochota na solniczkę. Długo zbierałem wiedzę i wreszcie postanowiłem coś kupić i założyć pierwsze słonowodne akwarium. Życzcie mi powodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 Witaj po tej drugiej stronie, trochę słonej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 Witaj. Powodzenia. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Lipca 2021 Witamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariano224 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2021 Witam wszystkich, Niestety w związku ze zmianą miejsca zamieszkania byłem zmuszony zlikwidować akwarium. Po 3 latach wracam z tym samym zbiornikiem czyli 150x60x70 lecz z trochę odświeżonym wyposażeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wierzbi Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 Witam wszystkich . Mam na imię Paweł, mieszkam w Chotomowie k. Legionowa , właśnie zaczynam swoją przygodę z pierwszym akwarium Morskim . Nawiążę kontakt z osobami z moich okolic celem wymiany doświadczeń. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 10 minut temu, wierzbi napisał: Witam wszystkich . Mam na imię Paweł, mieszkam w Chotomowie k. Legionowa , właśnie zaczynam swoją przygodę z pierwszym akwarium Morskim . Nawiążę kontakt z osobami z moich okolic celem wymiany doświadczeń. Pozdrawiam Witaj w słonym świecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Menatay Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2022 Witam wszystkich, mam na imię Konrad mieszkam w Warszawie lat 39 akwarium zalałem na przełomie marzec- kwiecień 2020 r. jest to moje pierwsze akwarium. https://photos.app.goo.gl/KNBTrfBx8vjd7SWL9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nocek Zgłoś Napisano 6 Marca 2022 Cześć wszystkim Jestem Paweł, 33 lata z Łodzi Akwarium zalane na koniec lutego, kręci się i dojrzewa. Jak będzie chwila to założę wątek. Pozdrowienia ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOLORPLUS Zgłoś Napisano 17 Marca 2022 Witam Wszystkich, ma na imię Jacek, nie wiem czy się witałem, chyba tak ale nie pamiętam Akwarium 120x60x60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEbesciOK Zgłoś Napisano 28 Marca 2022 Cześć Mam na imię Roman, przed 50'tką, okolice Gliwic. Akwarium 30x30x60 od roku, teraz przesiadam się na 50x50x50 z sumpem. Pozdrawiam Wszystkich! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 24 Maja 2022 Witam wszystkich. Jestem Maciek, lat 42. Akwarium zalane wczoraj, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rutekr Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2022 Witam Rafał. Na forum już kilka lat. Akwarium w domu od zawsze. Od listopada 2021 przesiadka na morskie 450l, bez sumpa. Odpieniacz tunze 9012. Pompy jebao sow 9. Korale miękkie. Kilka LPS. Kilka rybek. Narazie czytam, czytam i czytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
L.G. Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2022 5 godzin temu, Rutekr napisał: Witam Rafał. Na forum już kilka lat. Akwarium w domu od zawsze. Od listopada 2021 przesiadka na morskie 450l, bez sumpa. Odpieniacz tunze 9012. Pompy jebao sow 9. Korale miękkie. Kilka LPS. Kilka rybek. Narazie czytam, czytam i czytam. Witam . Czytaj dalej, od tego nikt nie umarł . Wiedza się przyda i powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PauliKa Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Hej wszystkim Chciałabym sie przywitać, jestem tutaj nowa, a swoją przygodę z akwarium morskim właśnie zaczynam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 30 Marca 2023 Cześć Paulinko Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz1985 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2023 Witajcie mam na imię Tomasz i jestem z nowego dworu mazowieckiego i będę zaczynał przygodę z akwarium morskim. Podpowiedzcie gdzie mogę się podszkolić w zakładaniu zbiornika i takie tam dla początkujących. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2023 czołem, na forum masz naprawdę wszystko co trzeba. Nic tylko czytać, czytać i czytać, oraz robić notatki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach