endriu0 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2016 Chętnie Tylko po środzie, bo na kilka dni wybywam, bo od roboty i stresu zaczynam futryny obgryzać ... A im więcej czytam, tym mniej wiem. Aby zaś nie było offtopa, muszę przyznać że do pełni szczęścia przy tych pompach, zarówno jecod jak i maxpecta, brakuje mi rozbudowanego sterowania. Żeby ustawić sobie dobowe zmiany. Np. w nocy słabsza nieco cyrkulacja, potem rośnie by osiągnąć max falowania "normalnego" i znowu wyciszenie. Plus okresowe jednostajne "czyszczenie skały". Fajnie jak by "komuś" (Magu, Silva -wystąp - to do Was ) wpadła do głowy koncepcja jak to rozkminić na arduino. Potem pokusić się o dopracowanie projektu od strony elektronicznej ... i było by kolejne magiczne pudełko Z tego co pamiętam byłeś przeciwnikiem arduino Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Nie przeciwnikiem. Uważam że ma wady znacznie utrudniające takie zastosowania jak w sterownikach lamp - różne projekty, indywidualne, do tego różne urządzenia - i ma tak samo działać. Tutaj mówimy o prototypie i dopracowaniu konstrukcji. Jednakowej i powtarzalnej, bez wariacji na temat funkcji czy konstrukcji. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzipuS Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Próbowałem wczoraj rozbujać cp 40 stką moje nędzne świeżo zalane 400 litrów, niestety ani syfy z dna ani nawet ledwo pulsująca xenia nie zostały wprawione w ruch. Dwie pompy blau 8000 robią mi większą zadymę niż cp 40 na trybie ciągłym i na maxa. Do tego dwie pompy blau 8000 były dużo cichsze od cp 40. Poniżej filmik z tego tsunami od jecoda. Uważam, że to dobra pompa do wysokich kostek, można skierować strumień i na dół i na górę jednocześnie do dłuższych baniaków chyba potrzeba czegoś mocniejszego. https://www.youtube.com/watch?v=assCMjJn_7U U mnie było to samo i do tego wyrczało więc poleciało tam skąd przybyło. W sklepie zapewniali że chodzi maksymalnie 20% słabiej jak Maxspect.......... ale chyba jest na odwrót CP-40 chodzi na max jak oryginał na 20% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Ja Maxspecta przy 120 cm dł mam ustawione na 40% bo powyżej korale mi targa w przeciwnym kącie niemiłosiernie. Quadri się kurczy bo nie ma siły się skały trzymać. Sps zadowolone wiec mieszkają blisko pompy, lps dalej. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 A czy ktoś używał cp25 mniejszego brata cp40 czy wystarczy do 60x55x55 Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 Masz dane jaki ma przeplyw wody ta wersja mniejsza? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 No właśnie nie ma nigdzie napisałem do Fish-street może maja tam ale cos chyba koło 9000l/H Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 No właśnie nie ma nigdzie napisałem do Fish-street może maja tam ale cos chyba koło 9000l/H Dane poniżej Specifications: -Size 28.5cm x 5.5cm x 3.5cm -Thickness 15mm -Super Extreme Magnet Include -Power 100V to 240V 50/60hz DC 2.0A 20W -Assume 10500 to 12500 Litres (Cross Flow for Whole Tank) *Suppose Order Aqualink WiFi controller to -OverClock or reduce the flow to accuracy more Mam ją od niedawna i wbrew pozorom nie jest dużo mniejsza od cp40 (szerokość 29.5cm) - porównajcie poniżej. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 No to masz prawie 60x objetosc zbiornika to dla spsow nawet starczyloby Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tegu82 Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 A jak z głośnościa pracy cp25? Czytając wątek właściciele cp40 pisali ze chodzi jak traktor. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Zgłoś Napisano 17 Maja 2016 A jak z głośnościa pracy cp25? Czytając wątek właściciele cp40 pisali ze chodzi jak traktor. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Mam CP40 i od samego początku jest bardzo cicha . Głośność porównywalna z innymi pompami , w zasadzie nie przeszkadzająca w niczym więc myślę ,że opowieści o "traktorze" to musi być uszkodzenie lub złe złożenie pompy. Cytuj 500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060 350 litrów 3-letnie Reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 18 Maja 2016 Dane poniżej Specifications: -Size 28.5cm x 5.5cm x 3.5cm -Thickness 15mm -Super Extreme Magnet Include -Power 100V to 240V 50/60hz DC 2.0A 20W -Assume 10500 to 12500 Litres (Cross Flow for Whole Tank) *Suppose Order Aqualink WiFi controller to -OverClock or reduce the flow to accuracy more Mam ją od niedawna i wbrew pozorom nie jest dużo mniejsza od cp40 (szerokość 29.5cm) - porównajcie poniżej. W jakim baniaku ja masz , jak z kultura pracy napisz cos więcej może byś jakiś filmik wstawił jak masz czas i ochotę Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 18 Maja 2016 Wymiar cp-40 się zgadza, ale cp-25 nie. 7.5cala to nie jest 28,5centymetra. 7,5×2,54=19,05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Jestem juz posiadaczem cp25 i co mogę narazie powiedzieć jest bezgłośna na full speed , dzisiaj nakręcę filmik jak znajdę czas co by nie było to gdybanie sami ocenicie, jeszcze szukam miejsca dla niej ale będzie to jedyna pompa w akwarium i to mnie cieszy Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tegu82 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Czekam na filmik z niecierpliwością, ja właśnie mam zamiar kupić ja do mojej kostki 128L i tez chce by była to tylko jedyna pompa w baniaczku. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Testowałem przez jeden dzień w swoim 120cm akwarium CP25 oraz Gyre FX-150. Gyre - rewelacja, cichutka, na ustawieniach 30%-40% niesłyszalna. Cyrkulacja była wszędzie. Jebao choć sam silnik był praktycznie bezgłośny to cała pompa wydawała z siebie jakieś dziwne piski. Po za tym o wiele słabsza, i z cyrkulacją w zakamarkach nie było już tak różowo. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Testowałem przez jeden dzień w swoim 120cm akwarium CP25 oraz Gyre FX-150. Gyre - rewelacja, cichutka, na ustawieniach 30%-40% niesłyszalna. Cyrkulacja była wszędzie. Jebao choć sam silnik był praktycznie bezgłośny to cała pompa wydawała z siebie jakieś dziwne piski. Po za tym o wiele słabsza, i z cyrkulacją w zakamarkach nie było już tak różowo. Porównywanie cp25 do dużego gyre trochę nie trafne, cp25 to jest mniejszy model cp40 i jest max z tego co pisałem z erikiem z Fish street do 70 cm długości akwarium potem poleca cp40, do jakość wykonania pompy nie można sie doczepić a do wyglądu kontrolera poprostu trzeba sie przyzwyczaić Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Koledzy a jak jest z wydajnoscia cp 25 powiedzmy po 3 tygodniach pracy, czy nie spada jej wydajnosc jak innych zwyklych jabeo ze trzeba co tydzien czyscic? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ravicq Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Witam, jaką grubość ma magnes zewnetrzny? Mam akwarium blisko sciany nie wiem czy wlezie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 (edytowane) 8mm ma magnes Ok co do pracy tej pompy wiec przy normalnie działającym akwarium jest niesłyszalna ale po wyłączeniu chłodzenia ,lampy ,odpieniacza ,obiegówki i spływu to jest słyszalna i faktycznie chodzi jak traktor Film pokazujący prace telefon był bardzo blisko pompy Edytowane 21 Maja 2016 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 Jestem juz posiadaczem cp25 i co mogę narazie powiedzieć jest bezgłośna na full speed , dzisiaj nakręcę filmik jak znajdę czas co by nie było to gdybanie sami ocenicie, jeszcze szukam miejsca dla niej ale będzie to jedyna pompa w akwarium i to mnie cieszy Jak jesteś posiadaczem cp25 to napisz jaki ma wymiar 7,5cala=19,05centymetra, czy 28,5cm. Który wymiar jest prawdziwy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 28,5 cm ma Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 W jakim baniaku ja masz , jak z kultura pracy napisz cos więcej może byś jakiś filmik wstawił jak masz czas i ochotę Mam ją w 150L a pracuje w miarę cicho. Chociaż wcześniej pracowały u mnie 2 koralie i jebao jest głośniejsza. Koledzy a jak jest z wydajnoscia cp 25 powiedzmy po 3 tygodniach pracy, czy nie spada jej wydajnosc jak innych zwyklych jabeo ze trzeba co tydzien czyscic? Właśnie tu się zdziwiłem bo jak raz w miesiącu korali nie przeczyściłem to dramatycznie spadała mi jej wydajność - jeboa na chwilę obecną ma już 2 tygodnie i wydajność jeszcze na przyzwoitym poziomie. Wiadomo jest to mało obiektywne, bo bez pomiaru tylko organoleptycznie oceniam gdy babka podrzuci piasek przed wylot z pompy czy strumień jest silny. Druga rzecz to że koralie zarastały w związku z dojrzewaniem zbiornika - wiadomo. Teraz jest trochę spokojniej. Witam, jaką grubość ma magnes zewnetrzny? Mam akwarium blisko sciany nie wiem czy wlezie. Niestety magnes mam za akwarium również przy ścianie i nie mam jak zmierzyć (odległość między akwarium i ścianą to 2,5cm). Wydaje mi się że magnes ma około 1cm bo tam jeszcze sporo luzu jest. Jak jesteś posiadaczem cp25 to napisz jaki ma wymiar 7,5cala=19,05centymetra, czy 28,5cm. Który wymiar jest prawdziwy? CP 25 zmierzone linijką córki na oko ma 28cm. Też myślałem że to będzie 20 cm i prawie między szybą i skałą bym się nie zmieścił. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 21 Maja 2016 To Chinczycy nie potrafią przeliczać cali na centymetr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 24 Maja 2016 8mm ma magnes Ok co do pracy tej pompy wiec przy normalnie działającym akwarium jest niesłyszalna ale po wyłączeniu chłodzenia ,lampy ,odpieniacza ,obiegówki i spływu to jest słyszalna i faktycznie chodzi jak traktor Film pokazujący prace telefon był bardzo blisko pompy Obejrzałem filmik, a raczej wysłuchałem. Jednak furczy jak traktor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach