Skocz do zawartości
katani

Wnoszenie dużego akwarium mieszkania w bloku

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Wnosił / montował ktoś duże / długie akwarium w bloku? Zastanawiam się nad opcjami ;-) 

Pomysł jest taki, żeby moje 120x70x65 zamienić na 240x55x55. Nie ma szans, żeby 240cm wnieść do mnie do mieszkania. Nie zmieści się ani w windzie, ani na klatce. Zostaje albo dźwig przez balkon (jak to zabrać z dźwigu?!?), albo kleić na miejscu.... No i trzeba też wnieść stelaż / szafkę. 

Pomysły? 

Edytowane przez katani (wyświetl historię edycji)

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, katani napisał:

Siema,

Wnosił / montował ktoś duże / długie akwarium w bloku? Zastanawiam się nad opcjami ;-) 

Pomysł jest taki, żeby moje 120x70x65 zamienić na 240x55x55. Nie ma szans, żeby 240cm wnieść do mnie do mieszkania. Nie zmieści się ani w windzie, ani na klatce. Zostaje albo dźwig przez balkon (jak to zabrać z dźwigu?!?), albo kleić na miejscu.... No i trzeba też wnieść stelaż / szafkę. 

Pomysły? 

Szafkę stelaż od biedy możesz podzielić, dwa osobne potem je wypoziomować spiąć jednym blatem. 

Ale kurczę taka akcja z dzwigiem podnośnikiem to niezłe widowisko pytanie czy na 100% chcesz wzbudzać tak zainteresowanie sąsiadów ;) 

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, a robiłeś na przykład makietkę z kartonu i próbowałeś? Ja wnosiłem 200x70x65 do bloku i dało radę. Kluczem tutaj były te uchwyty z  przyssawkami,  po dwie na każdy bok i czterech chłopa mając dobry i pewny chwyt dało radę. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Ja mam mniejsze i kleiłem na miejscu może Tobie szklasz też sklei . Wg. mnie  najlepsza opcja .

Jeśli chodzi o stelaż to można z profili alum i samemu skręcić .

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skleić na miejscu. 

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

. I to by było na tyle.  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli korytarz jest wąski to lepiej kleić na miejscu, dźwigiem też można, kwestia tylko kosztów i czy akwarium będzie w tym pokoju co jest balkon, bo w mieszkaniu też może być problem żeby go przenieść. Jak coś podaj termin kiedy akwarium będzie, zbierzemy się z wszystkimi z forum i pomożemy wnieść. Kurczę może bym przekonał moją żonę i odkupił od Ciebie stare akwarium czy już zarezerwowałeś komuś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kirzan napisał:

Jeśli korytarz jest wąski to lepiej kleić na miejscu, dźwigiem też można, kwestia tylko kosztów i czy akwarium będzie w tym pokoju co jest balkon, bo w mieszkaniu też może być problem żeby go przenieść. Jak coś podaj termin kiedy akwarium będzie, zbierzemy się z wszystkimi z forum i pomożemy wnieść. Kurczę może bym przekonał moją żonę i odkupił od Ciebie stare akwarium czy już zarezerwowałeś komuś?

To jest plan na 2027. Na razie pisanie patykiem po wodzie. moje szkło będzie miało 10 lat, Na razie rezerwuję rok na namawianie żony :P

Moje akwarium jest trochę porysowane. Pytanie czy da się to wyszlifować. Jeśli chodzi o szczelność, to nie boję się że puści. myślę, że jeszcze kilka lat postoi. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, katani napisał:

To jest plan na 2027. Na razie pisanie patykiem po wodzie. moje szkło będzie miało 10 lat, Na razie rezerwuję rok na namawianie żony :P

Moje akwarium jest trochę porysowane. Pytanie czy da się to wyszlifować. Jeśli chodzi o szczelność, to nie boję się że puści. myślę, że jeszcze kilka lat postoi. 

Zlot niedługo tylko z @dadario dogadaj miejscówkę żeby było blisko do Wrocławia. @VDR przyjedzie z ekipą remontową dobra łycha nie takie rzeczy Ci tam wniosą :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@katani wszystko kwestia które piętro. Jak relatywnie nie wysoko to pewnie dałbyś radę, choć  najlepsza opcja, tak jak chłopaki pisali, kleić na miejscu. Jeśli chodzi o dźwig to jeśli to jest blok mieszkalny, to dochodzi zabezpieczenie terenu, wywalenie okna jeśli otwór będzie za mały  itd itd.  Ogarniałem w taki sposób  3 metrowy blat granitowy, którego bali się wnosić - raz żeby nie strzelił, a dwa żeby mi schodów nie uszkodzić jakby faktycznie się poskładał. Tyle ze to 4 metry nad ziemia max było do podniesienia, prosta droga od balkonu do łazienki, w zasadzie na przestrzał,  waga zupełnie inna i akcja na moim terenie. Takie akwa z 12ki pewnie ze 150kg będzie miało jak nic. Najlepiej jakbyś miał jakiś stelaż z rolkami czy coś by gładko wjechało do wnętrza.  Chociaż jak mam być szczery - to wolałbym nawet dopłacić by mi to ktoś na miejscu skleił niż się pier.....z całą logistyką takiego przedsięwzięcia. Chociaż szyby też trzeba będzie wtargać, a taflę się jeszcze gorzej przenosi ;)
Dwie szyby 240x55 trzeba będzie wnieść w całości, dno pewnie i tak dzielone byś robił ;)

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

240x55x55 - raczej powinno zmieścić się na każdej klatce schodowej. A jak znoszą człowieka 2m ważącego 150kg ? :D Weż chłopaków z jakiegoś zakładu pogrzebowego to Ci to szkiełko na plecach wtargają ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek 2m a 2m 40cm to jednak prawie pół metra różnica. Zaczyna brakować miejsca na zakrętach. Wiem bo wnosiłem szafę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ledwo 206x66x50 weszlo  w klatce. Wnosiła firma przeprowadzkowa. Mieli pasy i przyssawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, VDR napisał:

@katani wszystko kwestia które piętro. Jak relatywnie nie wysoko to pewnie dałbyś radę, choć  najlepsza opcja, tak jak chłopaki pisali, kleić na miejscu. Jeśli chodzi o dźwig to jeśli to jest blok mieszkalny, to dochodzi zabezpieczenie terenu, wywalenie okna jeśli otwór będzie za mały  itd itd.  Ogarniałem w taki sposób  3 metrowy blat granitowy, którego bali się wnosić - raz żeby nie strzelił, a dwa żeby mi schodów nie uszkodzić jakby faktycznie się poskładał. Tyle ze to 4 metry nad ziemia max było do podniesienia, prosta droga od balkonu do łazienki, w zasadzie na przestrzał,  waga zupełnie inna i akcja na moim terenie. Takie akwa z 12ki pewnie ze 150kg będzie miało jak nic. Najlepiej jakbyś miał jakiś stelaż z rolkami czy coś by gładko wjechało do wnętrza.  Chociaż jak mam być szczery - to wolałbym nawet dopłacić by mi to ktoś na miejscu skleił niż się pier.....z całą logistyką takiego przedsięwzięcia. Chociaż szyby też trzeba będzie wtargać, a taflę się jeszcze gorzej przenosi ;)
Dwie szyby 240x55 trzeba będzie wnieść w całości, dno pewnie i tak dzielone byś robił ;)

Wielka płyta, 7 piętro, klatki wąski. 2 m bez problemu się wnosi. płyty GK 2.6m wnosiliśmy, ale z gotowym akwarium takiej akrobatyki się nie da. 

30 minut temu, jar2789 napisał:

U mnie ledwo 206x66x50 weszlo  w klatce. Wnosiła firma przeprowadzkowa. Mieli pasy i przyssawki

2m pikuś. 

te 40 cm robi różnicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, VDR napisał:

Arek 2m a 2m 40cm to jednak prawie pół metra różnica. Zaczyna brakować miejsca na zakrętach. Wiem bo wnosiłem szafę ;)

Ale szafa to nie człowiek, nie wierzga kopytami :P A to pomaga. 

7 piętro ? to wyzwanie nawet pod dźwig B) 

PS. tak sobie skojarzyłem ... :D 

78739b07-9cf4-44bc-9402-28177af169e6.jpeg

Edytowane przez AquaDreams (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupię lat temu swoje Malawi 230x55x60 wnosiłem z dwoma szklarzami.Szklo 12mm.Ehhh,miało się kiedyś mega krzepę.Fakt że tylko na pierwsze piętro.Klatka mega wąska bo blok z czasów PRL.Kluczem w manewrowaniu było to, że stawialiśmy akwarium w pionie na grubej ,dużej warstwie kocy.Tak ułożone akwarium suwalismy do kolejnych schodów.W mieszkaniu tak samo.Wnieśliśmy normalnie w poziomie ale już do pokoju trzeba było w pionie manewrować,przechylać itp.

A propos stelaża.Moj nowy zestaw 500 l w obiegu,który mam od listopada zeszłego roku zamawiałem w firmie,która stelaż wykonała z aluminium konstrukcyjnego,który wiadomo,obłożyła płytami meblowymi.Gdybym kiedykolwiek wczesniej trafił na takie rozwiązanie to nigdy nie dawałbym spawać stelaża.A.zamawialem nie raz.Dziś zamowilbym profile pod  wymiar,dokupił pierdoły do skręcania i sam bym sobie wszystko porobił bez żadnego pieprzenia się ze spawaniem itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toś sobie wymyślił wyzwanie.

Popytałbym firmy przeprowadzkowe jak oni to widzą, poszukałbym kto klei na miejscu.
Rozważyć za/przeciw i jakiś plan się zarysuje.
Czasu sporo na przemyślenia... i dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, katani napisał:

Wielka płyta, 7 piętro, klatki wąski. 2 m bez problemu się wnosi. płyty GK 2.6m wnosiliśmy, ale z gotowym akwarium takiej akrobatyki się nie da. 

To tylko klejenie na miejscu IMHO. Zadnych napręzeń przy targaniu etc.  Chyba, że jest jeszcze miejsce na drugi blok, żeby Ci żurawia postawili :D Do windy nie wejdzie, po schodach trzeba będzie w pionie stawiać, bo wątpię byś miał tak szerokie biegi schodowe :D Klatka za wysoka pewnie nie jest. Zostanie niewiele luzu na pomyłkę ;) Gadaj z ReefGuardem - ze Szczecina do Wrocławia jest zdaje się dobra droga (eska i autostrada o ile dobrze kojarze ;P) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał jak zdecydujesz się na dźwig to myślę że lokalna telewizja z chęcią reportaż o tym zrobi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał masz balkon?

U mnie sąsiad na osiedlu jak zdecydował się wymienić stolarkę okienną to w miejsce okna balkonowego zażyczył sobie wprawić takie wielkie okno w formie panoramy. Uparł się do tego stopnia, że ogarnął firmę, która zamontowała mu na balkonie o balustradę wyciągarkę i w ten sposób na 9te piętro wciągali okno - bo też do windy i na klatce szans nie było się zmieścić/wykręcić.

Spróbuj może w ten sposób. 

W każdym razie - widowisko będzie zacne :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi