Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@FajnyRadziu rozrabiają z ro zmniejszasz działanie "antybakteryjne". Ale tak jak wcześniej. Jeśli sam płyn jest czysty to ja bym się nie martwił...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Beti napisał:

gratulacje, kwestia gustu

Curio trade, czyli handel muszelkami, wysuszonymi konikami morskimi, szkieletami koralowców (które często są pozyskiwane przez uśmiercanie koralowców żywych) i innymi podobnymi "pamiątkami" to problem o wiele większy niż cały biznes akwarystyczny razem wzięty. Nie bardzo też widzę sens w powolnej agonii korali w zbiornikach rybnych, gdzie woda dla korali się nie nadaje, tylko po to, żeby zaspokoić potrzebę "autentyzmu" turysty. Rozumiesz w ogóle różnicę pomiędzy zbiornikiem "fish only" a rafowym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, dadario napisał:

@FajnyRadziu rozrabiają z ro zmniejszasz działanie "antybakteryjne". Ale tak jak wcześniej. Jeśli sam płyn jest czysty to ja bym się nie martwił...

Prawda. Może po prostu rozbełtam z mniejszą ilością RO, tak żeby wystarczyło na ponad 3 tygodnie jak mnie nie ma.

Płyn jest klarowny, nie śmierdzi i nie bąbluje. 

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Słony leszcz napisał:

Rozumiesz w ogóle różnicę pomiędzy zbiornikiem "fish only" a rafowym?

Nie, nie rozumie jestem z ciemnogrodu :thumbup: Ty tak serio? Ty sobie chyba jaja robisz :P


 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, FajnyRadziu napisał:

Prawda. Może po prostu rozbełtam z mniejszą ilością RO, tak żeby wystarczyło na ponad 3 tygodnie jak mnie nie ma.

Płyn jest klarowny, nie śmierdzi i nie bąbluje. 

Dzięki :)

No panie, żeby wódka spleśniała to ja jeszcze nie słyszałem ;) ;) Rozumiem w winie ale w wódce ? ;) IMHO za bardzo rozcieńczyłeś i stężenie alko było za małe by działać "dezynfekująco".

A idąc w temacie wódki - to pigwowiec całkiem mi obrodził jak na pierwszy rok po posadzeniu małych krzaków i z 1kg owoców powinienem zebrać. Robił ktoś pigwowcówkę i ma sprawdzony przepis ? Zwracam uwagę, że mam pigwowca a nie pigwę ;)


110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W taki sposób robiłem dotąd z pigwowca.... 1kg owoców 1 kg cukru 1litr spirytusu  wg mnie rewelacja.
W zeszłym roku zrobiłem 1kg owoców 1kg cukru 0,5l spirytusu 0,5l wódki ... dobre choć walory leczniczo-rozgrzewające raczej przypisał bym pierwotnej wersji.

W tym roku poszedłem w eksperymenty i robię nalewkę z pigwy (nie pigwowca)  wg przepisu
1kg pokrojonych obranych owoców 1kg cukru - po puszczeniu soku powinno być około 0,75l dodać
do soku 0,5l spirytusu i odstawić na 3 tygodnie.
Do pozostałych owoców dodać 400ml wódki i 100ml rumu  i 250ml miodu. Całość odstawić na 3 tygodnie... mieszać co pewien czas.
Po 3 tygodniach zlać płyn z owoców i połączyć z płynem 1.
Odstawić na 4-6 miesięcy do pełnego wyklarowania. Obawiam się iż ten ostatni etap będzie najtrudniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, chwialek napisał:

W taki sposób robiłem dotąd z pigwowca.... 1kg owoców 1 kg cukru 1litr spirytusu  wg mnie rewelacja.
W zeszłym roku zrobiłem 1kg owoców 1kg cukru 0,5l spirytusu 0,5l wódki ... dobre choć walory leczniczo-rozgrzewające raczej przypisał bym pierwotnej wersji.

W tym roku poszedłem w eksperymenty i robię nalewkę z pigwy (nie pigwowca)  wg przepisu
1kg pokrojonych obranych owoców 1kg cukru - po puszczeniu soku powinno być około 0,75l dodać
do soku 0,5l spirytusu i odstawić na 3 tygodnie.
Do pozostałych owoców dodać 400ml wódki i 100ml rumu  i 250ml miodu. Całość odstawić na 3 tygodnie... mieszać co pewien czas.
Po 3 tygodniach zlać płyn z owoców i połączyć z płynem 1.
Odstawić na 4-6 miesięcy do pełnego wyklarowania. Obawiam się iż ten ostatni etap będzie najtrudniejszy.

W tej wersji pierwszej - najpierw cukier i pokrojone owoce az puszcza sok i cukier sie rozpusci i pozniej spiryt tak za tydzien/dwa ?  Bo tak to chyba bym widział. Wersja rozgrzewająca mimo opłakanych zim bardziej mnie przekonuje.
Ten przepis z pigwy wygląda ciekawie - widzę ze 1kg pigwy moge kupić lokalnie za 10zl :D Czuję, że jutro będę miał wycieczkę :D A co do ostatniego - z tym pełnym wyklarowaniem to jakiś mit - jak się zakręci butelką to i tak w kieliszku tego nie widać  ;)

 


110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Beti napisał:

 

 

Na powyzszym filmiku okolo 8,23-8,26 minuty na pierwszym planie pojawia się okrągĺe akwa ze srebrnymi rybkami.... ktos zna ich nazwę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@VDR owoce pozbawione gniazda nasiennego, pocięte w cienkie plastry, zasypane cukrem. Po 3-4 dniach puszczają sok zlewasz sok i dodajesz do niego spirytus. Owoce można wykorzystać do herbatki. W innych latach robiłem tak że do owoców i cukru po puszczeniu już soku dolewałem % ale to zawsze szkoda i herbatki były z prądem.

Czy była różnica raczej nie... Jedynie wygoda sam sok i spirytus odstawiony przemieszany przez jakiś czas aby się dobrze wszystko przegryzło... zabutelkowany - a naturalny osad i tak się pojawi na dnie. Odstawiony na 4-6 miesięcy... niebo w gębie.

@Jukos ty masz swoje przepisy podziel się ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, chwialek napisał:

@VDR owoce pozbawione gniazda nasiennego, pocięte w cienkie plastry, zasypane cukrem. Po 3-4 dniach puszczają sok zlewasz sok i dodajesz do niego spirytus. Owoce można wykorzystać do herbatki. W innych latach robiłem tak że do owoców i cukru po puszczeniu już soku dolewałem % ale to zawsze szkoda i herbatki były z prądem.

Czy była różnica raczej nie... Jedynie wygoda sam sok i spirytus odstawiony przemieszany przez jakiś czas aby się dobrze wszystko przegryzło... zabutelkowany - a naturalny osad i tak się pojawi na dnie. Odstawiony na 4-6 miesięcy... niebo w gębie.

@Jukos ty masz swoje przepisy podziel się ...

Osadem się kompletnie nie przejmuję - mam kilka takich nalewek gdzie po zlaniu byl "klar" a po jakimś czasie i tak coś tam się wytrąciło ;) Aż takim koneserem nie jestem by patrzeć w kieliszek pod światło :D :D 
Zwiozłem dzisiaj moje książki nalewkowe ze starego mieszkania, całkiem o nich zapomniałem :o muszę przejrzeć czy tam jest coś na temat pigwy/pigwowca. Obecnie do herbatki dodaję - zdecydowanie lepsze niż cytryna IMHO. Nie mniej konserwowane w alko dłużej się trzymają ;)


110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nieletnim odporności nie wypada wówczas poprawiać :) zasypem.
Nalewka z pigwy w czasie leżakowania zmienia kolor na ciemniejszy tym się nie ma co przejmować.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
[mention=8573]VDR[/mention] owoce pozbawione gniazda nasiennego, pocięte w cienkie plastry, zasypane cukrem. Po 3-4 dniach puszczają sok zlewasz sok i dodajesz do niego spirytus. Owoce można wykorzystać do herbatki. W innych latach robiłem tak że do owoców i cukru po puszczeniu już soku dolewałem % ale to zawsze szkoda i herbatki były z prądem.

Czy była różnica raczej nie... Jedynie wygoda sam sok i spirytus odstawiony przemieszany przez jakiś czas aby się dobrze wszystko przegryzło... zabutelkowany - a naturalny osad i tak się pojawi na dnie. Odstawiony na 4-6 miesięcy... niebo w gębie.

[mention=26919]Jukos[/mention] ty masz swoje przepisy podziel się ...

Wiesz że u mnie to same tradycyjne metody, bo to co w sklepie to nie da się wypić ;)

Polecam nalewkę na kwiecie akacji, co prawda nie sezon ale zawsze można się przygotować.

Bierzesz duży słoik, cały napełniacz kwiatami akacji(uwaga! Bez liści! Liście są trujące ) zalewasz spirytusem (najlepiej własnej produkcji) i odstawisz na 4 tyg mieszając co kilka dni. Zalewasz spirytus zastępujesz kwiaty cukrem i zostawiasz na 2-3 tyg codziennie mieszając. Po tym czasie wlewasz z powrotem zlany wcześniej spirytus i znowu odkładasz na 3-4 tygodnie. Następnie filtrujesz i można pić. Im dłużej stoi tym lepsze eacc0b0bfb1f7bafb2b4db3c54a0d79e.jpg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Koralowce prosto z kutra i na wagę,  no szok, ale zaje piękne :o


 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Muzeum Tunze ;)



Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@VDRJak już zaczniesz się bawić w pigwówki i inne nalewki to spróbuj nabyć dereń jadalny  i wykonać z niego naleweczkę.... niebo w gębie jak to mówią :) A przy okazji spora dawka witaminy C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
[mention=8573]VDR[/mention]Jak już zaczniesz się bawić w pigwówki i inne nalewki to spróbuj nabyć dereń jadalny  i wykonać z niego naleweczkę.... niebo w gębie jak to mówią [emoji4] A przy okazji spora dawka witaminy C.
To już się ociera o tego doktorka Ziębe czy jak mu tam [emoji14]

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
To już się ociera o tego doktorka Ziębe czy jak mu tam [emoji14]

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Nalewki doktora Zięby kosztowałaby tyle co Dom Perignon np z 1999 roku a bylyby tylko sfermentowanym starym kompotem doprawionym najtańsza wódka dla mocniejszego "woltażu". Wybacz ale ja lewo czy tam prawoskrętnych nalewek nie rozróżniam [emoji1751][emoji1787]
@chwialek dereniowke piłem nie jeden raz. Miałem posadzonego derenia jadalnego ale operator koparki nie zauważył ;) Nie mniej krzak na pewno wróci na ogród ;)

Część mojego księgozbioru [emoji48][emoji13]0652f840f292d6181249c6f7dcddad84.jpg

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, =Fresz= napisał:

To już się ociera o tego doktorka Ziębe czy jak mu tam

No coś ty to nie leki a jedynie jedna z metod suplementacji w połączeniu z kolorowaniem szarości dnia.

Dziś się umieszała aroniówka... w sam raz na długie zimowe wieczory.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak się wam podoba ? Dla mnie super baniak ;)

 

 


 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Beti napisał:

Jak się wam podoba ?

Super baniak... i bez cyrkulatorów, w sumpie totalna prostota...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 13.11.2020 o 22:05, VDR napisał:

W tej wersji pierwszej - najpierw cukier i pokrojone owoce az puszcza sok i cukier sie rozpusci i pozniej spiryt tak za tydzien/dwa ?  Bo tak to chyba bym widział. Wersja rozgrzewająca mimo opłakanych zim bardziej mnie przekonuje.
Ten przepis z pigwy wygląda ciekawie - widzę ze 1kg pigwy moge kupić lokalnie za 10zl :D Czuję, że jutro będę miał wycieczkę :D A co do ostatniego - z tym pełnym wyklarowaniem to jakiś mit - jak się zakręci butelką to i tak w kieliszku tego nie widać  ;)

 

Daj sobie spokój z pigwą, wychodzi mdłe w mojej ocenie takie ,,siki Weroniki''

Nie nadaje się to ani do herbaty ani do picia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 


 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 


 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dalej zero działań w związku z czatem czy wyświetlaniem ogłoszeń z targowiska... @Irmina @Przemek @SkoczekPL @Beti @Tester Może czas już podjąć jakieś działania???

 

Edytowane przez dadario (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.